Fotocredits: Hello Pinecone
Het huidje van een pasgeboren baby is zacht, maar ook teer en gevoelig. Wij vertellen je alles over je baby’s huidverzorging!
De huid van een baby is vijf keer dunner dan die van een volwassene. Daarom is het extra belangrijk om het babyhuidje goed te verzorgen met speciale verzorgingsproducten voor baby’s. Ben jij benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de huidverzorging van je baby? Ik zet alles wat je moet weten op een rij!
Omdat de huid van je baby zo teer is, is het verstandig om bij de babyverzorging gebruik te maken van goede verzorgingsproducten speciaal voor baby’s. Dit betekent: alleen maar goede, natuurlijke ingrediënten en een goede, fijne verzorgingsroutine!
Je baby heeft een heerlijk zacht huidje en dit wil je natuurlijk ook zo houden. Helaas is de huid van je baby ontzettend gevoelig en zorgen invloeden van buitenaf er vaak voor dat dit verstoord wordt. Dit is dan gelijk te zien aan bijvoorbeeld acne, luieruitslag, droge huid of schilfers. Des te belangrijker is het om de babyhuid goed te verzorgen!
Maak van de huidverzorging van je baby bovendien ook echte uitgebreide verzorgingsmoment. Heerlijk (samen) badderen, zijn hele lijfje goed insmeren en genieten van een heerlijk intiem kroelmomentje! Zo is je baby’s huidverzorging echte quality time met je kindje. Dit zorgt voor een blije baby én een gelukkige mama.
Het is belangrijk dat je de juiste verzorgingsproducten kiest voor de huidverzorging van je baby. Bij het kiezen van babyproducten is een goede vuistregel om voor zo min mogelijk ingrediënten in de babyverzorging te gaan.
Ingrediënten staan ook altijd op volgorde op de verpakking: het eerste ingrediënt is datgene waar het meeste van in zit en zo verder. Check dit dus ook altijd. Weet je niet wat iets precies inhoudt? Dan is Google je beste vriend!
Lees ook eens ons artikel waarin we je alles vertellen over ingrediënten van babyverzorging!
Het eerste ingrediënt dat je liever vermijdt in producten voor jonge kindjes, is parfum. We kopen zelf al steeds vaker producten zonder parfum, dus waarom zouden we het wel voor onze baby’s willen? Parfum is een grote veroorzaker van allergieën en irritaties. Door vaak gebruik te maken van een product met parfum, kun je dus onbewust een allergie opbouwen. Deze kan opeens toeslaan en is absoluut niet fijn om mee te moeten dealen.
Yes, helaas is ook zeep een ingrediënt dat je beter kunt vermijden in babyproducten. Zeep zorgt er namelijk voor dat het babyhuidje uitdroogt. Heb je zo’n heerlijk schuimend badproduct, dan moet ik ook dat voor je verpesten. Aan deze zeep zijn namelijk allerlei extra stoffen toegevoegd die dit effect creëren. Er zit in zeep ook erg vaak het stofje SLS (sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate). Dit is een reinigend ingrediënt dat helaas zo sterk is, dat het ook de goede natuurlijke huidvetten oplost. Iets wat we natuurlijk niet willen!
Je hoort het vaak tegenwoordig: ‘vrij van conserveringsmiddelen’. Conserveringsmiddelen zijn stofjes die worden toegevoegd om iets langer houdbaar te maken of om bacteriën op afstand te houden. De meest voorkomende hiervan zijn parabenen. Dit is dus wel gelijk chemische troep die ervoor kan zorgen dat je baby huidproblemen of een allergie krijgt. Gelukkig zijn de meeste verzorgingsproducten voor baby’s en kinderen tegenwoordig conserveringsmiddel- (parabeen-) vrij. Let hier dus wel even op bij het kopen van huidverzorging voor je baby!
Er zijn ontzettend veel huidverzorgingsproducten voor baby’s te vinden. Lotions, oliën, billencrème; noem maar op. Wat is nu waarvoor bedoeld? Ik ga hier voor jou dieper in op de verschillende huidverzorgingsproducten voor je baby.
Babylotions, crèmes en oliën: drie dingen die je kunt gebruiken voor de huidverzorging van je baby. Welke je gebruikt, ligt vaak aan je persoonlijke voorkeur. Het fijnste is om na het in bad doen van je baby direct zijn huidje in te smeren om uitdrogen te voorkomen en om het goed te laten intrekken. Babyolie is vaak ook fijn om je baby mee te masseren of om die extra droge plekjes aan te pakken.
Heeft jouw baby last van berg? Dan is het ook fijn om het hoofdje van je baby in te masseren met olie en daarna de schilfertjes eruit te kammen.
LEES OOK: Baby met berg? Dit helpt!
Billendoekjes en snoetenpoetsers zijn producten die elke moeder in overvloed in huis heeft. Ze worden multifunctioneel ingezet, waardoor ze vaak voor het hele lichaampje gebruikt worden, van billen tot gezicht! Het is dus ontzettend belangrijk dat deze doekjes geen schadelijke stoffen bevatten die de kwetsbare huid van je baby kunnen aantasten.
Door de stofjes die in de ontlasting en urine zitten, kan je baby luieruitslag krijgen. Een luier is natuurlijk een vochtige omgeving waar bacteriën kunnen groeien, waardoor je hier nog meer kans op hebt. Veel kindjes krijgen hier dan ook op heel jonge leeftijd mee te maken.
Een goede billencrème of luierzalf bevat het stofje zinkoxide. Dit gaat irritatie en vocht tegen en remt het ontstekingsproces. Daarnaast is het belangrijk om je baby nooit te lang met een vieze luier te laten zitten en om alles, inclusief de huidplooien, goed schoon en droog te maken voordat je een nieuwe luier om doet.
Lees ook eens ons artikel waarin we je alles vertellen over luieruitslag!
LEES OOK: Luier verschonen - zo doe je dat!
Als laatst een zeer belangrijk onderdeel voor het behouden van een gezond en zacht babyhuidje: zonnebrandcrème. Een goede zonnebrandcrème voor je baby is echt een must, ook als ze niet in de zon komen. Een babyhuidje is, zoals in dit artikel al veel genoemd wordt, ontzettend kwetsbaar. Deze moet dus extra goed beschermd worden tegen UV-straling, óók in de schaduw. Nog even een zonnehoedje op het bolletje en je baby is klaar om naar buiten te gaan!
LEES OOK: Welke baby zonnebrandcrème is het fijnst?
Naast dat je ervoor moet zorgen dat er geen schadelijke stoffen in je baby’s huidverzorgingsproducten zitten, is het ook belangrijk dat je ze ook weer niet té veel gebruikt. Is een bepaald zalfje bedoeld om een kwaaltje aan te pakken, is dat natuurlijk geen probleem. Maar bij te veel gebruik van bepaalde producten, maak je het huidje van je baby alleen maar kwetsbaarder.
Bronnen: SJG Purmerend , 24baby, kraamzorgloket
Andere artikelen in deze categorie