Fotocredits: Danielle MacInnes via Unsplash
Van alle zwangerschappen eindigt 1 op de 4 in een miskraam. Maar hoe verlopen miskramen eigenlijk?
Horen dat je een miskraam krijgt is heel heftig. Helaas moet je ook direct nadenken over de vraag hoe je de miskraam wil laten verlopen als deze niet spontaan op gang komt. Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden als je hoort dat je een miskraam krijgt?
Een miskraam krijgen is heel verdrietig. Iedere vrouw ervaart een miskraam anders, zowel mentaal als fysiek. De symptomen van een miskraam zijn dan ook niet bij iedere vrouw hetzelfde.
Wel hebben veel vrouwen die weten dat ze een miskraam gaan krijgen dezelfde vragen. Wat gebeurt er als je hoort dat je een miskraam krijgt? Heb je een keuze hoe de miskraam gaat verlopen? Hoe begint een miskraam? Zit er een verschil tussen een miskraam bij 4 weken en een miskraam bij 8 weken, of bij 12 weken? En hoe voelt een miskraam? Ik ga het je allemaal zo helder mogelijk uit proberen te leggen in dit artikel over hoe miskramen verlopen.
Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap tot 20 weken zwangerschap. De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Vanaf deze termijn neemt de kans op een miskraam aanzienlijk af. Miskramen komen soms spontaan op gang, maar soms heeft je lichaam hulp nodig om het weefsel uit de baarmoeder te krijgen.
LEES OOK: Praten over een miskraam
De oorzaak van een miskraam is niet altijd duidelijk. Vaak is er sprake van een foutje in de chromosomen dat toevallig bij de bevruchting is ontstaan. De natuur besluit als het ware dat de zwangerschap afgebroken wordt, omdat het kindje bijvoorbeeld niet levensvatbaar is, of met zeer ernstige afwijkingen ter wereld zou komen. Bij herhaalde miskramen kun je vaak wel onderzoek laten doen naar de reden. Mogelijke oorzaken zijn een chromosoomafwijking, antistoffen in het bloed of stollingsafwijkingen.
Weten dát je een miskraam krijgt, bepaalt grotendeels hoe je een miskraam ervaart. Sommige vrouwen merken niet eens dat ze een miskraam krijgen. Het vruchtje is afgestoten zonder dat je dat zelf in de gaten had. Vaak is er in dit geval sprake van een vroege miskraam.
Een vroege miskraam vindt vaak plaats op of rond het moment dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden. Het lijkt alsof je iets zwaarder menstrueert dan normaal. Wanneer je echter een positieve zwangerschapstest in handen hebt gehad, ben je je natuurlijk wél bewust van het feit dat je een miskraam krijgt.
Een miskraam verloopt bij iedere vrouw anders. Er zijn een aantal scenario's mogelijk:
Bij een miskraam verlies je veel bloed en stolsels. Stolsels kunnen soms de grootte van een ei hebben. Het is logisch dat je daar misschien van schrikt, maar het is heel normaal. Wanneer je minder dan 12 weken zwanger bent, is het kindje in je buik echter nog heel klein. Het is dus niet altijd zo dat je een duidelijk vruchtzakje kunt onderscheiden in het weefsel dat je verliest, maar dit kán wel.
LEES OOK: Zwanger worden na een miskraam
Voor veel vrouwen is het gevoel van regie bij een miskraam heel belangrijk. Gelukkig heb jij in de meeste gevallen zelf de keuze hoe je de miskraam wil laten verlopen. Je mag meestal een bepaalde tijd wachten op een spontane miskraam (tenzij je al heel lang wacht, of er een andere medische reden is waarom er eerder ingegrepen moet worden) en je hebt - als er wel ingegrepen moet worden - de keuze voor misoprostol of een curettage.
Bronnen: Freya, Radboud umc, Thuisarts.nl, DeVerloskundige
Andere artikelen in deze categorie