Fotocredits: We Are Knitters
Je baby is 12 weken oud! Dat is toch best wel een mijlpaal te noemen, je bent al (bijna) drie maanden moeder. Dit speelt er nu bij jou en je kindje!
Wanneer je baby 12 weken oud is, ga je eigenlijk meer praten in maanden in plaats van weken. Drie maanden klinkt al heel lang, toch? Je bent al een kwart jaar moeder! Wat speelt er in jullie leven als je deze mijlpaal hebt bereikt? Lees snel verder!
Baby’s van 12 weken oud hebben echt behoefte aan rust, regelmaat en structuur. Door een vast dagritme in te voeren, leert jouw kindje waar hij aan toe is. Door het ritme af te stemmen op de behoeftes van je baby, en hem dus op tijd te laten eten en slapen, zul je zien dat hij rustiger en vrolijker wordt.
Lees er alles over in ons artikel over het eet- en slaapritme van baby’s van 12 weken oud!
De meeste baby’s van 12 weken oud maken de meeste slaapuren ‘s nachts, om precies te zijn zo’n tien uur. Niet alle baby’s doen dit aan één stuk en slapen de nacht door hoor, maak je geen zorgen! Dat hoeft echt nog niet (hoewel het fijn is als het lukt, natuurlijk...), je kindje kan zeker nog wakkere periodes hebben.
Wanneer je baby drie maanden oud is, krijgt hij zijn eerste vaccinaties. Als jij tijdens je zwangerschap de vaccinatie tegen kinkhoest hebt gekregen, is je baby daar ook tegen beschermd. Is dat niet het geval, dan heeft je baby toen hij 8 weken oud was al zijn eerste prikjes gekregen.
Lees er alles over in ons artikel over het vaccineren van je baby!
Je baby van bijna drie maanden oud wordt steeds sterker. Hij krijgt steeds meer kracht in zijn lijfje en wordt daardoor ook beweeglijker. Zijn bewegingen worden vloeiender en minder schokkend. Je baby krijgt zijn lijfje meer onder controle! Dat betekent wel dat je je baby niet meer zomaar alleen kunt laten. Let goed op als je ‘m verschoont op de commode of op de bank; voor je het weet rolt ie eraf!
Tip: laat je baby oefenen met omrollen op een (speel)kleed. Leg ‘m ergens neer waar hij lekker de ruimte heeft en ongestoord zijn gang kan gaan!
Je kindje wordt rond deze leeftijd al een stuk socialer. Hij neemt zijn omgeving beter in zich op en reageert duidelijker op dingen. Zo kom je er ook al een beetje achter wat het karakter van je kindje is; is het een drukke baby die goed gaat op geluid en gezelligheid om zich heen, of heeft ie liever een rustige omgeving?
Breng je kindje vooral in contact met verschillende mensen, zodat hij kan wennen aan anderen. Laat hem ook een goede band opbouwen met iemand anders dan papa en mama. Je zult zien dat je daar later profijt van hebt!
Wanneer je baby zijn eerste inentingen heeft gekregen, mag je starten met babyzwemmen! Er wordt aangeraden om dit pas te doen wanneer de eerste prikjes gezet zijn, omdat je baby dan minder kwetsbaar is voor infecties. Veel zwembaden hebben een speciaal babyzwemuurtje waar je met andere ouders en baby’s kunt samenkomen en je geen last hebt van drukke tieners die bommetjes maken!
Nu je baby al iets meer zijn eigen interesses heeft, kun je hem gerust even onder een muziekmobiel leggen, in de box of in de wipstoel. Zo heb jij even een kwartiertje me-time om bijvoorbeeld een tijdschrift te lezen!
Het is voor jezelf én voor je baby leuk om andere moeders met kindjes van dezelfde leeftijd te ontmoeten. Zo heb je wat aanspraak van mama’s die door precies dezelfde fase gaan als jij, zo fijn die herkenbaarheid! Zeker als je vriendinnen iets verder weg wonen en je daar niet zomaar een uurtje naartoe kunt voor een kop koffie, is wat gezelligheid in de buurt nooit weg. Spreek eens wat mede-mama’s aan bij de opvang, bij het babyzwemmen of bij een voorleesuurtje in de bieb!
Ben je (alweer) aan het werk na je verlof? Lukt het een beetje om alle ballen hoog te houden? Pas goed op jezelf en wees eerlijk of je het allemaal wel redt. Misschien ben je minder uren gaan werken, maar heb je nog steeds dezelfde hoeveelheid werk. Bespreek met je werkgever hoe je alles zo efficiënt en haalbaar mogelijk kunt inrichten.
Andere artikelen in deze categorie