Thuis bevallen: de voor- en nadelen van een thuisbevalling

Thuis bevallen: de voor- en nadelen van een thuisbevalling

Vanaf 37 weken zwangerschap mag je thuis bevallen, maar steeds minder vrouwen kiezen hiervoor. Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbevalling?

In veel Europese landen bevallen vrouwen standaard in het ziekenhuis, maar in Nederland hebben vrouwen de mogelijkheid om thuis te bevallen onder begeleiding van verloskundige. Toch kiest slechts 13% van de Nederlandse vrouwen er bewust voor om thuis te bevallen; het overgrote deel gaat liever naar het ziekenhuis. Waarom zou je juist niet, of juist wél voor een thuisbevalling kiezen? Ik heb het voor je uitgezocht! 

Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt en er geen medische reden is om in het ziekenhuis te moeten bevallen, kun je de keuze maken om je kindje thuis geboren te laten worden. Natuurlijk weet je van tevoren niet hoe je bevalling zal verlopen en kan het zo zijn dat je halverwege toch naar het ziekenhuis moet, maar de intentie kan in ieder geval zijn dat je het lekker in je eigen huis doet. 

LEES OOK: Thuis bevallen of naar het ziekenhuis - ervaringen!

De voordelen van een thuisbevalling

Zelf ben ik twee keer thuis bevallen. Een bewuste keuze waar ik heel goed op terugkijk. Ik wilde graag thuis bevallen, omdat de voordelen van thuis bevallen voor mij heel belangrijk waren. Ik heb voor je op een rijtje gezet wat ik als voordeel ervaren heb tijdens mijn bevallingen. 

  • Je bent in je eigen huis

    Laten we wel wezen: weeën wegpuffen is topsport. En dat doe je dus het liefste op een plek waar je je zo prettig mogelijk voelt. In mijn eigen slaapkamer, met mijn eigen spulletjes en onder mijn eigen douche, voelde ik me heel erg op mijn gemak. Hierdoor was ik meer ontspannen, wat natuurlijk weer bevorderlijk is voor het verloop van de bevalling. 
  • Niet de auto in met weeën

    Het leek me een ware nachtmerrie om met weeën een auto in te moeten stappen, over drempels heen te moeten rijden, te moeten wachten voor stoplichten die eeuwig op rood blijven staan en over rotondes te moeten rijden. Met een thuisbevalling hoeft dat allemaal niet. 
  • Je baby is meteen thuis

    Twee keer heb ik direct na mijn bevalling met mijn pasgeboren kindje in mijn eigen bed gelegen. Mijn kinderen hoefden de auto niet in, want we waren al thuis. Ik kon lekker onder mijn eigen douche duiken, hoefde niet naar buiten, en kon heerlijk in mijn cocon blijven. 
  • Goede begeleiding van je verloskundige

    Bevallen doe je niet alleen, ook niet wanneer je thuis bevalt. Mijn verloskundige was erbij en mijn vertrouwen in haar was heel groot. Verloskundigen zijn opgeleid om in onverwachte situaties goed te handelen en daarom had ik ook vertrouwen in een thuisbevalling. Je bent immers niet aan het bevallen zonder enige vorm van medische zorg. Mocht zich toch een noodsituatie voordoen, dan staat er altijd een verloskundige naast je bed die direct actie kan ondernemen.
  • Rust

    Geen drukte aan je bed, geen wisseling van de wacht van het zorgpersoneel. Gewoon alleen maar de mensen aan mijn bed die ik aan mijn bed wilde hebben. Die rust droeg enorm bij aan een ontspannen gevoel tijdens mijn bevalling.

Pasgeboren baby bij moeder

De nadelen van een thuisbevalling 

Het plaatje dat ik hierboven omschrijf, klinkt natuurlijk heel rooskleurig. Dat was het in mijn geval ook. Maar er zitten ook nadelen aan een thuisbevalling, namelijk: 

  • Gebrek aan pijnbestrijding

    In het ziekenhuis heb je de keuze uit verschillende soorten pijnmedicatie. Je kunt een ruggenprik krijgen, of je kunt morfine krijgen in de vorm van een injectie (pethidine) of een pompje (remifentanil). Ook bieden sommige ziekenhuizen de mogelijkheid om lachgas in te zetten als pijnbestrijdingsmiddel. En thuis? Daar heb je dat allemaal niet.
  • Niet in het ziekenhuis zijn in het geval van complicaties

    Een spoedkeizersnede is niet mogelijk in je eigen slaapkamer. Daarvoor moet je toch echt in het ziekenhuis zijn. In geval van nood ben je bij een thuisbevalling toch een stap verder weg van artsen. Ambulances zijn er gelukkig snel, maar met spoed naar het ziekenhuis moeten tijdens of net na een bevalling is erg stressvol.

LEES OOK: Bevallingstas klaarzetten: wat moet erin?

De keuze maken voor een thuisbevalling

Wat het belangrijkste is, is dat je zelf de keuze maakt. Of je nu kiest voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis: het is jouw bevalling. Als er geen complicaties tijdens je zwangerschap zijn en er geen medische reden is waarom je in het ziekenhuis moet bevallen, kun je je keuze ook op het laatste moment maken. Veel vrouwen voelen tijdens het begin van hun bevalling heel goed aan wat ze prettig vinden. Volg je hart. Het is jouw bevalling, en jouw keuze!

Zou jij voor een thuisbevalling kiezen of heb je dat al gedaan? Deel je ervaringen in een reactie!

Lisse van de Groep

Door

20 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.