Fotocredits: Styled Stock Society
Wat is er allemaal aan de hand tijdens de 7e week van je zwangerschap? De meest voorkomende verschijnselen en de ontwikkeling van je baby.
Zeven weken zwanger. In deze week zal je baby twee keer zo groot worden en dat zorgt natuurlijk voor een hoop veranderingen in je lichaam. Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen die plaatsvinden tijdens de zevende week van je zwangerschap.
Je bent nu zeven weken zwanger, en deze week is je baby alweer bijna twee keer zo groot als vorig week, dat gaat hard! Wat gaat er deze week allemaal nog meer veranderen bij je baby?
In een lichaam dat nu nog niet veel groter is dan een bosbes, zijn de organen al hard aan het werk. De lever verzorgt op dit moment de rode bloedcellen tot het beenmerg die taak over kan nemen, en de appendix en alvleesklier zijn startklaar om straks het eten te verteren.
Hoe zal het gezicht van je baby eruit zien? Deze week zal het echt vorm gaan aannemen. Je kan nu al de inkeping zien die later de mond gaat vormen, en je kan ook de keelboog zien. Hieruit worden de spieren en botten van het gezicht, kaak, oren en nek gevormd. Van het gezicht zal de onderkaak en de onderlip als eerste gaan vormen, gevolgd door de neus. Grappig om te weten is dat de neus in eerste instantie plat is. Nog een leuk weetje: sommige lichaamsdelen verplaatsen enorm als ze zich ontwikkelen. Wat dacht je van de oren? Die vormen zich in de nek en verplaatsen dan naar boven. De ogen ontwikkelen zich eerst aan de zijkant van het hoofd, maar verplaatsen dan naar de voorkant als het brein gaat groeien.
Heeft mijn baby al armen en benen? Nou.. ongeveer. In week 6 waren het nog niet meer dan knoppen die uitstaken en nu je zeven weken zwanger bent zijn de knoppen iets verder gegroeid. Deze uitsteeksels lijken echter meer op peddels of flippers dan echte armen en benen. Nog even geduld dus.
Wist je dat met zeven weken zwanger, je baby nu de grootte heeft van een bosbes?
In deze week verdubbelt je baby in grootte, dus ook je baarmoeder zal meegroeien. En, vergeet niet je gewicht. Het kan zijn dat je nu iets zwaarder bent dan voor de zwangerschap. Misschien heb je ook al een flinke misselijkheid te pakken, of krijg je ineens veel meer afscheiding dan je gewend bent. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen die kenmerkend zijn tijdens de zevende week van de zwangerschap.
De ene vrouw zal de zwangerschap zonder al te veel problemen en kwaaltjes doorkomen, de ander heeft ze bijna allemaal. De zwangerschapsverschijnselen verschillen per individu, dus helaas kunnen we niet zeggen hoe groot te kans is dat je een van de symptomen krijgt of wanneer. Denk je een zwangerschapssymptoom te hebben maar staat die hier niet bij, kan het dus zijn dat je bij een latere week het symptoom uitgelegd krijgt. Vanaf week 12 worden bijna alle symptomen minder en vanaf week 17 tot 20 zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes wel voorbij. Hieronder een aantal symptomen die je kan krijgen als je zeven weken zwanger bent.
Omdat de baarmoederwand en baarmoedermond tijdens de zwangerschap veel beter doorbloed zijn dan normaal kan je licht bloedverlies krijgen. Vaak krijg je dit na het bukken of tillen van iets, tijdens het vrijen of zelfs als je moet hoesten of niezen. Dit is niets om je zorgen over te maken, sommige vrouwen krijgen het regelmatig. Heb je last van bruin bloed dan betekend dat dat je nog oud bloed verliest dat eerder is achtergebleven in de baarmoeder.
Bij licht bloedverlies hoef je je geen zorgen te maken. Ben je echter onzeker, raadpleeg dan je arts of verloskundige. Zij kunnen al je vragen beantwoorden en eventueel maken ze een echo. Heb je vaker last van licht bloedverlies dan is het sowieso aan te raden een inlegkruisje te dragen.
De morning sickness kan ook in week 7 van je zwangerschap nog de kop opsteken. Deze misselijkheid kan, ondanks de naam, de hele dag voorkomen en kan gepaard gaan met overgeven.
Begin de dag met een kop thee (gember als het kan) en eet daarna een klein beetje zodat je maag niet leeg raakt. Heb je al last als je uit bed stapt? Bij sommige vrouwen helpt het om vlak voor het opstaan iets te eten. Probeer ook zoveel mogelijk sterke geuren en parfum te vermijden. Wordt je misselijk als je je tanden poetst? Probeer eens een ander merk, dit kan wellicht helpen.
Vaak plassen is ook een van de bekendere symptomen waar je last van kan krijgen als je zeven weken zwanger bent. Dankzij de zwangerschapshormonen wordt de bloedtoevoer naar je nieren en bekken verhoogt, waardoor ze beter gaan werken. Daardoor moet je dus vaker naar het toilet. Het wordt meest minder vanaf week 12, maar kan weer terugkeren als je baarmoeder tegen je blaas aan gaat drukken.
Ga in geen geval minder drinken. Zowel je baby als jij hebben veel vloeistof nodig, dus blijf vooral drinken. Maar let wel op met cafeïne-houdende dranken als koffie, thee en cola. Deze dranken verhogen namelijk de productie van urine (Voedingscentrum) waardoor je dus vaker naar de wc moet.
Net als vorige week kan je in deze week ook een toename in afscheiding krijgen. Hoe dichter je bij de week komt dat je normaal gesproken menstrueert, hoe meer afscheiding je zal krijgen. De afscheiding kan dan ook iets troebeler worden.
Het is niet nodig hier iets aan te doen. Vind je het erg vervelend of neemt de hoeveelheid erg toe, dan kun je de schede 1 keer per dag met lauw water zonder zeep wassen. Draag ook geen strakke broeken en geen synthetisch ondergoed maar katoen, en gebruik naast de menstruatieperiode ook geen inlegkruisjes. Wil je toch graag inlegkruisjes gebruiken, zorg dan dat je ze heel regelmatig vervangt.
De vijfde ziekte wordt door het RIVM omschreven als een milde vlekjesziekte waardoor bij kinderen kleine rode vlekjes in het gezicht ontstaan. De wangen kunnen vuurrood worden en het kind kan jeuk en koorts krijgen. De vijfde ziekte is niet heel besmettelijk en je loopt het vooral op als je langdurig en intensief contact hebt met iemand die de vijfde ziekte heeft. Toch vermelden we dit symptoom, omdat zwangere vrouwen extra gevoelig zijn voor deze ziekte. En als je als zwangere de ziekte oploopt is er een kleine kans op een miskraam. In de meeste gevallen verloopt de zwangerschap echter normaal en heeft de baby geen last van de ziekte.
Veel volwassenen hebben de ziekte al eens gehad toen ze kind waren en zijn hun leven lang beschermd. Als je toch denkt dat je geïnfecteerd bent kan je je baby laten onderzoeken en laten behandelen. Als een van je gezinsleden de vijfde ziekte heeft is het ook aan te raden contact op te nemen met je huisarts.
Lees hier wat je niet moet doen tijdens je zwangerschap.
Bronnen: RIVM, Thuisarts, dokterdokter.
Lees hier alvast alles over wat er gebeurt als je 8 weken zwanger bent.
Leg jezelf in de watten! You deserve it! Hier vind je écht leuke outftis!
Andere artikelen in deze categorie