Zo leuk is tuinieren met kinderen!

Zo leuk is tuinieren met kinderen!

Wanneer het prachtig weer is om lekker buiten te zijn met je kids, is tuinieren een leuke activiteit om samen te doen. Wij hebben heel veel tips en ideeën!

Als de zon schijnt, is het een goed idee om te gaan tuinieren met kinderen. Dit is naast heel leuk om te doen ook ontzettend leerzaam voor ze, om te zien hoe groenten en fruit van een klein zaadje uitgroeien tot iets wat ze kunnen opeten. Wij zetten tips en inspiratie op een rij om je te laten zien hoe leuk tuinieren met kinderen is!

Tuinieren met kinderen

Kinderen zijn over het algemeen ontzettend nieuwsgierig én leergierig. Tuinieren met je kinderen is dan ook een win-winsituatie: het is leuk én leerzaam! Door in de tuin bezig te zijn met een eigen moestuintje vol zelf gekozen bloemen, planten, groenten en fruit, leren ze heel veel over de natuur.

Heb je geen tuin? Dan kan tuinieren op het balkon ook gewoon! Binnen no-time heb je een zelf geproduceerd gezond tussendoortje voor je kids! Met eigen gekweekte producten lukt het wellicht zelfs om kinderen die geen groenten willen eten overstag te laten gaan.

LEES OOKKind meer groente laten eten

Tuinieren met kleine kinderen

Als je wil gaan tuinieren met kleine kinderen, let er dan op welke gewassen je gaat planten. Kies bij jonge kids vooral voor snelle plantjes, zoals sla, radijsjes, wortels en snijbonen. Een andere manier om met kleine kindjes te tuinieren, is om bijvoorbeeld kruidenplantjes in de grond te planten.

Tuinieren met oudere kinderen

Oudere kinderen hebben een wat langere aandachtsspanne en kunnen dus wat ‘moeilijkere’ gewassen planten. Denk hierbij aan aardappelen, aardbeien, pompoen en tomaten. Met oudere kids kun je ook de plantjes laten klimmen door middel van stokken in de grond, zoals tomaten!

LEES OOK: Thuis blijven met kinderen - heel veel binnenspeel-ideeën

Waar tuinieren met kinderen

Als je gaat tuinieren met kinderen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten en moet je een aantal dingen in huis halen:

  • Zorg ervoor dat je de juiste plek kiest. Dat betekent: een plekje met veel zon en bewegingsruimte.

  • Zorg er ook voor dat je genoeg potgrond hebt. Hier heb je veel van nodig als je niet in de grond gaat planten, maar in potten of bakjes.

  • Plant je wel in de grond? Maak dit stukje grond dan een beetje los en strooi er hierna een laag potgrond overheen.

  • Wil je het écht goed aanpakken? Strooi dan vóór de potgrond hydrokorrels over het gebied waar je gaat planten, dit zorgt ervoor dat straks alles goed wordt opgenomen.

collage met tuinierspullen

  1. Florentus Hydrokorrels 40L (kleikorrels)
  2. Europalms Hydrokorrels 5l - kalk - emmer van 5,5 liter
  3. Plantenbak - Relax 40x18x18 - Antraciet
  4. Elho Greenville Rond 47 - Bloempot - Living Concrete - Buiten - Ø 47 x H 44 cm
  5. DCM universele potgrond 40L

Tuinieren met kinderen in de tuin

Heb jij een fijne tuin om in te gaan tuinieren? Super! Zoek een fijn plekje dat in ieder geval het grootste deel van de dag zon heeft, zo vanaf eind van de ochtend tot eind van de middag. Heb jij geen constante zonnige plek in de tuin? Dan kun je de plantjes in potten doen, of een gave kweektafel kopen en deze met de zon mee verplaatsen. Het fijne aan een kweektafel is namelijk dat het een vergrote plantenbak op poten is, hoef je ook niet op de grond te werken!

Tuinieren op het balkon

Heb je geen tuin? No worries! Als je mooie potten, hangbakken of een kweektafel hebt, kun je op elk balkonnetje een kleine moestuin maken. Hang de bakken over de rand van je balkon of maak van een hoekje een minituintje. Zo haal je de natuur gewoon naar jou toe.

collage met bloembakken, kassen en potten

  1. Nature Starterskit Kweekset
  2. Elho Green Basics Kweekset XXL
  3. Nature Kweekbak miniset 4x16 vakken
  4. Nature Verticale Kruidentuin Starterskit
  5. metalen plantenpotten - 3 stuks
  6. Kweekkas 17.5x50x22 glas

Kindvriendelijke planten

Als je gaat tuinieren met kinderen is het slim om wat gemakkelijkere planten te kiezen. Plantjes die geen professionele verzorging of gekke temperaturen nodig hebben. Houd het ook eerst bij een handvol soorten om te kijken of ze het wel leuk vinden, in plaats van gelijk je hele groente- en fruitvoorraad te planten.

Kindvriendelijke gewassen

Een paar geschikte gewassen voor een moestuin met kinderen zijn radijsjes, pompoenen, slasoorten, tuinbonen, wortelen, aardappelen, aardbeien en tomaten. Ook kruidensoorten, tuinkers, spinazie en rucola doen het heel goed bij kinderen. Wil je naast eetbare planten ook iets van bloemen in je tuintje hebben? Dan zijn zonnebloemen helemaal fantastisch om te planten.

collage met zaadjes voor moestuin

  1. Tijm en bieslook kweekpot
  2. Groeizak aardbei
  3. Grow your meal - pompoensoep en kruiden
  4. Kweekset eetbare bloemen
  5. Kiemgroente kweekset met bakje
  6. Plant zaad voor basilicum/munt in pot

Tuin onderhouden met kinderen

Belangrijk als je gaat tuinieren met kinderen is dat ze weten hoe de tuin onderhouden moet worden. Maak afspraken met ze op welke dagen of momenten er aan het moestuintje gewerkt wordt. Leer ze dat het tuintje veel liefde en aandacht nodig heeft. Alleen dan kunnen ze smullen van wat er geplant is en geoogst kan worden!

Onderhoud van de moestuin

Zorg als eerste altijd dat er geen onkruid bij de plantjes groeit. Leer je kids hoe dit eruit ziet en hoe ze het eruit moeten halen. Daarnaast moeten dode bladeren en plantjes er direct uitgetrokken worden. Doe dit eerst even voor, zodat ze dit voortaan helemaal zelf kunnen doen tijdens hun tuiniermomentjes.

meisje die een foto maakt van een bloem in een moestuinbak

Moestuin voeden

Laat je kids zien hoe de plantjes gevoed worden zodat ze goed en snel groeien, net als zij zelf! Dit kan met speciale moestuinvoeding uit het tuincentrum, maar hier zijn ook alternatieven voor. Denk hierbij aan koffiedrab, losse thee (of de inhoud van theezakjes) of gemalen eierschalen. Dit kun je allemaal gewoon door de grond mengen en tadaaa, extra voeding voor jouw plantjes!

Water geven

Vertel je kinderen dat planten een bepaalde hoeveelheid water moeten krijgen. Dit verschilt namelijk per plant. Bij te weinig water kan een plant uitdrogen en bij te veel water kan er schimmel ontstaan.

Leer je kinderen dat je dit kunt testen door de grond met je vinger te voelen (of de grond droog is) en door naar de plant te kijken (hangt hij slapjes?). Laat ook dit in hun planning terugkomen en geef de plantjes tegelijkertijd water op een bepaald moment van de dag.

Je kunt ook natuurlijke voeding toevoegen aan het plantenwater. Verschillende mogelijkheden zijn:

  • water waar je eieren in hebt gekookt
  • water waar je groentes in hebt gekookt
  • afgekoelde thee
  • aftreksel van GFT-afval
  • eetlepel Epsom-zout (bitterzout) op 1 liter water

collage met tuingereedschap

  1. Gieter metaal 2 liter groen
  2. Tuinvork 3-tands
  3. Gardena City Garden Tuingereedschapset
  4. RIG-TIG GREEN-IT Handtuingreedschap - Set van 3 st.
  5. Sophie Conran Handzeef
  6. Gardena Bloemenschaar
Savannah Schreuter

Door

04 juni 2021

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.