De herfst is echt het seizoen voor de pompoen en vaak ook het enige moment dat je ze makkelijk in de supermarkt kan krijgen. Van pompoenen kan je de lekkerste dingen maken zoals cake, muffins, pasta, brood en soep. Qua soepen zijn er ook veel varianten denkbaar, maar in dit artikel besteden we aandacht aan het basisrecept voor pompoensoep.
Voor je gaat beginnen met de basis pompoensoep is het belangrijk een goede pompoen in huis te halen. In de supermarkt kan je weliswaar hele mooie exemplaren vinden, maar die zijn vaak erg klein. Voor deze soep heb je een pompoen nodig met ongeveer 1,5 kilo vruchtvlees, dus als je zeker wilt weten dat je genoeg hebt doe je er goed aan de pompoen even te wegen. Met een pompoen van ongeveer 2,5 kilo moet je dan wel goed zitten (liefst natuurlijk zwaarder).
Wat heb je nodig?
- 1 pompoen met 1 tot 1,5 kilo vruchtvlees
- 1 liter bouillon (kippen- of groenten)
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- een halve prei
- 1 winterwortel (of twee kleine wortels) geschild
- 2 theelepels kerriepoeder
- een halve theelepel cayennepeper
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijn
- scheutje olie
- 1 dl kookroom
Bereiden van de pompoensoep
Voorbereiden
- Snij de pompoen doormidden en verwijder de pitten
- Schil vervolgens de pompoen en snij deze in blokken
- Schil en snij de winterwortel in blokken (ongeveer 2 bij 2 cm)
- Snij de halve prei in ringen en halveer deze
- Snij de ui en knoflook in kleine blokjes
Opzetten
- Bak de uien in de olie tot ze glazig zijn en voeg dan de knoflook toe.
- Bak deze heel kort mee en voeg daarna de kerrie/cayenne/kurkuma en komijn toe.
- Roer dit mengsel kort door en doe de pompoen, prei, wortel en bouillon erbij.
- Laat dit mengsel een half uurtje op een lage pit koken tot de pompoen goed zacht geworden is.
Klaarmaken
- mix de soep glad met een staafmixer zodat er geen grove stukken meer inzitten.
- Voeg de kookroom toe en roer goed door.
- Breng eventueel nog verder op smaak met zout of een bouillonblokje.
Eet smakelijk!