Je kind een gezonde relatie met eten aanleren

Je kind een gezonde relatie met eten aanleren

Het is belangrijk dat kinderen een gezonde relatie met eten hebben. Dit begint al wanneer ze baby zijn! Hoe pak je dat aan? Lees snel verder!

Om je kind gezond op te laten groeien, is het belangrijk dat hij een gezonde relatie met eten heeft. Daar heb jij als ouder invloed op! Het begint al in de babytijd, wanneer je kindje de eerste hapjes vaste voeding krijgt. Met deze tips gaat je kind gezond eten leuk én lekker vinden!

Gezond eten is belangrijk, voor zowel kinderen als volwassenen. Terwijl jij er als ouder zelf invloed op kunt uitoefenen, geldt dat voor kids natuurlijk niet. Zij moeten eten wat de pot schaft! Aan jou dus de taak om je kind een gezonde relatie met eten te laten opbouwen, zodat gezond eten voor hem of haar vanzelfsprekend wordt en blijft. Kinderen in de groei hebben veel gezonde voedingsstoffen nodig!

Dreumes met lepeltje in haar mond

Positieve ervaringen met eten

Eten moet gezond en het liefst ook lekker zijn, maar zeker ook leuk! Wanneer je kind op jonge leeftijd positieve ervaringen met (gezond) eten heeft, zal hij daar in zijn latere leven profijt van hebben en een gezonde relatie met eten krijgen. Door je kind in de eerste jaren van zijn leven kennis te laten maken met allerlei soorten voedsel, kun je de voorkeur voor gezond eten beïnvloeden voor later. 

Eerste babyhapjes: wanneer en hoe begin je?

De basis voor een gezonde relatie met eten begint al in de babytijd. Vanaf ongeveer 4 maanden is het tijd voor de eerste babyhapjes. Dit zijn nog echte oefenhapjes om je kindje kennis te laten maken met andere smaken en texturen dan melk. Vanaf 6 maanden wordt het menu van je baby gevarieerder en heeft hij de extra bouwstoffen en vitamines uit groente, fruit en granen nodig.

Beginnen met groenten

Om te beginnen kun je je kindje het beste de eerste weken alleen groenten geven. Daarna kun je het afwisselen met een fruithapje. Het kan soms even duren voordat je baby een bepaalde smaak gaat waarderen, dus blijf herhalen. Het is slim om je baby een bepaalde groente een aantal dagen achter elkaar aan te bieden.

Welke groenten en fruit eerst?

Wortel, pompoen, sperziebonen en bloemkool zijn heel geschikte groenten voor de eerste groentehapjes van je baby. Deze smaken zijn redelijk zacht en smeuïg.

Banaan, peer, meloen en perzik zijn heel geschikte fruitsoorten voor de eerste fruithapjes. Je kunt ook een appel koken of stomen en tot moes pureren.

Groenten mixen

Om je kindje de juiste smaak van groenten aan te leren, kun je de eerste weken het beste één soort groente tegelijk aanbieden. Wanneer je ze zo’n beetje allemaal hebt gehad, kun je groenten gaan mixen en verschillende soorten fruit gaan aanbieden.

Met eten ondergesmeerde baby

Gezonde kant-en-klare babyhapjes

Je kunt groente- en fruithapjes natuurlijk zelf maken, maar er zijn ook kant-en-klare hapjes die heel gezond en lekker zijn voor je baby. Soms heb je gewoon geen tijd of geen zin om zelf de keuken in te duiken, of je bent onderweg. Dan biedt een gezond kant-en-klaar groente- of fruithapje uitkomst.

 

 

Baby met stronk broccoli

Tips voor een gezonde relatie met eten

Om je baby vanaf het begin een gezonde relatie met eten aan te leren, zijn er nog een aantal tips die je kunt toepassen:

  • Smaken afwisselen

    Door je baby kennis te laten maken met verschillende smaken, texturen, kleuren en geuren van eten, leren ze de wondere wereld van voedsel kennen.
  • Niet perse bord leeg eten

    Voor een gezonde relatie met eten is het belangrijk dat je kind geen druk of stress ervaart rondom de eetmomenten. Natuurlijk wil je dat hij genoeg binnen krijgt, maar je kind pushen om zijn bord leeg te eten, helpt niet. Dan wordt de worsteling alleen maar groter. Probeer geduld te hebben en niet boos te worden. Over het algemeen is het slim om te bedenken: jij bepaalt wat je kind eet en hij bepaalt zelf hoeveel. Motiveer je kind wel om in ieder geval altijd één hap te proeven. Het kan soms een tijdje duren voordat een kind aan een smaak went en iets lekker gaat vinden.
  • Feestje aan tafel

    Eten moet leuk en lekker zijn en de eetmomenten iets om naar uit te kijken. Maak er dus een gezellig, feestelijk momentje van. Neem met z’n allen plaats aan de eettafel, leg de telefoons weg, zet geen tv aan en besteed aandacht aan elkaar. Koop leuke bordjes, schaaltjes en bestek. Dien het eten op een leuke, creatieve manier op. Houd goede gesprekken, vraag elkaar hoe de dag was. Geef degene die gekookt heeft complimenten over het eten. Kortom: maak er een fijn moment quality time van!

Kind op latere leeftijd meer groente laten eten

Hoe je ook je best doet in de babytijd; veel kids zijn rond 2-4 jaar toch niet (meer) zo gek op groenten. Die willen alleen maar pasta zonder saus en alles wat ook maar een beetje groen is, belandt op de grond. Zit jij in deze situatie? Lees dan vooral ons artikel vol tips & tricks van andere mama’s om je kind meer groente te laten eten!

OOK INTERESSANT:

Marieke van Boven

Door

30 november 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.