Fotocredits: RTL Nieuws
De eerste vondelingenkamer is in Papendrecht geopend. In de kamers kunnen vrouwen anoniem, na een ongewenste zwangerschap hun kind achterlaten.
De eerste vondelingenkamer in Nederland is een feit. In Papendrecht is de eerste kamer geopend, Groningen, Amsterdam en Utrecht volgen. In de kamers kunnen vrouwen na een ongewenste zwangerschap hun kind achterlaten, anoniem. Een uitkomst of een slecht initiatief?
De vondelingenkamers zijn opgericht door stichting Beschermde Wieg. Initiatiefneemster van de vondelingenkamers, Barbara Muller, wil graag vrouwen helpen die niet naar de reguliere hulpinstanties durven te gaan. Een baby achterlaten doe je volgens haar niet zomaar. Er steekt iets achter, vaak een tragisch en treurig verhaal. De vondelingenkamer is een manier om te laten zien dat er begrip is voor de situatie waarin de moeder verkeerd, maar is er ook om een veilige omgeving aan de baby te bieden.
De kamers zijn ingericht met een wieg, een commode en een stoel. De moeder kan haar kind in alle rust achterlaten en door de omgeving heeft ze ook nog de mogelijkheid even goed na te denken of ze dit wel echt wil. Er liggen folders in verschillende talen en de moeder kan eventueel met een alarmknop hulp inschakelen, waardoor ze direct met iemand van de stichting kan praten. De stichting probeert de moeder wel zover te krijgen dat ze hulp aanneemt, maar anonimiteit blijft voorop staan. Ze zal dus niet direct een stel hulpverleners om haar heen krijgen. De moeder kan er echter ook voor kiezen haar baby geheel anoniem achter te laten.
Volgens de Nederlandse wet heeft ieder kind recht om te weten van wie het afstamt. Voorlopig heeft staatssecretaris Teeven echter aangegeven nog niets te doen tegen de vondelingenkamers. Hoewel het te vondeling leggen van een baby strafbaar is, zijn de mogelijkheden 'te beperkt' om een particulier tegen te houden die deze voorziening heeft. De overheid gaat wel per baby bekijken wat de omstandigheden zijn waarin het kind ter vondeling is gelegd. Ook houden ze scherp in de gaten of het aantal baby's dat te vondeling gelegd wordt niet ineens sterk stijgt.
Voor meer informatie en de locaties van de kamers: www.beschermdewieg.nl
Bronnen: Volkskrant, Telegraaf, Telegraaf, RTL Nieuws.
Wat vind jij van het initiatief? Moeten mensen het steunen of moet de overheid het verbieden? We horen graag je mening over dit onderwerp.
Andere artikelen in deze categorie