1 week zwanger: alles over de eerste week

1 week zwanger: alles over de eerste week

1 week zwanger? Wat zijn de symptomen in de week 1 van je zwangerschap? Merk je al wat van je zwangerschap?

Eén week zwanger: voel je daar überhaupt iets van? Heb je dan wel symptomen? De één beweert dat ze direct wist dat ze zwanger was, de ander zegt er pas na vier weken achtergekomen te zijn... Hoe kan dat? En wanneer ben je eigenlijk 'officieel'  zwanger? Alle informatie over de eerste week van de zwangerschap.

Belangrijkste inhoud:

  1. Hoe weet je of je zwanger bent, de eerste week?
  2. Wanneer ik ben ik vruchtbaar?
  3. Bevruchting: symptomen
  4. Zwangerschapstest doen
  5. Symptomen zwangerschap week 1

hoe weet je of je zwanger bent in De eerste week?

Dat is een lastige vraag, want niemand kan het je echt precies vertellen. Artsen en verloskundigen beginnen vaak met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Wij houden deze officiële telling ook aan bij het geven van de informatie en het bespreken van symptomen, dus week 1 betekent eigenlijk de eerste dag van je laatste menstruatie. Het betekent ook dat je nu dus eigenlijk nog niet zwanger bent! Een nieuwe cyclus moet namelijk nog beginnen en de bevruchting heeft nog niet plaatsgevonden. Aan het einde van week 2 vindt meestal de bevruchting plaats en kun je jezelf dus echt zwanger noemen. Meer weten? Lees ons artikel: Ben ik zwanger of niet?

Wanneer ben ik vruchtbaar? 

Wanneer ben je vruchtbaar? En wanneer is dan de kans het grootst om zwanger te raken? Als je graag zwanger wil worden, is het handig om te weten wanneer je vruchtbaarheid het hoogst is. Je bent het meest vruchtbaar drie dagen voor de eisprong en twee dagen erna.

Erg leuk, maar wanneer is dat dan? Hoe kun je precies weten wanneer je eisprong is? Ook dit weet je niet precies van tevoren. Een veelgehoorde tip is om vanaf de 8e dag na de eerste menstruatiedag seks te hebben, en dan om de dag tot de 18e dag, zodat je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Menstruatiecyclus

Waarom moet je dan zo regelmatig seks hebben? Oké, nu klinkt het alsof het een straf is, maar we kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt waarom de periode dat je het beste seks kunt hebben ongeveer tien dagen is. Dat komt door de eisprong: vaak denken vrouwen dat die 14 dagen na de menstruatie plaatsvindt, maar het is 14 dagen vóór de menstruatie.

Het verschil? Als je een regelmatige cyclus hebt, maakt dit niets uit, dan krijg je een eisprong op dag 14. Heb je echter een cyclus die 32 dagen duurt, dan krijg je pas op dag 18 een eisprong! Als je rond de 14 dagen dan ineens heel erg je best gaat doen om vervolgens te denken dat het wel goed zit, kom je dus bedrogen uit.

Ovulatietest

Nu hoef je niet alles zelf bij elkaar te puzzelen, er zijn ook speciale ovulatietesten beschikbaar die kunnen voorspellen wanneer je een eisprong zal krijgen. Deze testen werken bijna hetzelfde als zwangerschapstesten, alleen meten ze het LH-hormoon in plaats van HCG-hormoon. Bij twee donkere strepen of een smiley weet je  dat de eisprong niet lang meer op zich laat wachten. Aan de slag dan maar!

Twee dagen na bevruchting al symptomen

Sommige ladies voelen twee dagen na de bevruchting al symptomen. Andere dames moeten daar wat langer op wachten. Wil je weten wat nu de eerste symptomen van een zwangerschap zijn? Lees dan dit artikel eens: de eerste symptomen van een zwangerschap. Hier vind je een super lange lijst met mogelijke symptomen van een zwangerschap!

Zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kun je al doen als je één dag overtijd bent, maar het is aan te raden de test niet te snel te doen. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om het HCG-hormoon aan te maken en dat kan pas nadat het eitje bevrucht is. Straks word je voor niets teleurgesteld! Lees hier alles over in dit artikel: Wanneer kan ik een zwangerschapstest doen?

De groei van je baby

Omdat de bevruchting in deze eerste week nog niet heeft plaatsgevonden, kunnen we nog niet spreken van een baby of zelfs maar een embryo. Wel kunnen we je vertellen wat je volgens 'de verhalen' zou moeten doen als je graag een jongen of een meisje wilt. Kun je dat dan plannen? Nou... een beetje wel! (Zeggen ze...)

X- en Y-chromosomen

Wist je dat zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) sneller 'zwemmen' dan de zaadcellen met het X-chromosoom (de meiden)? Heb je drie of meer dagen voor de eisprong seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. De vrouwelijke zaadcellen leven namelijk langer en kunnen dus langer wachten op de eisprong.

Als je rond je eisprong seks hebt, dan is de kans op een jongen weer groter, omdat de mannelijke zaadcellen veel sneller zijn en het eitje dus eerder kunnen bereiken.

Een week zwanger

In de eerste week van je zwangerschap kun je nog niet spreken van een embryo, omdat zaadcel en ei elkaar nog niet eens hebben gevonden. Toch begint het aftellen tot de bevalling nu al. Je lichaam gaat zich klaarmaken voor de eisprong en stuurt een signaal naar de hersenen, die dat doorsturen naar de hypofese. De hypofese ligt net onder de hersenen en wordt zo geprikkeld om het FSH (Follikel Stimulerend Hormoon)-hormoon aan te maken. Dit proces gaat in week 2 verder.

Baarmoeder

De baarmoederwand begint ondertussen ook dikker te worden om straks het bevruchte ei te laten innestelen. De follikels rijpen zich dankzij het FSH-hormoon. Binnen twee weken zal de follikel in de eierstokken groeien van een tiende millimeter tot ruim twee centimeter. Een rijpe follikel zou dan dus zichtbaar zijn met het blote oog.

Symptomen zwangerschap week 1  

Ja, hier kunnen we in deze week erg kort over zijn, die zijn er namelijk nog niet! (Gelukkig...) In deze week is je menstruatie nog bezig en heeft de bevruchting nog niet plaatsgevonden. Symptomen die met je menstruatie te maken hebben (hoofdpijn, buikpijn, misselijk, moe, humeurig etc.) kun je natuurlijk wel gewoon hebben.

To do in week 1

  1. Als je glijmiddel gebruikt, moet je even goed nadenken of je dat echt nodig hebt. Amerikaanse onderzoekers zijn bezig om te onderzoeken of glijmiddel een negatief effect heeft op sperma. Er is nog geen definitief bewijs gevonden, maar het zaad van sommige mannen in de proefpersonengroep werd veel trager na gebruik van glijmiddel.
  2. Ben je bewust bezig met zwanger worden, pluis dan de verschillende zorgverzekeraars eens uit. In de komende maanden zal je vast beste vrienden worden en er veel gebruik van maken. Zorg er daarom voor dat je een zorgverzekeraar kiest die bij jouw 'nieuwe'  wensen en behoeften past.
  3. Je kunt alvast bij je arts aangeven dat je zwanger wilt worden. Hij of zij zal er dan rekening mee houden als je bepaalde medicatie nodig hebt.

Niet doen in de 1e week van je zwangerschap

  1. Meer een tip dan not done, maar wel belangrijk: als je bewust bezig bent om zwanger te worden, is het voor je partner verstandig om een eventuele elektrische deken niet meer te gebruiken. Onderzoek heeft laten zien dat langdurige hitte (door een waterbed of elektrische deken) de spermaproductie kan vertragen.
  2. Strak zittend ondergoed kunnen mannen beter even laten liggen, dit vertraagt het sperma ook.
  3. Een andere tip: stop met orale seks voor je echt seks hebt. En dat menen we serieus. Speeksel heeft eigenschappen die sperma kan doden, en dat wil je natuurlijk niet.
  4. Stop alvast met roken, drinken en andere slechte gewoonten. Hoe gezonder je leeft, hoe beter.
  5. Pas ook op met medicijnen: vraag aan je arts of de medicijnen die je gebruikt invloed hebben op een eventuele zwangerschap.

Bronnen: PMC, Harvard Health Publications, thuisarts.nl, gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl

Benieuwd wat je nog te wachten staat?

Lees hier alles over wat er gaat gebeuren als je 2 weken zwanger bent.

Redactie MiniMe.nl

Door

20 januari 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.