Fotocredits: Mini and You
Geef jij borstvoeding? Dan kan er een moment komen dat je te maken krijgt met clusteren. Wij vertellen je er alles over!
Clusteren houdt in dat je baby opeens heel veel en heel vaak wil drinken aan de borst. Clusteren vindt plaats op bepaalde momenten van de dag. Waar komt clusteren precies vandaan? Ik vertel het je allemaal in dit artikel.
Clusteren... ik denk er met weemoed aan terug en tegelijkertijd ben ik blij dat ik die tijd heb gehad. Clusteren houdt in dat je baby op bepaalde momenten van de dag (of nacht) niets liever wil dan de hele tijd aan de borst drinken. Vooral mijn zoontje was de koning van het clusteren. In de avond deed ik vaak niets anders dan voeden. Zeker bij je eerste kindje kan dit je heel onzeker maken. Doe ik het wel goed? Heb ik wel genoeg melk? Waarom is hij zo onrustig? Maar wees gerust: het hoort er allemaal bij!
Bij veel baby’s die borstvoeding krijgen, zie je dat er momenten op de dag zijn waarop ze veel meer en veel vaker willen drinken. Dit noemen we clusteren. Bij veel pasgeboren baby’tjes vindt het clusteren vooral ’s avonds plaats.
Het clusteren van je baby hangt samen met jouw hormoonhuishouding. In de vroege avond is het niveau van de hormonen die jouw melkproductie regelen wat lager, waardoor je baby meer zal moeten drinken om zich voldaan te voelen. Bovendien willen baby’s die er al een hele dag op hebben zitten ook graag wat meer melk drinken om voldaan de nacht in te kunnen gaan. Dit kan er dus toe leiden dat je kindje in de avond meer behoefte heeft om veel en vaak te drinken.
Clusteren is heel normaal babygedrag. Naarmate je kindje ouder wordt, wordt dit vanzelf minder. Geef er dus gewoon aan toe. Het hoort erbij!
LEES OOK: Alles wat je moet weten over moedermelk
Hoewel momenten van clusteren voor jou als moeder erg vermoeiend kunnen zijn, zitten er veel voordelen aan clusteren. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet!
Clusteren en regeldagen zijn niet hetzelfde, hoewel deze twee termen wel veel verband houden met elkaar. Op regeldagen komt je kindje opeens veel vaker voor een voeding. Veel baby’s zijn op regeldagen onrustiger en huilen meer.
Een regeldag is heel goed voor de afstemming van de behoefte van je kindje op jouw melkproductie. Vaak vindt een regeldag plaats in een periode waarin je baby hard groeit. Vraag en aanbod worden opnieuw op elkaar afgestemd. Regeldagen vinden bij veel kindjes wel op hetzelfde moment plaats: wanneer je kindje ongeveer twee weken oud is, zes weken oud is en drie maanden oud is.
Het grote verschil tussen regeldagen en clusteren is dat regeldagen niet dagelijks terugkeren, terwijl clusteren vaak wel een dagelijks terugkerend iets is.
Clusteren en krampjes worden nog wel eens door elkaar gehaald, want het kan erg op elkaar lijken. Je kindje is onrustig, wil graag bij jou zijn en is op zoek naar contact en geborgenheid. Het lijkt alsof hij graag wil drinken, maar eenmaal aan de borst blijft hij verdrietig en onrustig.
In dit geval kan het goed zijn dat je baby geen behoefte heeft om te drinken, maar dat hij last heeft van krampjes. Clusteren is iets wat vaak op een vast moment gebeurt, terwijl dit bij krampjes niet het geval hoeft te zijn.
Is jouw newborn veel aan het clusteren en vind je het lastig om hiermee om te gaan? Logisch! Ik vond het zelf bij mijn beide kinderen ook een intensieve periode. Er wordt veel van je lijf gevraagd en je staat constant ‘aan’. Toch probeerde ik van het clusteren een mooi moment te maken. Hieronder vind je mijn tips voor jou als moeder van een clusterende baby!
Bronnen: Borstvoeding.com, La Leche League, Medela
Andere artikelen in deze categorie