Spanningsbuikpijn bij kinderen

Veel kinderen hebben wel eens last van spanningsbuikpijn. Wat is spanningsbuikpijn eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Bijna alle (jonge) kinderen klagen wel eens over buikpijn. Soms is er een fysieke oorzaak voor de buikpijn, maar er zijn ook veel kinderen die last hebben van spanningsbuikpijn. Waar komt spanningsbuikpijn vandaan? En hoe kun je je kind helpen als hij last heeft van spanningsbuikpijn? 

Wat is spanningsbuikpijn? 

Spanningsbuikpijn of functionele buikpijn is buikpijn bij kinderen waarbij er geen ziekte of afwijking is geconstateerd. Spanningsbuikpijn wordt vaak veroorzaakt door spanning of stress. Omdat kinderen nog niet altijd in staat zijn om spanning of stress onder woorden te brengen, uit dit zich in buikpijnklachten.

Doordat de buikpijn zelf ook spanning bij een kind kan opleveren, kun je snel in een vicieuze cirkel terechtkomen. Je kind blijft klagen over buikpijn en je weet niet wat je eraan moet doen.

kindervoetjes op een commode

Ontdekken dat je kind spanningsbuikpijn heeft

Bij ons begon de zoektocht naar spanningsbuikpijn toen mijn zoontje Wolff net 2 jaar oud was. Hij begon te klagen over buikpijn op specifieke momenten, en later de héle dag door. Soms moest hij er ook echt van huilen. Het gaf ons als ouders een wanhopig gevoel. Er zat hem iets dwars, maar hoe konden we hem het beste helpen?

We hebben meerdere keren bij de huisarts gezeten. Ze vroeg ons om een buikpijndagboek bij te houden en een patroon te ontdekken in de momenten waarop Wolff klaagde over buikpijn. We kwamen er dankzij het buikpijndagboek achter dat hij veel over buikpijn klaagde op momenten die hem stress opleverden zonder dat wij het doorhadden. 

De oorzaak van stress bij spanningsbuikpijn 

Maar wat voor stress veroorzaakt dan spanningsbuikpijn? Dit hangt van je kindje af. Bij Wolff veroorzaakte het niet weten wat we ’s avonds gingen eten al buikpijn. We kwamen er dankzij het buikpijndagboek achter dat onvoorspelbare situaties hem stress opleverden, wat zich vervolgens uitte in buikpijnklachten. We leerden deze situaties steeds beter herkennen, omdat we het stressgedrag van Wolff ook beter leerden herkennen en begrijpen. Zo konden we hem op tijd helpen, voordat hij volledig in zijn stress schoot en er buikpijn van kreeg.

meisje met een babyeendje

Spanningsbuikpijn bij kinderen: wat te doen?

Er zijn een aantal dingen die ons enorm geholpen hebben en nog steeds helpen bij het omgaan met buikpijn bij stress. Deze tips wil ik heel graag met je delen: 

  • Sluit een medische oorzaak uit

    Laat altijd je dokter meekijken. Wolff is echt goed nagekeken en dat gaf ons als ouders ook een gerustgesteld gevoel. Er is niks fysiek ‘mis’ met hem en we zijn op de goede koers als we hem op het mentale vlak verder begeleiden. Die bevestiging hielp ons als ouders enorm! 
  • Buikpijndagboek

    Houd dus eerst een buikpijndagboek bij om te ontdekken wanneer je kindje klaagt over buikpijn. Wij ontdekten al snel een patroon. Onvoorspelbaarheid leverde bijna altijd buikpijn op! 
  • Knuffelen

    Mentale stress kan ook fysieke stress veroorzaken. Je cortisolspiegel (stresshormonen) stijgt in rap tempo, waardoor je kind zich nog opgejaagder voelt. Door te knuffelen, daalt het cortisol-level weer en kan je kind zijn stress beter loslaten. 
  • Geef woorden aan het gevoel

    Door je kind te leren dat de buikpijn veroorzaakt wordt door een gevoel, kan je kindje leren om de oorzaak van de buikpijn te herkennen. Wolff is hier inmiddels heel goed in. Hij klaagt veel minder over buikpijn en zegt steeds vaker gewoon dat hij iets spannend vindt. Dit hebben we zó vaak met hem geoefend wanneer hij weer eens last had van buikpijn. Probeer met je kindje te praten. Zo snap jij, maar snapt hij zelf ook, waar de buikpijn vandaan komt, waardoor het voor jullie allemaal wat minder ongrijpbaar wordt.
  • Heb geduld

    Nu Wolff bijna 4 jaar is en hij verbaal steeds sterker wordt, merk ik dat hij woorden kan geven aan situaties die hij spannend vindt. Omdat hij alles beter onder woorden kan brengen, heeft hij minder last van spanningsbuikpijn. Geef het dus tijd. 
  • Creëer voorspelbaarheid

    Dit heeft ons enorm geholpen! Iedere avond nemen we de volgende dag door en iedere ochtend nemen we de dag die komt samen door. Zo weet Wolff precies wat er gaat gebeuren. Dit neemt veel onrust en stress bij hem weg, waardoor er ook minder sprake is van spanningsbuikpijn.
  • Vraag om hulp

    Niet alleen voor het fysieke stuk, maar ook voor mentale klachten mag je je dokter om hulp vragen om eens mee te denken. Wij zijn bijvoorbeeld bij een kinderpsycholoog geweest om te kijken hoe we Wolff kunnen helpen zich beter te ontspannen. Dit klinkt spannender dan het is, want het was heel laagdrempelig en het heeft ons echt verder geholpen. Schroom dus niet en vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt!

Heeft jouw kindje wel eens last van spanningsbuikpijn? Deel hieronder jouw beste tips!

Bronnen: Thuisarts, Loes.nl, Kiind.nl

Lisse van de Groep

Door

25 februari 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.