Tips voor de overgang van zomer- naar wintertijd (en andersom)

Tips voor de overgang van zomer- naar wintertijd (en andersom)

Twee keer per jaar vindt er een kleine ramp plaats in menig huishouden met kinderen: de klok wordt verzet vanwege de zomer- en wintertijd. Geen zorgen, want wij hebben tips!

De overgang van zomer- naar wintertijd en andersom is voor veel ouders een klein drama. Daar gaat je ritme. Opeens zijn je kinderen een uur eerder wakker, of zitten ze ’s avonds een uur langer beneden. Hoe loods je je kinderen (en jezelf!) hier doorheen? Met deze tips komt het goed! 

Van zomer- naar wintertijd met kleine kinderen

Weet je nog? Die goede oude tijd dat je je kon verheugen op de overgang van de zomer- naar de wintertijd, omdat je dan een uurtje extra kon slapen? Die tijd is voorbij als je kleine kinderen hebt, want dit uurtje extra betekent dat je kinderen ook een uur eerder wakker zijn. Staan ze normaal gesproken om 6.00 uur springend naast je bed? Dan is dat na dat ‘lekker lange nachtje’ opeens 5.00 uur. Goedemorgen! 

Van winter- naar zomertijd met kleine kinderen

Bij de overgang van de winter- naar de zomertijd is de nacht juist een uurtje korter. Dit heeft één groot voordeel: de vroege vogels onder ons slapen hierdoor meestal een uurtje langer door: 5.00 uur wordt 6.00 uur en opeens begint je dag op een iets meer acceptabele tijd. Maar ’s avonds willen je kinderen ook een uur later naar bed... Daar gaat jouw rustige avondje met koffie op de bank.

Moeder en kind stoeien op bed

Tips voor de wisseling van zomer- en wintertijd

Gelukkig heb ik een lijstje gemaakt van tips om de overgang van zomer- naar wintertijd en andersom met kleine kinderen goed door te komen! En één troost: een nieuw ritme went vanzelf. 

  • Pas je direct aan aan het nieuwe ritme

    Doe alsof er niets gebeurd is. Gaan je kinderen normaal gesproken om 19.00 uur naar bed? Breng ze dan, al is de nieuwe tijd net ingegaan, ook gewoon om 19.00 uur naar bed. Een beetje extra activiteit overdag zodat ze lekker moe zijn en je zult merken dat ze redelijk snel meegaan in het ritme. En zijn je kinderen al om 5.00 uur ’s ochtends klaarwakker? Breng ze dan toch terug naar hun bed. 
  • Slaaptrainer

    Werken met een slaaptrainer is ideaal, want in plaats van af te gaan op hun eigen idee van wanneer de dag begonnen is (en laten we eerlijk zijn, dat schatten kleine kinderen toch altijd slecht in), gaan ze af op wat de slaapwekker hen vertelt. Slaapwekkers hebben een lampje dat aan gaat op een door de ouders ingestelde tijd. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat het lampje om 6.00 uur aan gaat.

    Je kinderen zullen door de omgang naar de nieuwe tijd misschien eerder wakker zijn, maar zullen zien dat het lampje op de wekker nog niet brandt. Hopelijk komen ze vervolgens tot de conclusie dat ze toch nog maar even door moeten slapen. 
  • Donkere gordijnen

    Dit is een tip die niet alleen handig is voor de overgang van zomer- naar wintertijd en andersom, maar ook voor de rest van het jaar. Een kind reageert op licht, want licht betekent dat het dag is. Door het kamertje van je kind donker te houden, krijgt het kinderbrein nog geen signaal dat het tijd is om wakker te worden.
  • Geen schermpjes in de avond

    Het licht van schermen zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap komt. Zeker bij de overgang naar zomertijd komt de bedtijd van je kinderen opeens veel vroeger dan normaal. Het kijken naar een filmpje voordat ze naar bed gaan, maakt het dan voor kinderen extra moeilijk om goed in slaap te vallen. Lees liever een boekje voor. Dat is nog gezellig ook. 
  • 's Ochtends een speeltje, boekje óf gewoon een iPad

    Jonge kinderen trappen er niet altijd in als je zegt dat ze ‘gewoon verder moeten slapen’. Wakker is wakker. Geef ze daarom iets te doen om dat extra uurtje in de ochtend te overbruggen. Een boekje, een speeltje, óf gewoon een iPad, zodat jij nog even een uurtje door kunt slapen.
  • Let it go

    Het ouderschap is één grote les in loslaten. Als je iets snel leert met kleine kinderen, is dat je ze niet voor 100% onder controle kunt houden. Willen ze niet meteen slapen, of zijn ze toch heel vroeg wakker? Houd gewoon zo veel mogelijk het nieuwe ritme aan, maar accepteer ook dat het de eerste week misschien iets minder soepel zal gaan met het naar bed brengen, of met het opstaan. Let it go - het komt vanzelf goed. 
Lisse van de Groep

Door

09 oktober 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.