De eerste babytandjes

Wat te doen bij de eerste babytandjes? We beantwoorden deze vraag en geven daarnaast handige tips en informatie bij doorkomende tandjes.

De eerste babytandjes komen eraan! Maar hoe herken je de symptomen? En nog belangrijker: als je baby er veel last van heeft, wat kan je er dan aan doen? 

Eerste tandjes baby: wanneer komen ze door?

Wanneer krijgt je baby zijn eerste tandjes? Als we naar het gemiddelde kijken dan komen de eerste tanden door met ongeveer 6 maanden. Dit slechts een gemiddelde, je hoeft je dus geen zorgen te maken als je baby met 6 of zelfs 8 maanden nog geen tanden heeft. Zolang de groei van de botten, haar en huid verder normaal is, is er niets aan de hand.

In welke volgorde komen babytandjes door?

Als eerste komen vaak de onderste snijtanden door. Daarna volgt de rest van de snijtanden en de eerste kiezen. Je baby is dan rond de 12 maanden. De hoektanden komen door met ongeveer 18 maanden en de tweede kiezen ergens tussen het tweede en derde jaar. Het gebit (20 tanden en kiezen) is vaak helemaal compleet rond het derde jaar.

Wist je dat: Meisjes vaak eerder tanden krijgen dan jongens?

Babytandjes symptomen

Alle baby's ervaren het doorkomen van de tanden verschillend: de een heeft er meer last van dan de ander en de symptomen kunnen ook verschillen. De symptomen kunnen een paar dagen duren (de periode dat een nieuwe tand doorkomt), of een paar maanden. Een enkele gelukkige baby (en ouders) voelt er praktisch niets van.

Het lastige aan de symptomen voor het doorkomen van babytandjes, is dat baby's geen standaard combinatie van symptomen hebben. De ene baby zal alleen wat hangerig zijn en rood tandvlees hebben, terwijl de andere baby juist heel veel kwijlt. We hebben een lijstje gemaakt met de meest voorkomende symptomen:

  • Pijnlijk, gezwollen en rood tandvlees
  • Een tand zichtbaar onder het tandvlees
  • Minder eetlust (vaak door het pijnlijke tandvlees)
  • Hangerig zijn
  • Veel in het gezicht wrijven of de hand in de mond stoppen
  • Druk zijn of snel geïrriteerd raken
  • Veel kwijlen
  • Kauwen op alles wat ze te pakken kunnen krijgen
  • Warme, rode wangen
  • Lichte verhoging (koorts)
  • Luieruitslag
  • Onrustig slapen
  • Diarree
  • Oorpijn, waarbij je baby veel aan de oren zit

Als je meerdere van deze symptomen herkent bij je kindje, is er dus een grote kans dat hij tanden krijgt, maar het kan natuurlijk net zo goed iets anders zijn. Zeker als symptomen als diarree of koorts langer aanhouden dan 24 uur, aarzel dan niet om naar je arts te gaan. Ook oorpijn is een belangrijk symptoom om in de gaten te houden. Omdat de kaak en oren met elkaar in verbinding staan, kan dit een teken zijn dat de tanden doorkomen, maar het kan ook een oorontsteking zijn.

Wist je dat: sommige baby's geboren worden met tanden? Het zijn vaak 1 of 2 tanden aan de onderkant, de zogenaamde geboortetanden.

Tips om pijn bij doorkomen tandjes te verzachten

Vlak voordat de tanden doorkomen, is het tandvlees vaak erg pijnlijk en gespannen. Baby's vinden het dan erg fijn als je voorzichtig het tandvlees masseert. Dit doe je met je vinger of met de bolle kant van een theelepel bij de plek waar de tand doorkomt.

Bijtring

Op een bijtring sabbelen helpt vaak bij het doorkomen van de tanden. Er zijn ook bijtringen beschikbaar met vloeistof die je kunt koelen (in de koelkast, niet in de vriezer natuurlijk). Een koud, nat washandje kan ook al helpen om op te sabbelen.

Knuffelen

De knuffel-aanpak! Als je laat merken dat je er voor je baby bent als hij of zij erg last heeft, dan doet het misschien al iets minder pijn. Knuffels van papa of mama doen dan echt wonderen.

Apotheek

Bij de apotheek (we raden aan eerst te overleggen met je arts) kun je om Dentinox-druppels vragen. Deze druppels verdoven het tandvlees een beetje zodat de pijn minder wordt. Ook het homeopatische middel Chamodent van VSM wordt vaak geadviseerd. Een ander bekend middel dat gebruikt wordt is Genigel die je op de doorkomende tanden kan smeren.

Tip: middelen die het tandvlees verdoven kun je het beste een uur voor het eten gebruiken. Door de verdovende werking kan je baby zich namelijk verslikken.

Babytandjes poetsen

Zodra de eerste tanden doorkomen, kun je al beginnen met je baby's tanden poetsen. Het is belangrijk dat je dit melkgebit al goed verzorgt, ook al wordt het later vervangen door een nieuw gebit. Als het melkgebit namelijk gaatjes krijgt, dan kan het invloed hebben op het gebit dat daaronder zit. Daarom een aantal do's en don'ts over babytanden poetsen:

Do

  • Gebruik een speciale babytandenborstel en baby-/peutertandpasta, omdat deze tandpasta minder fluoride bevat dan een normale tandpasta.
  • Eén keer per dag poetsen is normaal en genoeg voor een baby. Wanneer je kind 2 jaar is, kun je twee keer per dag gaan poetsen.
  • Vind je het eng om te poetsen? Je kunt in het begin ook de tanden en tandvlees afnemen met een vochtig gaasje of doekje.

Don't

  • Je hoeft tegenwoordig geen fluoridetabletten meer te geven, in babytandpasta zit genoeg fluor.
  • Doop de speen niet in honing en voeg ook geen siroop toe aan de avondfles. Poets altijd de tanden na de laatste fles en geef een schone speen.
  • Bedenk dat een nachtfles later misschien problemen gaat geven (met zindelijk worden), dus probeer die zo veel mogelijk weg te laten.

Bronnen: VSMkind, gezondheidsplein, gezondheidsplein, gebit

Redactie MiniMe.nl

Door

03 oktober 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.