Hoeveel slaapt een baby?

Een baby slaapt geen uren achter elkaar, maar geef je baby wel de rust! Hoeveel slaapt eigen een baby? Wij vroegen het aan een deskundige!

Hoeveel slaapt een baby eigenlijk? Van tevoren maakt iedere ouder zich een voorstelling van het ouderschap. Die bijna nooit precies klopt met de werkelijkheid. Je denkt aan slapeloze nachten en dan valt alles ineens ontzettend mee. Of je denkt aan een (lang)slapende baby, maar dan slaapt je baby bijna niet! Wat is eigenlijk normaal qua slapen voor een baby? 

Hoeveel slaapt een baby gemiddeld?

Er is eigenlijk geen 'gouden standaard' als het om slapen gaat. Gemiddeld slaapt een pasgeborene (een baby tot 6 weken) zo'n 20 uur per etmaal. Maar let op, dit is een gemiddelde. Het kan dus zomaar zijn dat jouw baby minder slaapt of misschien wel meer.

Baby slaapt in blokjes

Een baby slaapt geen uren achter elkaar, zoals jijzelf. Dit gaat in blokjes, waarbij je baby langzaam steeds langere stukken aaneen zal gaan slapen. Wat belangrijk is met betrekking tot slapen, is dat je je baby de rust geeft om te slapen. Lees daarover hieronder meer.

Aanwijzingen dat je kind moe is

Als je goed kijkt naar je kind, zal je zien dat hij of zij subtiele aanwijzingen geeft dat het moe is. Je zal zien dat je met de tijd steeds meer ervaring krijgt in het herkennen van deze signalen. Hou deze aanwijzingen in de gaten:

  • gapen
  • in de ogen wrijven
  • zachtjes jammeren of zeuren
  • wegkijken

Ritme!

Een ritme is goed voor een kind. Dat zal in het begin niet meevallen. Jullie moeten wennen aan elkaar! Probeer je kind ritme te geven door overdag steeds het ritueel te herhalen van verschonen, eten, even wakker zijn en weer slapen. In de nacht blijft het bij verschonen, eten en weer slapen. Maak je kindje dan niet te wakker, behalve als het anders niet goed drinkt. Je kindje gaat tussendoor ook in bad. Let ook hierbij goed op de eerder genoemde signalen Is je kindje eigenlijk te moe, doe je het gewoon later. Een pasgeborene hoeft namelijk niet iedere dag in bad. Om de dag is prima.

Slapen in de woonkamer?

Tegenwoordig zie je steeds meer kinderen overdag in de box in de woonkamer slapen. Natuurlijk zijn er baby’s die hier prima mee om kunnen gaan en heerlijk slapen. Er zijn ook kinderen die echt gebaat zijn bij de 3 ‘ouderwetse’ R-en: rust, regelmaat en reinheid. Bij die rust hoort ook prikkelreductie.

Op je tenen lopen

Je hoeft zeker niet op je tenen te lopen, je baby mag best wennen aan de gewone geluiden in huis. Jij leeft er immers ook! Maar soms zijn kinderen meer gebaat bij slapen in hun eigen bed. Zorg er dan voor dat je een onderscheid maakt in dag en nacht. In de nacht maak je het donker, overdag mag het iets lichter zijn en is er wat meer geluid. En jonge baby kan hier goed aan wennen.

Bespreek je zorgen

Als je je zorgen maakt over het slaappatroon van je baby, bespreek dit dan op het consultatiebureau of met je huisarts. Soms hebben zij goede tips waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Slapen is namelijk niet alleen goed voor je baby, maar ook voor jezelf! Pak dus zodra je kunt ook een uurtje mee met je baby.

Eline Smit-Wallaart

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.