Bevallingstas klaarzetten: wat moet er in de ziekenhuistas?

Bevallingstas klaarzetten: wat moet er in de ziekenhuistas?

Wanneer het einde van je zwangerschap nadert, moet je een bevallingstas klaarzetten. Dit moet er allemaal in!

De bevallingstas of ziekenhuistas is de tas die je klaarzet voor als je naar het ziekenhuis gaat voor de bevalling. Wat is handig om daar allemaal in te doen? Op basis van onze eigen ervaringen en die van onze community maakten we een lijst met dingen die je écht mee moet nemen in de bevallingstas!

Wat is een bevallingstas?

Als je het einde van je zwangerschap nadert, is het handig om een bevallingstas klaar te zetten. Dit is een tas of koffer met spullen die je mee moet nemen als je naar het ziekenhuis moet om te bevallen.

Ook als je eigenlijk een thuisbevalling wil, is het verstandig om toch een ziekenhuistas in te pakken, want je weet maar nooit hoe het loopt. Het komt vaak voor dat je op het laatste moment (vol in de weeën...) toch naar het ziekenhuis moet en dan is het fijn als je goed voorbereid bent!

Wanneer moet je de ziekenhuistas klaarzetten?

Vanaf ongeveer 36 weken is het verstandig om de bevallingstas klaar te hebben staan. Je zult zien dat veel mensen er ook naar vragen: "En, staat de ziekenhuistas al klaar?" Die tas is natuurlijk het probleem niet, je kunt bijvoorbeeld een handbagagekoffertje of sporttas gebruiken, maar wat doe je er nou in? Wat is handig om mee te nemen?

Op het moment dat je naar het ziekenhuis gaat, wil je hier niet over hoeven nadenken. Je hebt dan wel wat anders aan je hoofd! Je voorbereiden geeft rust. Pak daarom de ziekenhuistas bijtijds in. Als jij het prettig vindt om dat al bij 34 of 35 weken te doen, is dat natuurlijk helemaal prima!

Zwangere buik met handen erop

Wat moet er in de bevallingstas?

Natuurlijk vindt niet iedereen hetzelfde belangrijk om mee te nemen naar het ziekenhuis voor de bevalling, maar er zijn wel dingen die standaard in de bevallingstas gaan. Naast spullen voor jou en de baby, is het ook handig om wat dingen voor je partner mee te nemen. Je weet van tevoren namelijk ook niet hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven. 

Spullen voor jou als mama in de ziekenhuistas

Wat is handig om voor jou als (bijna) mama mee te nemen in de bevallingstas? Check even dit lijstje:

  • Warme sokken

    Tijdens de bevalling gaat het bloed naar de belangrijkste plaatsen in je lichaam. Hier vallen je voeten niet onder. Veel vrouwen hebben dus last van koude voeten tijdens de bevalling, dus zijn warme sokken geen overbodige luxe.
  • Bevallingskleding

    Zoek kleding uit waarin je wil bevallen. Een oversized shirt, een pyjamajurkje of een hemdje? Zoek kleding uit waarin je je comfortabel voelt. Misschien wil je een beha aan, maar misschien ook helemaal niet. Niets moet, alles mag, zolang jij je maar prettig voelt!
  • Loszittende kleding

    Neem loszittende broeken en shirts voor minstens twee dagen mee, voor na de bevalling. Je buik voelt wat onwennig en is niet meteen weer in de oude vorm. Een lekkere jogging- of pyjamabroek is daarom een aanrader. Deze zit ook niet strak in het kruis, aangezien dat na een bevalling niet fijn aanvoelt de eerste periode. Denk ook aan shirts of hemdjes waarmee je makkelijk borstvoeding kunt geven (als je dat wil). 
  • Ondergoed

    Natuurlijk heb je ook schoon ondergoed nodig voor een paar dagen. Tip van mij: sla wat grote XL-slips Mady van Zeeman in. Deze zitten fantastisch! Ze zijn groot genoeg voor een kraamverband en zitten niet strak. Daarnaast is een fijn zittende voedings- of zwangerschapsbeha ook geen overbodige luxe.
  • Badslippers

    Badslippers zijn handig voor onder de douche, maar ook om op rond te lopen (als dit lukt). Eventueel kun je daarvoor ook sloffen gebruiken als je dat liever hebt.
  • Toiletspullen

    Het is fijn om wat spulletjes bij je te hebben waarmee je je kunt opfrissen. En als je langer moet blijven, wil je ook gewoon een haarborstel, tandenborstel, deodorant en een dagcrème bij je hebben. Shampoo en douchegel kun je ook meenemen. Vergeet ook je lenzenvloeistof niet als je dat nodig hebt en eventuele medicijnen. Lippenbalsem is ook handig, want veel vrouwen krijgen droge lippen van het puffen.

    In sommige ziekenhuizen hebben ze gewoon kraamverband voor je, maar neem voor de zekerheid ook maar een eigen voorraadje mee uit je kraampakket. Kraamverband is na de bevalling echt onmisbaar!
  • Iets waarmee je ontspant

    Je weet zelf het beste waarmee je ontspant, en de ene vrouw maakt hier meer gebruik van dan een ander, maar neem dingen mee zoals een draadloze speaker met een muziekje, boekje, tijdschriften, een iPad met Netflix of kaarsjes! Net waar jij behoefte aan denkt te hebben.
  • Telefoon en oplader

    Natuurlijk wil je foto’s maken (als het niet tijdens de bevalling is, dan wel direct erna) en geliefden bellen of appen. Een telefoon met oplader is dus een must-have!
  • (Video)camera

    De geboorte van je baby is een bijzonder moment, dus dat wil je ongetwijfeld vastleggen. Neem dus ook een (video)camera mee als je die hebt! (En vergeet het geheugenkaartje niet...)
  • Papieren

    Neem ook je identiteitsbewijs mee (van jullie beiden), je verzekeringsbewijs en de papieren van de verloskundige en kraamzorg, zodat je die vanuit het ziekenhuis kunt bellen over wanneer je kraamzorg nodig hebt.
  • Belangrijke telefoonnummers

    Maak een lijst met belangrijke telefoonnummers of zorg dat ze in de telefoon van je partner staan. De verloskundige, de verzekering, de kraamzorg en eventueel het nummer van het ziekenhuis.
  • Eten

    Misschien heb je helemaal geen honger als de bevalling eenmaal is begonnen, of misschien wel. Ikzelf heb alleen wat droge crackertjes gegeten en een Dextro Energy. Maar dan is het wél handig om die bij je te hebben! Ook voor je partner is het fijn als er iets te eten is. Daarom hadden wij ook Marsen, Snelle Jelles, Sultana's en wat klein snoepgoed mee. Dat was voor ná de bevalling ook lekker, want toen had ik ineens wél enorme trek!
  • Muntgeld

    Veel ziekenhuizen hebben rolstoelen waar een muntje in moet. Het is vaak ver lopen naar de verlosafdeling, al helemaal als je weeën hebt!
  • Geboorteplan

    Neem je geboorteplan mee, als je die hebt opgesteld.

Zwangere vrouw op bed

Babyspullen in de bevallingstas

Natuurlijk heb je ook spulletjes nodig voor je kersverse baby! Pak voor hem of haar in ieder geval dit in:

  • 2x rompertje in maat 50 en 56
  • 2x setje kleding in maat 50 en 56
  • mutsje
  • sokjes of slofjes
  • omslagdoek of dekentje voor de rit naar huis
  • autostoel/Maxi-Cosi
  • eventueel: jasje of vestje
  • eventueel: speentje
  • eventueel: fles (als je kunstvoeding wil gaan geven)
  • eventueel: newborn-luiers en billendoekjes (meestal is dit in de poliklinische verloskamers wel aanwezig, maar soms ook niet - vraag het je verloskundige even, die weet het vast!)

Spullen voor je partner in de bevallingstas

Het is ook niet overbodig om een tas klaar te zetten voor je partner, of deze items in jouw tas te doen. Neem een tandenborstel, deodorant en set schone kleren en ondergoed mee. Je partner zal zich vast wel even willen opfrissen na uren zweten van de zenuwen of misschien mag hij of zij wel bij jou en jullie baby blijven slapen in het ziekenhuis. Ook handig: zwemkleding, zodat hij of zij jou eventueel kan ondersteunen onder de douche of in bad.

Heb jij nog aanvullingen voor de inhoud van de bevallingstas? Laat ze dan hieronder weten!

Marieke van Boven

Door

15 januari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.