Fotocredits: Eline Visscher Fotografie
Ouders en werkgevers zijn het niet altijd eens over ouderschap. Dit zijn de meest voorkomende discussiepunten die werkgevers en werknemers hebben.
Je vindt je werk echt leuk om te doen, daar is niks mis mee. En je werkgever is ook een prima vent of vrouw. Maar over het ouderschap heb je soms wel eens een meningsverschil en ontstaan er soms discussies tussen werkgevers en ouders. Dit zijn 5 bekende discussiepunten tussen ouders en werkgevers over het ouderschap.
Een paar keer overuren draaien omdat het zo druk is op het werk? Tuurlijk, dat doe je wel. Maar als je thuiskomt, heb je even quality-time met je partner en kids. Je neemt dan geen rapporten mee naar huis om nog even door te lezen, tenzij het echt, maar dan ook echt niet anders kan. Zit je net je kinderen in bad te doen of ben je gezellig een verhaaltje voor aan het lezen, gaat de telefoon. Toch maar weer opnemen? Het hangt natuurlijk af van het soort werk dat je doet, maar soms bellen werkgevers iets te makkelijk na werktijd, ook al is het niet belangrijk. Voorzichtig vragen of de telefoontjes die geen spoedgevallen zijn tot morgen kunnen wachten moet kunnen.
Deze is vooral voor de papa's. Vrouwen krijgen een paar weken 'vrij' rond de zwangerschap terwijl mannen na een paar dagen alweer aan het werk moeten. En zelf vrije dagen opnemen zit er vaak ook niet in. Een week vrij?! En al je werk dan? Het zal wel even wennen zijn om een nieuwe balans te vinden tussen werk en gezin, zowel voor de papa's als de mama's. Ook je werkgever zal er even aan moeten wennen dat je er een belangrijke 'taak' bij hebt gekregen. Op tijd en goed communiceren wat je van elkaar verwacht is hierbij heel belangrijk.
Er zijn werkgevers (gelukkig niet zoveel) die zo denken. Een pasgeboren baby is toch veel te jong om zich iets van je te herinneren? Dan maakt het ook niet uit of je na die paar dagen ouderschapsverlof alweer aan het werk gaat. Nou... baby's en peuters herinneren zich veel meer dan je denkt en de eerste paar dagen zijn juist belangrijk voor de ouders om een band te vormen met hun baby. Misschien wel handig voor je werkgever (zeker als hij of zij zelf geen kinderen heeft) om te weten.
Als je kind ziek is en je neemt vrij om voor hem/haar te zorgen, is dat echt geen excuus om onder je werk uit te komen. Vaak is een werkgever nog wel toegeeflijk als het 1 dag is (kan iedereen gebeuren), maar met dag 2 wordt het wel belangrijk om snel terug naar het werk te komen. Ehm, aan de ene kant begrijpelijk, maar doe je dit voor de lol? Aan de andere kant is de reactie van je werkgever ook te begrijpen. Ook hier voorkomt goed communiceren dat je werkgever je geen vrij meer wilt geven. Als je duidelijk uitlegt wat je kind precies heeft zal hij of zij er veel meer begrip voor kunnen opbrengen dan het typische 'mijn kind is ziek' - verhaal aan te moeten horen.
Je hoort vaak dat mama's en soms ook papa's na de geboorte graag part-time willen gaan werken. En dat vindt hun werkgever dan weer niet zo fijn. Hoe moeten ze dat gat dat jij achterlaat dan weer opvullen? Liever een full-time medewerker of niet. En werkende vaders en moeders die part-time werken zijn ook veel minder productief, omdat ze hun tijd moeten verdelen tussen werk en gezin. Denken ze soms. Tsja, hier zal je toch goed de opties en mogelijkheden moeten bekijken. Is jouw functie wel geschikt om part-time te vervullen, of heeft je werkgever echt gelijk als hij zegt dat het alleen een full-time functie is?
Bronnen: Rijksoverheid, Intermediar
Andere artikelen in deze categorie