Fotocredits: Social Squares
Als je als moeder werkt, krijg je vaak te maken met vooroordelen. Wij zetten ze eens op een rij. Welke krijg jij regelmatig te horen?
Vooroordelen over werkende moeders zijn er genoeg. Sommige zijn waar, maar andere ook weer helemaal niet. Ben jij een werkende moeder? Dan ben ik benieuwd in welke vooroordelen jij je herkent of welke je vaak om je oren krijgt!
Als je een fulltime of parttime werkende moeder bent, heeft dat natuurlijk voor- en nadelen voor zowel je gezin als jezelf. Maar dat geldt ook voor thuisblijfmoeders! Voor beide situaties is dus wat te zeggen. En er is ook genoeg óver te zeggen, vinden bepaalde mensen. Wat je ook kiest: het is goed zolang jij en je gezin je er goed bij voelen!
Beide soorten moeders kampen echter met (voor)oordelen. In dit artikel zet ik eens de vooroordelen over werkende moeders eens op een rij!
Het vooroordeel bestaat dat werkende moeders geen échte carrière hebben. Ze kunnen geen promotie maken, dat lukt niet als je ook nog een gezin hebt, wordt er dan gezegd. Wat een onzin... Een werkende moeder geen promotie aanbieden om die reden is in mijn ogen een gemiste kans! Moeders werken juist veel efficiënter: keuzes maken en plannen lukt veel beter. Als ze de promotie wil, zal het haar lukken. En wil ze het niet, dan is dat ook goed. Dan zit ‘m dat waarschijnlijk in haar karakter en niet perse in het moederschap.
Er wordt gezegd dat werkende moeders altijd met hun hoofd ergens anders zijn, namelijk thuis bij hun gezin. Ze missen hun kinderen, zijn snel afgeleid en hun gezin krijgt voorrang. Ze zouden hun werk minder serieus nemen en andere prioriteiten hebben.
Ook dit is onzin! Moeders hebben geen andere prioriteiten, ze krijgen er simpelweg meer bij. Dat vereist wat meer plannen en organiseren, maar zoals hierboven al gezegd: dat kunnen moeders als geen ander. Verantwoordelijkheidsgevoel op je werk gaat niet ineens weg als je dat voor je zwangerschap al had. Sterker nog: dat wordt vaak groter, omdat je wéét hoe er soms over werkende moeders gedacht wordt en je het tegendeel wil bewijzen.
Wat werkende moeders wel vaak beter kunnen dan werkende vrouwen zonder kind (is mijn ervaring), is relativeren. Ze maken zich minder druk om dingen die je niet in de hand hebt en ze worden creatiever in hun zoektocht naar oplossingen.
‘Je laat je kinderen toch niet door iemand anders opvoeden?’ is een veelgehoord commentaar. Veel moeders worden er echter een leukere en betere moeder van als ze werken. Het is goed voor hun persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten. Daardoor hebben ze meer energie om er thuis voor hun gezin te zijn. En dus is ‘dumpen’ echt een totaal misplaatst woord! Bovendien is de opvang echt niet ‘zielig’, het heeft superveel voordelen. Mijn dochter heeft het daar in ieder geval enorm naar haar zin met haar vriendjes en leert er veel!
Waar we vanaf moeten, is het vooroordeel of de aanname dat werkende moeders altijd met spoed naar huis moeten als hun kind een keer ziek is. What about de partners? Die zijn er toch ook nog? Waarom zou het voor vaders niet normaal zijn om hun kind van de opvang te halen als dat nodig is?
En áls de mama in kwestie toch onverhoopt naar huis moet, doet ze dat echt niet voor haar lol. Ze heeft een ziek kind thuis dat zijn of haar mama nodig heeft, het is niet zo dat ze naar de kapper gaat of koffie gaat drinken met haar vriendinnen. Ze zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze de volgende dag gewoon weer naar haar werk kan. Bovendien zal ze er zelf ook flink van balen dat ze haar werk van die dag niet af krijgt. Een beetje meer begrip zou welkom zijn!
LEES OOK: Kind ziek - wat zijn je rechten op je werk?
Ja, het is een feit dat werkende moeders niet altijd tijd hebben om structureel te helpen op school als luizenmoeder, knutselmoeder, overblijfmoeder of voorleesmoeder. Maar zo nu en dan kunnen ze echt wel wat regelen of een dagje vrij nemen om de handjes uit de mouwen te steken in de klas van hun kind, dat vinden ze vaak nog leuk ook! Het kan alleen niet elke week, en dat is oké.
Het lijkt voor fulltime werkende collega’s zo relaxt: één of twee dagen minder gaan werken zodra je een kind heb gekregen. Het tegendeel is meestal waar. De hoeveelheid werk blijft vaak hetzelfde, waardoor de werkende moeder enorme stress ervaart om alles af te krijgen. Het grote verantwoordelijkheidsgevoel dat ze nog altijd heeft, zit haar daarbij in de weg. Wanneer ze dan toch eens een extra dagje vrij neemt, want ze heeft net zo veel recht op haar vakantie-uren als andere collega’s, stapelt het werk zich nog verder op.
Bovendien ligt ze op dagen dat ze niet werkt niet tot 12.00 uur in haar nest, maar is ze actief bezig met haar kind(eren) en alles goed regelen voor haar gezin. Daar kiest ze zelf voor en dat is leuk, maar het is allesbehalve ‘lekker relaxt’ of lui.
Wat betreft het ‘vrij nemen’ dat hierboven ook al even ter sprake kwam: iedereen heeft recht op vakantiedagen en je mag helemaal zelf weten hoe je die opneemt. Af en toe een dagje of ga je drie weken aan één stuk weg? Wat maakt het uit... Meestal nemen de moeders die dagjes ook nog eens voor hun kinderen of gezin op en niet eens voor zichzelf. Mijn tip: dat laatste zouden ze júist eens vaker moeten doen...
De mate van overwerken zou sowieso geen maatstaf moeten zijn of je je werk wel of niet goed doet. Wie zegt dat werkende moeders niet gewoon veel efficiënter zijn in hun werk, waardoor overwerken niet (vaak) nodig is? Of ze staan meer op hun strepen als het gaat om het scheiden van werk en privé, en dat is mijns inziens altijd goed. Mijn ervaring is daarnaast dat werkende moeders genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben om iets te willen en kunnen regelen met hun partner of een oppas, als het écht nodig is om buiten de officiële werktijden iets af te maken.
Wat je ook kiest: als moeder lijk je het nooit goed te kunnen doen. Werk je fulltime? Dan krijg je commentaar. Werk je parttime? Dan krijg je commentaar. Blijf je thuis? Dan krijg je ook commentaar. Laten we er vanuit gaan dat ouders altijd het beste willen voor hun kind en zichzelf, en iedereen doet waar hij of zij zich goed bij voelt.
Wat mensen belangrijk vinden in het leven en wat dat ‘beste’ dan is, is voor iedereen anders! Ik ben van mening dat kinderen het gelukkigst opgroeien met ouders die zelf ook gelukkig zijn. Dus kies vooral voor jezelf, daar heeft je gezin baat bij!
Andere artikelen in deze categorie