Borstweigeren is heel vervelend. Van de ene op de andere dag wil je (jonge) baby opeens niet meer uit de borst drinken. Het kan je onzeker en verdrietig maken. In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken van borstweigeren. Ook vertellen we wat je kunt doen als je baby niet wil drinken.
Wat is borstweigeren?
Borstweigeren betekent dat een kindje meerdere keren achter elkaar de borst weigert. Dit uit zich door niet aan te happen aan de tepel en niet uit de borst te drinken. Baby’s draaien hun hoofdje weg, houden hun mondje dicht of verstijven wanneer de moeder de borst aanbiedt.
Bij borstweigeren zijn meestal zowel moeder als kind niet blij met de situatie. Voor een baby is borstweigeren vaak frustrerend. Hij wil wel drinken, maar het lukt niet! Moeders voelen zich vaak afgewezen of onzeker als hun baby niet uit de borst wil drinken. Je wil niets liever dan je kindje voeding geven en troosten. Wanneer je baby dan de borst weigert, kan dat heel naar zijn. En lieve mama, dat is logisch! Maar gelukkig zijn er ook manieren om de borstvoeding weer prettig te laten verlopen.
Wat zijn oorzaken van borstweigeren?
De oorzaak van borstweigeren verschilt per kind. Er zijn diverse redenen waarom je kindje ineens de borst weigert. Ik zet een aantal mogelijke oorzaken van borstweigeren op een rij:
-
Verkeerd aanleggen
Het kan zijn dat je je baby niet goed aanlegt. Hierdoor kan je baby niet goed aanhappen. Dit kan bij je kindje tot frustratie leiden. Hij wil wel, maar het lukt niet! Een lactatiekundige kan je in dit geval helpen om het aanleggen en aanhappen aan de borst te verbeteren en aan een betere techniek te werken.
-
Niet voldoende melk of juist te veel melk
De ene moeder produceert meer melk dan de andere. Over het algemeen produceer je als vrouw precies zoveel melk als jouw kindje nodig heeft, maar soms produceert een moeder te weinig melk waardoor een kindje niet voldaan is na het drinken uit de borst. Dit kan ervoor zorgen dat de baby de borst gaat weigeren. Je kunt in dit geval proberen of de andere borst wél gevuld is, en of het aanhappen aan die kant beter gaat.
Het kan ook zijn dat je kindje de borst weigert omdat je te veel moedermelk produceert. In dit geval kan je kindje zich verslikken in de melk, wat tot ongemak leidt. Je kunt bij een te heftige toeschietreflex het eerste beetje melk afkolven om je kindje de kans te geven om rustiger te drinken. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je een lactatiekundige om hulp vragen in het geval van overproductie of een te heftig toeschietreflex.
-
Pijn of ongemak
Een kindje dat last heeft van pijn of ongemak, kan het lastiger vinden om aan te happen omdat hij zich niet ontspannen voelt. Je kunt denken aan iets simpels als een vieze luier of een boertje dat dwarszit, maar ook aan bijvoorbeeld spruw: een schimmelinfectie in het mondje van je kind dat pijn veroorzaakt tijdens het drinken. Een andere pijnoorzaak is het krijgen van tandjes.
-
Verkoudheid bij de baby
Verkouden kindjes vinden het vaak vervelend om te drinken, omdat ze niet goed door hun neusje kunnen ademen. Je kunt in dit geval (afhankelijk van de leeftijd van je baby) bij je drogisterij navragen of zij iets hebben om de neus van je kindje wat meer open te maken. Een andere manier om de neus van je kindje weer open te krijgen, is door er een klein druppeltje moedermelk in te druppelen. Moedermelk heeft namelijk een antibacteriële werking en is daardoor heel effectief tegen verkoudheden!
-
Een langzame toeschietreflex
Wanneer een kindje uit de borst van de moeder drinkt, komt er bij de moeder een toeschietreflex op gang. Hierbij komt de melk vlot uit de borst van de baby, waardoor de baby lekker door kan drinken. Wanneer jij een trage toeschietreflex hebt, kan dit leiden tot borstweigeren bij je kindje. Het gaat hem immers niet snel genoeg! Je kunt bij je huisarts navragen of je een neusspray kunt krijgen die een toeschietreflex opwekt.
-
Zuigverwarring
Is je kindje gewend aan een speentje of een flesje? Dan kan het zijn dat hij niet meer weet hoe hij effectief aan de borst moet drinken. Om de melk uit een borst te krijgen, moet een kindje best hard werken. In vergelijking met een borst, gaat het drinken uit een fles een stuk makkelijker. Kindjes die naast de borst regelmatig uit de fles drinken, kunnen hierdoor de borst gaan weigeren. Ze hebben de techniek van het drinken uit de borst niet meer onder de knie en zijn niet meer gewend aan de melkstroom uit de borst. Dit heet zuigverwarring.
-
Vlakke of ingetrokken tepels
Wanneer je vlakke of ingetrokken tepels hebt, is het voor je kindje lastiger om aan te happen. Wanneer het aanhappen lastig wordt, kan je kindje de borst gaan weigeren. Het is immers frustrerend als je steeds net niet aan het drinken toekomt door de moeilijkheid van het aanhappen. In dit geval kan een goede techniek je verder helpen. Hier helpt een lactatiekundige je graag bij!
-
Je moet ongesteld worden
Wanneer jij ongesteld moet worden, is jouw lichaamsgeur anders én smaakt je moedermelk anders. Sommige vrouwen krijgen last van een productiedip tijdens hun menstruatie. Het gevolg is dat baby’s niet meer willen drinken uit de borst. Houd in dit geval gewoon vol. Na de menstruatie pakken de meeste baby’s het drinken aan de borst gewoon weer op.
-
Het is te druk om je heen
Sommige baby’s zijn heel gevoelig voor afleiding. Zeker wanneer je kleintje wat ouder wordt, kan het heel verleidelijk zijn om alle prikkels in de gaten te willen houden. Als je je kindje de borst probeert te geven in een drukke omgeving vol prikkels, kan het voor je kindje moeilijk zijn om zich te concentreren op het drinken. Dit kan leiden tot het weigeren van de borst.
-
Je bent zwanger
Bij veel zwangere vrouwen die nog borstvoeding geven, treedt het verschijnsel van borstweigeren op. De melk smaakt opeens anders en veel vrouwen produceren ook minder (of zelfs geen) melk tijdens de zwangerschap.
LEES OOK: Borstvoeding geven tijdens zwangerschap
-
Overgevoeligheid voor voedsel
In het geval van een voedselallergie, zoals koemelkallergie, is een voeding voor een kindje gekoppeld aan pijn of ongemak. Dit kan ertoe leiden dat je kindje de borst weigert en zijn hoofdje wegdraait wanneer je de borst aanbiedt.
Wat kun je doen bij borstweigeren?
Zo veel oorzaken als er voor borstweigeren zijn, zo veel oplossingen zijn er ook. De oplossing hangt helemaal af van de reden dat je kindje de borst weigert. Onderstaande tips zijn tips die belangrijk zijn bij ieder geval van borstweigeren:
- Leg je kindje regelmatig aan en houd de routine erin. Laat je niet ontmoedigen.
- Voed op een rustige en prikkelarme plek.
- Voed je kindje wanneer hij moe is, net voor het slaapje.
- Is je kindje overstuur? Probeer je baby dan eerst te troosten en rustig te krijgen. Probeer je kindje pas aan te leggen wanneer hij echt rustig is.
- Houd je melkproductie op peil. Wanneer je kindje de borst weigert en dus minder drinkt, krijgt jouw lichaam het signaal dat er minder melk nodig is en kan je productie gaan dalen. Om je productie op peil te houden, kun je kolven. Zo is er voldoende melk wanneer je kindje wél weer aan de borst wil drinken.
-
Geef afgekolfde melk. Wil je kindje écht niet uit de borst drinken? Kolf dan melk af en geef dit via een cupje of een flesje. Zo zorg je er in ieder geval voor dat je kindje niet nog gefrustreerder raakt door de honger. Voed hem lekker, laat hem slapen en probeer het op een later moment gewoon opnieuw.
-
Blijf zelf rustig bij borstweigeren. Je kindje voelt jouw frustratie ook, en dit maakt het drinken aan de borst en het aanhappen alleen maar lastiger. Blijf dus zelf kalm en heb er vertrouwen in. Bij de meeste kindjes komt het vanzelf goed met borstweigeren!
Kom je er zelf niet uit en blijft je kindje de borst weigeren? Dan is het algemene advies om een lactatiekundige in te schakelen.
Je kindje wijst je niet af
Mijn baby wil niet drinken! Wat kan dat frustrerend zijn. Het is als moeder niet fijn als je kindje de borst weigert. Bovendien wil je niet dat je baby te weinig drinkt of helemaal niet drinkt. Maar onthoud één ding: het weigeren van de borst, is geen afwijzing naar jou als moeder. Jij bent de moeder van je baby en dat is voor je kindje heel belangrijk!
Bronnen: Eurolac, La Leche League, Borstvoeding Aardig