Fotocredits: Eline Visscher Fotografie
Fijn om te weten hoe het nu echt is om te bevallen. Toch? Hier het echte verhaal, inclusief de dingen die niemand je vertelt.
Je hebt vrouwen die bijna moeiteloos, pijnloos en zorgeloos de bevalling doorstaan. 'Doe mij er nog maar drie', hoor je ze dan zeggen. Tsja, er zijn inderdaad van die vrouwen, maar de meeste dames hebben toch wel last van een of meerdere ongemakken. Toch wordt er maar weinig écht over de bevalling gepraat. Ja, 'het deed zeer' of 'ik kreeg een ruggenprik'. Hieronder staan 12 dingen die veel vrouwen niet met elkaar bespreken en daarom voor veel aanstaande moeders onbekend zijn.
Onderstaande dingen weet je verloskundige natuurlijk ook. Vaak zal ze je deze dingen wel vertellen, maar mocht ze dat niet doen, kun je er altijd naar vragen. En wees vooral niet beschaamd of te verlegen om deze dingen te bespreken! Je verloskundige is er om jou goed te begeleiden tijdens de zwangerschap én de bevalling, dus die snapt heus wel dat je van alles wilt weten. Bedenk gewoon voor jezelf dat er geen domme vragen zijn, alleen een bezorgde (aanstaande) moeder die gewoon zeker wil weten dat alles goed gaat.
En dan raak je half in paniek omdat de baby nu ieder moment kan komen. Bel je je verloskundige, is die tergend kalm. En jij gelooft op dat moment natuurlijk niet dat het nog wel even kan duren voor je je baby in je armen mag houden. Zeker bij de eerste bevalling kan het echt nog wel even duren voor de baby komt. Bij sommige vrouwen kunnen de vliezen breken voor ze ook maar een wee gevoeld hebben. Bij anderen breken de vliezen pas tijdens de echte bevalling en bij een heel klein aantal vrouwen komt de baby zelfs in de zak met vruchtwater naar buiten.
Knippen en scheuren zijn helaas meer regel dan uitzondering tijdens de bevalling. Sommige vrouwen krijgen een incisie (een knipje) tussen de vagina en anus waarmee de vagina tijdens de bevalling wordt vergroot en je kindje makkelijker naar buiten kan. Zo heb je ook minder kans op scheuren. Scheur je toch in of uit, dan wordt dit vaak gehecht, waardoor je een tijdlang een pijnlijk gevoel kan houden.
Het kan heel goed dat er tijdens het persen ontlasting mee komt door de druk die ook op je blaas en darmen komt te staan. Veel vrouwen weten dit niet en de vrouwen die het wél weten, maken zich er enorm druk over. Je hebt het vaak niet eens door als het gebeurt en elke verloskundige haalt dit ook écht meteen weg zodat niemand het ziet. Je hoeft je geen zorgen te maken dus, het is de normaalste zaak van de wereld!
Als je eenmaal de geboorte van je baby achter de rug hebt, ben je helaas nog niet klaar met de bevalling. Terwijl jij je kleine aan het bewonderen bent, moet nog wel 'even' die placenta eruit. Daarvoor zijn twee algemene methoden: zelfstandig bevallen en met behulp van een injectie. Als je zelfstandig bevalt van je placenta, beginnen vaak na een paar minuten de weeën weer. Deze zijn lichter dan de vorige en je kunt op die manier zelf je placenta eruit persen.
Een andere methode is een injectie met het hormoon oxytocine, dat ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en de placenta van de baarmoederwand wordt ‘gepeld’. Als de placenta een uur na de geboorte nog niet geboren is, moet ie helaas operatief verwijderd worden.
Na de bevalling zul je nog een tijd bloedingen hebben, want je baarmoeder moet worden ‘opgeschoond’ en de wond moet geheeld. Voor sommige vrouwen komt dit toch nog als een verrassing. De eerste 24 uur lijkt het meeste op een hele zware ongesteldheid, hierna gaat het meer op een normale menstruatie lijken om vervolgens helemaal te stoppen. Gedurende deze periode is het aan te raden regelmatig naar de wc te gaan zodat je blaas leeg blijft. Het is heel normaal dat je twee, drie of wel zes weken na de geboorte nog een lichte tot zware bloeding hebt.
Veel moeders zullen tijdens hun zwangerschap het voornemen hebben om borstvoeding te geven zodra hun baby geboren is. Dat is mooi, maar het lukt lang niet bij iedereen. Borstvoeding geven is soms hard werken! Het is een samenspel tussen new mom en baby die tijd nodig heeft en ook de nodige kwaaltjes met zich mee kan brengen. Dit is heel normaal! Geef niet direct op als het niet gelijk lukt, maar hou wel jezelf en jouw behoeften goed in de gaten. Borstvoeding geven is leuk zolang moeder én kind er blij van worden! Zo niet, dan is stoppen écht geen schande.
Na de bevalling kun je veel last hebben van zweetaanvallen. Vooral ‘s nachts worden veel moms zeiknat wakker. Ook dit is heel normaal: dit komt doordat al het vocht dat je tijdens je zwangerschap hebt vastgehouden, nu je lijf uit moet! Je lichaam probeert bovendien alle hormonen weer in balans te brengen. Houd dus rekening met klotsoksels en een zweetlip!
Door de bevalling kun je last krijgen van je stuitje. Het zitten en opstaan kan de eerste weken nog een beetje gevoelig zijn. Probeer zitten en lopen zo veel mogelijk af te wisselen. Heb je er echt veel last van, dan kan een 'donut'-kussen helpen.
Ook hier kun je na de bevalling last van krijgen. De bloedvaten die bij de sluitspieren van de anus zitten, zijn dan gezwollen en geïrriteerd. Dit klinkt misschien een beetje vies, maar het is een heel normaal verschijnsel dat heel veel new moms ervaren. Met een zalfje trekt het echter snel wel weer weg.
Je kunt gaan huilen, en niet zo'n klein beetje ook! Sommige vrouwen slaan deze emotionele rollercoaster over, maar de meesten huilen bakken met water na de bevalling. Meestal begint het na drie dagen, en het blijft ook niet bij één dag. Gedurende een langere tijd kun je heel emotioneel zijn en om de gekste redenen in huilen uitbarsten. Laat het over je heen komen, het hoort er allemaal bij. Het is ook heel wat, zo’n nieuwe baby en bijbehorende verantwoordelijkheden!
LEES OOK: Kraamtijd - dit gaat er zeker gebeuren in de eerste week
De meeste vrouwen zullen behoorlijk moe en energieloos zijn, maar er zijn er ook die door de bevalling gewoon een hele nacht wakker liggen. Geen probleem! Zelfs de volgende dag sta je misschien nog te stuiteren. Tijdens je bevalling heb je veel adrenaline aangemaakt en dat komt dan allemaal los. Niet gek dan dat je partner na de bevalling vermoeider is dan jij!
Veel mensen proberen je natuurlijk voor te bereiden en geven veel advies en wist-je-datjes. Ook zijn ze maar al te bereid om hun eigen bevallingsverhaal te delen. Maar laat je vooral niet bang maken. Er zijn ook zat vrouwen die zeggen dat het hartstikke meevalt. Dus stap er vol zelfvertrouwen in en laat het op je af komen. Iedere bevalling is anders, dus je kunt niet anders dan afwachten hoe het jou vergaat.
LEES OOK: Bevallen, en dan? Dit gebeurt er direct na de geboorte
Weet jij nog dingen die tijdens de bevalling gebeurden die een verrassing waren? Laat een reactie achter, we zijn benieuwd!
Bronnen: praktijkvoorborstvoeding, dokterdokter
Andere artikelen in deze categorie