Baby's begrijpen meer dan je denkt, dus hoe sneller je tegen je kleine praat, hoe beter het is. Lees hier handige tips om je baby te leren praten.
Al lang voor een baby echt begint met praten, kunnen ze begrijpen wat jij zegt. Tegen ze praten heeft dus wel degelijk zin! De taalontwikkeling bij baby's begint namelijk al vanaf de geboorte. Hier 5 tips hoe jij je baby kunt helpen met praten!
Veel ouders doen dit al automatisch, maar het verlengen van je klinkers helpt echt om ervoor te zorgen dat je baby je begrijpt. Als je een klinker verlengt als in 'baaaaby' of 'schoeeeenen' kan je baby de worden makkelijker oppikken, in tegenstelling tot woorden die je gewoon uitspreekt (Ramirez-Esparza Garcia-Sierra en Kuhl).
Een grappig deuntje, een liedje dat al dagen in je hoofd zit.. Neuriën helpt om de aandacht van je baby te krijgen. Zeker als jullie alleen zijn en hij niet afgeleid kan worden door achtergrondgeluiden is het aan te raden af en toe te neuriën (Caroline Rowland). Door alleen al naar de geluiden te luisteren kan je baby leren om mee te doen en zo beginnen met het begrijpen van de taal.
Vanaf ongeveer 8 maanden zal je baby in staat zijn jou te volgen met zijn of haar ogen. Jij kan je baby dan sturen naar een object en daarover gaan praten. Pak bijvoorbeeld een speelgoedauto en benoem het als auto, of wijs naar een bal en zeg dat het een bal is. Als jij en je baby naar elkaar kijken zal je baby beter opletten en proberen met je te communiceren (Elena Lieven).
Kijk goed waar je baby naar kijkt en gok wat hij of zij op dat moment denkt. Probeer die gedachten hardop uit te spreken, zoals 'Oh, dat is een schaap! Kijk hem eens naar ons kijken?' 'Zie je oma zitten? Dat is oma!'. Op die manier laat je zien dat je doorhebt dat je baby ergens aandacht voor heeft, en het motiveert dan om erover te praten (Nicola Lathey). Een boekje lezen is ook een ideale manier om dingen aan te wijzen en bij naam te noemen.
Als je iets tegen je baby gezegd hebt, wacht dan even om te kijken of je een geluidje terugkrijgt, een glimlach of gewoon een blik zodat je weet dat je contact hebt. Probeer je zinnen kort te houden en kijk of je interactie tussen jou en je baby uit kan lokken. Door dit te doen laat je zien dat 'praten' met mensen leuk is en het zal je baby stimuleren om meer aandacht te hebben voor andere mensen en wat zij zeggen of doen (Nicola Lathey).
Bronnen: Naturalistic social communication and speech development in monolingual and bilingual infants: Ramirez-Esparza Garcia-Sierra en Kuhl; Understanding child language acquisition. Caroline Rowland, Routledge, 2013; Interactional style and children's language learning, Elena Lieven; Small Talk: Simple ways to boost your child's language development from birth, Nicola Lathey
Andere artikelen in deze categorie