Als je gaat zwemmen met je baby, dreumes of niet zindelijke peuter, heb je zwemluiers nodig. Lees er hier alles over!
Zwemluiers gebruik je als je gaat zwemmen met je baby, dreumes of nog niet zindelijke peuter. Ze zijn super handig en zorgen ervoor dat jouw kindje niet doorlekt in het zwemwater. Wij zetten alle informatie over zwemluiers voor je op een rij!
Normale luiers zijn niet geschikt in het water. Als je gaat zwemmen met je kleine, is het dus gebruikelijk om hem of haar een zwemluier aan te trekken. In veel zwembaden is dat zelfs verplicht voor kinderen die nog niet zindelijk zijn.
Zwemluiers zijn speciale luiers die ervoor gemaakt zijn om mee te zwemmen. Omdat ze van niet-absorberend materiaal zijn gemaakt, zuigen ze zich niet vol met water zoals gewone luiers wel doen. Zwemluiers houden ontlasting tegen zodat het niet in het zwembad terechtkomt. Door de elastische antilek-randjes bij de benen en rond je kindjes middel blijft alles netjes binnenboord. Bij een spuitluier kan dat overigens niet gegarandeerd worden, haha...
Je hebt verschillende soorten zwemluiers: met plakstrips aan de zijkanten, als luierbroekje of als wasbare zwemluier. Ze hebben meestal vrolijke printjes en kleurtjes. Een zwemluier wordt meestal gedragen onder een badpakje of zwembroekje.
Omdat zwemluiers urine niet absorberen, is het niet slim om deze als normale luier te dragen. Ga je dus op weg naar het strand of het zwembad, trek je kindje dan nog geen zwemluier aan. Ik spreek uit ervaring, haha… Trek de zwemluier pas aan als je bij het water bent. Na het zwemmen trek je je kindje dan weer een normale luier aan.
Net als wasbare normale luiers, bestaan er ook wasbare zwemluiers. Deze kun je keer op keer wassen en gebruiken, totdat je kind eruit gegroeid is. Ook deze heb je in allerlei kleuren en printjes. Wasbare zwemluiers zijn verkrijgbaar met drukknoopjes, klittenband of als luierbroekje. Je koopt ze o.a. bij bol.com!
Hoewel wasbare zwemluiers wat duurder zijn in de aanschaf, gaan ze natuurlijk veel langer mee. Op de langere termijn ben je dus wellicht goedkoper uit. Wasbare zwemluiers zijn ontzettend duurzaam en veel milieuvriendelijker.
Heeft je kindje gepoept in de zwemluier, dan haal je de ontlasting er met een doekje uit. Vervolgens spoel je de luier uit onder de kraan en kun je ‘m daarna gewoon in de wasmachine doen met andere kleding. Als ie niet te vuil is geworden, kun je ‘m ook laten opdrogen in de zon en daarna nog een keer gebruiken.
LEES OOK: Wasbare luiers gebruiken - zo werkt het!
Bijna elk merk luiers heeft ook wel zwemluiers in het assortiment. Net als bij gewone luiers, is het heel persoonlijk welk merk je het fijnst vindt voor je kindje en maakt het natuurlijk ook uit wat je te besteden hebt. Ga je voor het goedkoopste merk of kies je liever een wat duurdere?
Zelf ben ik groot fan van de luiers van Kruidvat. Zowel de normale luiers en luierbroekjes als de zwemluiers zitten bij mijn peuter Mila (ruim 2,5 jaar) het beste. Als baby lekte ze zelden door en ook nu nog kunnen deze luiers alles aan.
Zwemluiers zijn net als gewone luiers vaak in de aanbieding. Je kunt er dus ook voor kiezen om verschillende soorten zwemluiers te kopen en gewoon kiest voor de beste deals. Via online drogisterijen en bol.com laat je je zwemluiers eenvoudig thuisbezorgen!
Andere artikelen in deze categorie