Fotocredits: Eline Visscher Fotografie
Kan je baby niet goed slapen? Dat is een veel voorkomend probleem. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw baby goed slaapt.
Als (kersverse) ouder mag je best eerlijk zijn dat je wat mist... Met stip op 1 is: slaap! Baby's en peuters hebben niet alleen overdag maar ook 's nachts aandacht nodig en 's ochtends vroeg zijn zij alweer klaar om aan de dag te beginnen. Tijd: 6 uur. Goedemorgen! Je kind naar bed brengen en daar houden kan een hele opgave zijn. In dit artikel een aantal oplossingen om van het naar bed gaan een fijn ritueel te maken.
En een ritueel is een van de eerste en belangrijkste dingen die je kan toepassen om het slapen gaan leuker te maken. Met een vaste bedtijd en vast ritueel voor het naar bed gaan hebben kinderen zekerheid. Je kan s'avonds in bad gaan, knuffelen, een liedje (of meer) zingen of een verhaaltje voorlezen. Niet te kort, maar ook niet te lang. Zorg dat het ritueel ongeveer een half uur duurt zodat je kind net aan zin krijgt te gaan slapen, maar niet klaarwakker wordt van alle leuke dingen die je aan het doen bent.
Het kan helpen als je kind denkt dat naar bed gaan fijn is. Sta je zelf strak van de spanning omdat je je afvraagt hoe lang het dit keer weer gaat duren voor je weg kan? Dikke kans dat je kind dit aanvoelt en daardoor ook gespannen wordt. Dag slaap. Probeer met het ritueel lekker te ontspannen zodat je kind straks met een goed gevoel in zijn bed gelegd wordt.
Als ik naar bed moet, dan moet ik bij papa en mama vandaan. Kinderen zien slapen als gescheiden worden van hun ouders. En soms zien ouders het ook zo. Daar gaat het mis. Als je echt wil dat je kind in een aparte kamer leert slapen moet je zelf discipline hebben.
Maak je ritueel gezellig af, maar ga daarna wel weg. Iedere keer terugkomen zorgt er alleen maar voor dat je kind het als een spel gaat zien. Nog een keer!
Wil je baby echt niet slapen als hij of zij alleen is? Pak het tactisch aan. Zet de wieg nog in jullie slaapkamer maar schuif deze steeds een stuk verder tot het in zijn eigen kamer ligt. Dit moet natuurlijk wel gaan in jullie huis. Zo went je kleine steeds verder aan de afstand.
Je bent gezellig tv aan het kijken en je kleine zit er zo gezellig bij? Toch veel leuker als ze hangt bij jou en je vriendin? Natuurlijk is het veel gezelliger, maar herhaal het slaapritueel ook als je niet thuis bent. Loop even weg en zing het liedje wat je altijd zingt. Leg je kind rustig in de kinderwagen en ga dan terug. Het is minder gezellig, maar helpt wel om het slaapritueel erin te krijgen.
Een baby slaapt beter als de kamer goed donker is.
Een donkere kamer kan ook goed helpen bij moeilijke slapers. Een baby leert hierdoor sneller het verschil tussen dag en nacht. Kinderen die een goed ritme hebben en makkelijk slapen, kunnen alsnog baat hebben bij een verduisterde kamer. Als het donker is vallen ze sneller weer in slaap.
Baby's kunnen ook last hebben van nachtmerries. Heeft je kleine er last van dan kun je er bij blijven, vaak worden ze er van wakker. Je kunt haar dan troosten. Alle baby's dromen al en daar horen nachtmerries ook bij.
Soms worden kinderen gedeeltelijk wakker. Ineens een schreeuw, en als je komt kijken hebben ze rode wangen, zweten ze en reageren ze niet op je troostende woorden. In plaats daarvan slaan ze om zich heen zonder je echt goed te zien. Dit wordt slaap- of nachtangst genoemd. Probeer je kind niet wakker te maken, dit is niet nodig. Na een aantal minuten valt hij vanzelf weer in slaap. Zorg er natuurlijk wel voor dat hij zich niet kan bezeren. Kinderen groeien vanzelf over nachtangst heen.
Andere artikelen in deze categorie