De 8 grootste fouten die moeders maken

De 8 grootste fouten die moeders maken

Nee, we hebben het hier niet over de 'Doe ik de luier wel goed?'- vragen. We hebben het hier helemaal niet over de baby, we hebben het over jou!

Het zijn dingen die je op dit moment doet - waarschijnlijk zonder het door te hebben. Tijd voor een wake-up call! De 8 grootste fouten die 'nieuwe' moeders maken. 

1. Je 'vergeet' te genezen

Je hebt nu een klein wezen in huis waar je goed voor moet zorgen, maar je hebt ook net een bevalling meegemaakt. Dat is niet niks, en je moet in de eerste weken na je zwangerschap echt nog bewust herstellen. Extra rust, veel water, voedsel met veel vezels... Zorg voor de baby, maar vergeet jezelf niet!

2. Terugdenken aan de bevalling

Ok, misschien ging niet alles zoals gepland. Je wilde thuis bevallen maar moest naar het ziekenhuis, je kreeg een keizersnede in plaats van een natuurlijke bevalling of je baby kwam een week eerder dan je wilde. Tsja, things happenBijt je niet teveel vast in een beeld of een manier van bevallen, dan kan je het ook beter loslaten. Belangrijkste is dat jij en je baby oké zijn. Maak je er niet meer druk over en geniet! 

3. Geen hulp vragen bij borstvoedingsproblemen

Deze hoor je ook veel te vaak. Borstvoeding wordt aangeraden, maar wat als het niet lukt? Misschien heb je niet genoeg moedermelk of valt het toch tegen om borstvoeding te geven. Blijf hier niet zelf mee zitten maar ga naar een arts, lactatiedeskundige of bespreek het met je vriendin. De oorzaak van de problemen opsporen voorkomt een hoop frustraties.

4.  O-ve-ral over stressen

Ach, iedereen maakt zich wel eens druk over iets kleins. 'Geef ik wel de goede speeltjes?' 'Geef ik mijn baby genoeg stimulans of juist te weinig?' Heel logisch, maar probeer deze 'problemen' ook te relativeren. Dingen die met gezondheid en veiligheid te maken hebben geef je hoge prioriteit, de kleur buggy een lage. Dit voorkomt dat je echt overal dagen over loopt te stressen.

5. Een kluizenaar worden

Het kost veel tijd en energie om jezelf te douchen, aan te kleden en de luiertas in te pakken en oh ja, de baby moet hetzelfde ritueel ondergaan voor je de deur uit kan. Toch, als je thuis blijft zal je je snel geïsoleerd voelen en vermoeid. Ga lekker het park in of pak een terrasje met je baby en geniet even van de frisse lucht. En dat je haar dan niet perfect zit, ach, dat neem je gewoon voor lief.

6. Geen ja zeggen als iemand je wil helpen

Op de baby letten? De was doen of iets te eten en te drinken voor je halen? Vroeger zei je vaak nee. Tijd om ja te zeggen! Even een dagje ertussenuit of even kunnen slapen is nu erg belangrijk, dus maak gebruik van vrienden en familie die graag willen helpen.

7. Advies aannemen dat tegen je gevoel ingaat

'Nee, die uitslag is niks hoor, daarvoor hoef je niet naar de dokter'. Advies dat tegen jouw instinct in gaat en je liever niet wil volgen, moet je ook gewoon niet volgen. Ook al is het van je eigen moeder of zus. Denk je dat een huiduitlslag meer kan zijn en maak je je zorgen? Ga naar de dokter. Vertrouw op jezelf, jij bent de moeder van je kind.

8. Jouw baby vergelijken met die van je vriendin

Dit komt heeel vaak voor: vergelijken. 'Kijk, mijn kind staat nu al een beetje! Nog even en ze gaat lopen hoor!' En dan kruipt die van jou net aan. Iedere baby en ieder kind nemen hindernissen op hun eigen tempo. Zolang je arts en consultatiebureau zeggen dat je baby een normale ontwikkeling doormaakt hoef je je nergens zorgen over te maken.

Daisy van Schaijik

Door

18 april 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.