9x Dingen waar kersverse ouders het meest over ruziën

9x Dingen waar kersverse ouders het meest over ruziën

Als je net een baby hebt gekregen, zijn er ineens (nieuwe) dingen waar je als ouders ruzie over maakt. Dit zijn de meest voorkomende!

Een kersverse baby is best wel even wennen. Er is ineens een nieuw gezinslid dat alle aandacht opeist en op wie jullie routine moet worden aangepast. Alles draait om dat kleine ding en er zijn nieuwe verantwoordelijkheden ontstaan. Dat betekent ook: dingen om over te ruziën... Dit zijn de meest voorkomende!

Je hebt negen maanden de tijd gehad om je voor te bereiden op de komst van jullie baby, maar als het dan eenmaal zover is, is dat alsnog enorm schakelen. Jullie hele leven staat op z’n kop! Er komt meer bij kijken dan je baby voeden, verschonen en laten slapen.

Man en vrouw met newborn baby

Nieuwe balans vinden

Het leven gaat door, maar tegelijkertijd moet je een nieuwe balans en routine vinden met jullie veranderde gezinssamenstelling. Taken moeten opnieuw worden verdeeld, verantwoordelijkheden genomen. Je leert andere kanten van je partner kennen, waarvan je eerst nog niet wist dat hij of zij ze had. En dat is niet altijd even positief! ;)

LEES OOK: Hoe je relatie verandert na het krijgen van een kind

Onderwerpen van discussie bij nieuwe ouders

Het gebeurt daarom vaak dat kersverse ouders regelmatig (een beetje of heel heftig) ruziën. Meestal gaat dat over de rolverdeling in huis. Dit zijn de 9 dingen die het vaakst onderwerp van discussie zijn:

  1. Slaap

    Het is algemeen bekend dat je minder slaapt als je net een baby hebt gekregen. Baby’s slapen lang niet altijd snel door en je zit ook nog een tijdje met nachtvoedingen. De kans is groot dat je allebei op je tenen loopt en veel prikkelbaarder bent dan normaal. De één vindt het maar stom dat de ander ook moe is, want ‘jij hebt toch veel meer geslapen dan ik?!’
  2. Wie gaat er ‘s nachts uit?

    Voortbordurend op het kopje ‘slaap’ hierboven: er is ook vaak ruzie over wie er ‘s nachts uit gaat. Je hoort vaak dat vooral mannen overal doorheen slapen en dus het geluid van hun huilende baby niet horen. Of ze doen gewoon alsof... Voor nachtelijke borstvoedingen ben je als mama nou eenmaal de sjaak, maar bij flesvoeding kan de partner het toch ook heus weleens doen?! Daar komt dan ook nog eens een ochtendruzie uit voort over wie er wat langer mag blijven liggen.
  3. Huishouden

    Argh, dat huishouden... Dat is zonder kids al bijna niemands favoriete tijdsbesteding, laat staan als je net een newborn hebt. Die volle wasmand, stoffige badkamer en vloer vol kruimels en andere viezigheid: het moet gebeuren, maar jullie hebben er allebei geen zin in. Je hebt al zo weinig tijd, moet je die dan ook nog besteden aan schoonmaken?!
  4. Zorgtaken op je eigen manier

    Omdat moeders meestal langer thuisblijven met de nieuwe baby en daarom veel meer tijd met hem doorbrengen, hebben ze soms het gevoel dat zij dingen beter weten en beter kunnen dan hun partner. Of ze doen het gewoon anders, op hun eigen manier. En dat laten ze dan ook subtiel of minder subtiel aan hem of haar weten... “Laat mij maar even”, floept er dan uit als je ziet hoe je partner iets niet zo snel voor elkaar krijgt. Gevolg: ruzie.
  5. Wel of niet laten huilen

    Er zijn verschillende theorieën over en methodes voor hoe je je kindje in een goed ritme krijgt. Iedere ouder wil graag dat de nieuwe baby zo goed en veel mogelijk slaapt. Het komt natuurlijk voor dat je baby ligt te huilen in bed. Wat doe je dan? Laat je hem (een tijdje) huilen of ga je er direct naartoe om te troosten? Daar zijn de meningen vaak over verdeeld.
  6. Seks

    Het is niet gek dat jij als vrouw kort na de bevalling nog even geen zin hebt in seks. Officieel mag het (als alles goed is gegaan) na zes weken weer, maar het is nog maar de vraag of je daar ook behoefte aan hebt. Bovendien speelt die vermoeidheid van de slapeloze, gebroken nachten ook mee. Als je partner er anders over denkt, kan dat voor frictie zorgen.
  7. Bezoek

    Leuk, jouw moeder die een paar keer per week langskomt om met de baby te knuffelen en te helpen in het huishouden. Vind jij... Maar misschien is je partner het wel beu; vindt hij of zij haar een bemoeial of doet ze dingen op een andere manier dan jullie gewend zijn. Andersom kan natuurlijk ook: dat jij je schoonmoeder niet zo nodig elke week over de vloer hoeft.
  8. Verschillende interesses

    Als new mom zit je weken, zo niet maanden in een babycocon. Je hebt je eigen kleine wereldje gecreëerd, samen met je nieuwe baby. Alles draait om je kindje en zijn of haar behoeftes. Je partner is waarschijnlijk al vrij snel weer aan het werk gegaan en staat volop in de doordraaiende wereld, waarin andere dingen spelen dan alleen de poepjes, plasjes en slaapjes van je baby. Het kan voor je partner irritant zijn dat jij over niets anders kunt (mee)praten en voor jou onbegrijpelijk dat er ook maar íets anders is wat de aandacht verdient buiten je kind.
  9. Aandacht en eenkennigheid van je kind

    Hoe vermoeiend is het als je als moeder een rotdag hebt gehad, waarbij je huilende, jengelende baby je volledig leeg heeft gezogen. Je kon niets goed doen, niets hielp. En zodra je partner thuiskomt, straalt je baby van oor tot oor en tovert ie een grote grijns op zijn gezichtje. Ja, daaaaag... Logisch dat dat frustrerend is én dat dat soms een steek van jaloezie oplevert. 

Man en vrouw met baby

Tips om ruzie te beperken

Nieuwe ouders moeten hun draai nog vinden, dus het logisch dat je tegen dingen aanloopt. Niet gek ook dat je daardoor wat vaker ruzie hebt, maar erg leuk is dat natuurlijk niet. Ik verzamelde wat tips om met de ruzies om te gaan en ze te beperken:

  • Praten!

    Het allerbelangrijkste in een relatie, is dat je met elkaar praat. Zéker als er zo’n grote verandering heeft plaatsgevonden zoals de geboorte van een kind. Luister goed naar elkaars behoeften, ergernissen en wensen. Neem ook tips van elkaar aan. Zolang je weet wat er speelt bij de ander, kun je daar rekening mee houden. Laat elkaar ook vooral in je waarde!
  • Taakverdeling

    Probeer een eerlijke taakverdeling te maken waar jullie je allebei goed bij voelen. Ik heb zelf bijvoorbeeld een hekel aan stofzuigen, dus doet mijn man dat. Daarentegen ben ik meestal degene die kookt. Als je het je kunt veroorloven: neem een schoonmaakster. Dat scheelt zó veel tijd en irritaties. Voor mij is zij elke euro waard!

    Accepteer ook dat je partner dingen soms anders doet dan jij, zowel in huis als met de baby. Dat betekent niet dat dat beter of slechter is. Vertrouw op elkaar en geef, indien nodig, opbouwende feedback.
  • Gun elkaar me-time

    Ieder mens heeft er behoefte aan om iets voor zichzelf te doen. Dat kan betekenen dat je er even in je eentje op uit gaat of afspreekt met vrienden of vriendinnen. Gun elkaar dat! Zorg ervoor dat de ander op zo’n moment zorgeloos de deur uit kan gaan en zich niet druk hoeft te maken of thuis wel alles goed gaat.

LEES OOK: 13x Me-time momenten als moeder

  • Plan date nights

    Veel stellen nemen zich voor om regelmatig met z’n tweetjes iets leuks te blijven doen zodra de baby er is. In de praktijk komt dat er te weinig van. Pak de agenda’s erbij en plan de date nights alvast vooruit. Regel oppas en zorg ervoor dat die avonden ook echt doorgaan. Quality time met z’n tweetjes is écht belangrijk en nodig om elkaar niet uit het oog te verliezen. Probeer tijdens zo’n uitje ook over andere dingen te praten dan alleen jullie schattige kind. ;)
  • Toon affectie

    Seks moet je natuurlijk alleen doen als je er allebei aan toe bent en zin in hebt. Maar er zijn ook andere manieren om affectie te tonen. Doe dat ook vooral, want het maakt dat de ander zich geliefd en gewaardeerd voelt. Geef elkaar regelmatig een kus en een knuffel, en masseer de ander na een zware dag met de baby of op het werk. Dat soort aanrakingen doen wonderen!
 
Marieke van Boven

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.