Peuter jaloers op de nieuwe baby? Dit kun je doen!

Peuter jaloers op de nieuwe baby? Dit kun je doen!

Als je al een peuter hebt op het moment dat het gezin wordt uitgebreid met een tweede kindje, zou je oudste weleens jaloers kunnen worden. Dit kun je doen!

Heb je net een baby gekregen en heb je al een peuter rondlopen? Grote kans dat je peuter jaloers is op de nieuwe baby! Waar komt dit door en hoe ga je hiermee om? Lees er hier alles over!

Stel je eens voor... Je hebt lange tijd je ouders voor jezelf gehad. Gaf je een gil? Dan stonden ze meteen klaar om je te helpen. Wilde je een boekje lezen? Papa of mama liep meteen naar de boekenkast. Een Duplo-kasteel bouwen? Er was altijd wel iemand voor te porren. En opeens is daar een tweede kindje dat alle aandacht opeist. Grote kans dat je als peuter jaloers wordt op de nieuwe baby!

Broertje ontmoet zusje voor het eerst

Grote peuter, kleine baby

In vergelijking met je pasgeboren baby, is je peuter natuurlijk al heel wat. Hij of zij kan al lopen, woordjes zeggen en veel begrijpen. Doordat ze al zo veel kunnen, verwachten we soms best veel van onze peuters, maar eigenlijk zijn ze gewoon nog heel erg klein...

Het is best lastig om van de ene op de andere dag al je aandacht te moeten verdelen en te zien dat papa en mama opeens heel druk zijn met je nieuwe broertje of zusje. De impact van het krijgen van een broertje of zusje is voor een peuter heel groot. Bovendien is het krijgen van een broertje of zusje niet altijd meteen leuk. Jaloezie ligt daarom al snel op de loer.

LEES OOK: Zo bereid je je kind voor op een broertje of zusje

Waar komt jaloezie van peuter vandaan?

Jonge kinderen zijn nog niet in staat om heel veel bezig te zijn met het belang van een ander. Zij zijn het centrum van hun eigen universum. Dit is ook nodig en goed, want zo ontdekken ze wie ze zelf als individu zijn en wat hun plekje in de wereld is.

Maar je kunt je voorstellen dat het, wanneer je zo druk bent met je eigen leventje, best ingrijpend is om te merken dat je nieuwe huisgenoot plotseling minstens zo veel aandacht opeist als jij zelf. Je peuter gaat op zoek naar bevestiging en probeert zijn draai te vinden in de nieuwe situatie, wat gepaard kan gaan met dwars gedrag. Logisch? Ik vind van wel! 

Broer en zus met baby op bed

Hoe uit jaloers gedrag zich? 

Jaloers gedrag is niet de hele tijd aanwezig. Het ene moment is je peuter zoet aan het spelen en het andere moment doet hij of zij plotseling de baby opzettelijk pijn. Het is niet leuk, maar het is wel normaal gedrag. Je peuter probeert zijn emoties te uiten en heeft jouw hulp hierbij nodig. Het is dus handig als je het jaloerse gedrag herkent, zodat je hem kunt helpen.

Voorbeelden van jaloers peutergedrag bij een nieuwe baby zijn:

  • Je kindje vraagt wanneer de baby weer weggaat. 
  • Je peuter wil even niets meer van jou als moeder weten.
  • Je peuter probeert de rol van de baby in te nemen door babygedrag te vertonen. Hij gaat kruipen, wil ook weer een flesje en laat zien dat hij net zo klein is als zijn pasgeboren broertje of zusje. 
  • Je peuter pakt speelgoed van de baby af. 
  • Je peuter trekt zich terug. 

Jaloezie is een normale emotie

Een jaloerse peuter kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Het is frustrerend dat je druk bent met je pasgeboren kleintje en je ook nog druk moet maken over het gedrag van je peuter. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat dit gedrag heel normaal is. Je peuter is verbaal nog niet sterk genoeg om uit te leggen dat hij worstelt met de nieuwe situatie en dus uit hij zijn gevoelens op een andere manier.

Peuter met baby

Tips om om te gaan met een jaloerse peuter

Maar hoe ga je nu eigenlijk om met zo’n gefrustreerd klein mensje? Ik heb een paar tips voor als je peuter jaloers is op de baby op een rijtje gezet! 

  • Wijs je peuter niet af

    Je peuter gedraagt zich jaloers, omdat hij eigenlijk op zoek is naar aandacht en bevestiging van jullie als ouders. Hem of haar afwijzen zal het gedrag dus waarschijnlijk alleen maar erger maken.
  • Betrek je peuter bij de baby

    Laat hem of haar helpen door kleertjes uit te kiezen of billendoekjes aan te geven. Door je peuter bij de baby te betrekken, laat je hem of haar zien dat jij niet alleen maar oog hebt voor het nieuwe kindje, maar dat je ook nog steeds oog hebt voor je oudste.
  • Stel grenzen

    Dat het gedrag van je peuter logisch is, betekent niet dat je alles maar hoeft te accepteren. Stel grenzen om te laten weten welk gedrag wel en niet door de beugel kan. Jaloers zijn is logisch, maar niet al het jaloerse gedrag is acceptabel.
  • Houd vast aan je normale ritme

    Laat het leven van je peuter zo veel mogelijk doorgaan zoals het was. Breng hem of haar dus gewoon naar het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Het leventje van een 2- of 3-jarige staat al genoeg op zijn kop met de komst van een zusje of broertje. Nog meer veranderingen zijn daarom niet altijd fijn.
  • Laat de baby een cadeautje geven aan je peuter

    Zo ervaart je peuter dat er ook heus leuke kanten zitten aan dat kleine nieuwe baby'tje!
  • Zorg voor voldoende quality time

    Splits af en toe op. De peuter met papa naar de speeltuin, jij met de baby op de bank, en draai dit om wanneer jij weer op de been bent. Even lekker samen zijn en alle aandacht voor je oudste kindje hebben is voor jullie allebei fijn!

Hoe reageerde jouw peuter op de komst van zijn of haar broertje of zusje? Laat het ons weten!

Lisse van de Groep

Door

21 november 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.