Fotocredits: Leslee Mitchell
Zwanger en op vakantie? Ok, let's face it, tijdens je zwangerschap heb je nog een (voorlopig) laatste kans op een relaxt, romantisch samenzijn met je partner.
Veel stellen genieten thuis van deze rust, maar waarom zou je niet nog even op vakantie gaan? Hier 10 tips voor een zorgeloze (nog kinderloze) vakantie. Oftewel: de babymoon.
Zorg dat jullie naar een land of stad gaan dat je allebei aanspreekt. Van elkaar genieten en samen relaxen is tenslotte waarom je deze vakantie boekt.
Een 10 uur durende autorit of een intercontinentale vlucht zal je echt niet gelukkiger maken. Probeer een bestemming te kiezen waar je vrij snel kan zijn, een vakantie in eigen land bijvoorbeeld. Toch liever naar het buitenland? Probeer dan een bestemming te kiezen binnen Europa zodat je niet te lang in het vliegtuig hoeft te zitten. Denk aan Nice, Milaan of Valencia bijvoorbeeld.
Om ervoor te zorgen dat je zonder te veel problemen op vakantie kan is het slim om tijdens je tweede trimester te gaan (ergens tussen de 18 en 24 weken). Misselijkheid en duizeligheid zijn nu (als het goed is) over en je voelt die buik nu nog niet zo erg als tijdens je derde trimester.
Reizen krijgt wel extra hindernissen als je zwanger bent. Overleg met je arts over de locatie van je reis (en wees niet heel teleurgesteld als hij een bezoek afwijst omdat je inentingen nodig hebt). Als je in verwachting bent van een tweeling of extra risico loopt dan moet je er sowieso rekening mee houden dat je arts je dicht bij huis wil houden.
Check bij iedere vakantiebestemming of je vaccinaties nodig hebt en overleg deze ook met je arts.
Dit is meer een 'voor het geval dat'-maatregel. Check of er ziekenhuizen in de buurt zijn en noteer adres en telefoonnummer. Zorg ook dat je in ieder geval de woorden 'zwanger' 'baby in buik' etc. kan zeggen in de taal van het land waar je bent.
Als je besluit te vliegen, controleer dan goed of de maatschappij zwangere vrouwen aan boord neemt! Het maakt niet uit wat je arts zegt, vliegmaatschappijen hanteren eigen regels. Er zitten ook grote verschillen tussen Europese en intercontinentale vluchten, dus zoek dat goed uit voor je een reis boekt.
Als je gaat autorijden, draag je gordel dan met de schouderband over je sleutelbeen en de buikband zo laag mogelijk op de heupen. Mocht je (we hopen het niet natuurlijk) een auto-ongeluk krijgen dan is de kans dat je je buik beschadigd door de gordel een stuk kleiner.
Wel eens aan een cruise naar de Middellandse zee gedacht? Laat je naar verschillende plaatsen langs de kust varen terwijl je op het dek geniet van een koel drankje en een fantastisch uitzicht. Ideaal als je zwanger bent en niet meer zoveel kan lopen (maar wel een hoop wil zien/doen!). Je moet dan wel weer de regels van de maatschappij checken. Net als vliegmaatschappijen hebben cruisemaatschappijen eigen regels. En check ook of er medische staf aan boord is. Op een schip met 100 passagiers is vaak geen arts aan boord. Wel zo handig om in de buurt te hebben voor het geval dat!
Het maakt niet uit hoe je reist, zorg dat je blijft bewegen. Iedere twee uur even lopen om die bloedcirculatie op gang te brengen voorkomt spataderen en zwelling. Nog een reden om de reistijd zo kort mogelijk te houden.
Heb jij nog tips en tricks voor een zorgeloze babymoon? We horen het graag!
Andere artikelen in deze categorie