Fotocredits: Sarah Glasbergen
De stap naar groep 3 van de basisschool is voor veel kinderen (en ouders!) een grote. Wat leert je kind allemaal in groep 3? Wij vertellen het je!
De overgang van de kleuters naar groep 3 van de basisschool is een flinke stap. Bovendien is het het einde van een tijdperk: je kind is geen kleuter meer! Wat leert je kind allemaal in groep 3? Ik zocht het voor je uit!
Voor veel kinderen (en ouders!) is de overgang van groep 2 naar groep 3 best spannend. In groep 2 wordt er nog veel gespeeld en leert je kind veel nieuwe dingen door middel van spel, maar in groep 3 gaat je kind veel langer stilzitten aan een tafeltje en op een andere manier dingen leren.
Het Ministerie van Onderwijs heeft kerndoelen vastgesteld. Dit zijn de doelen waar kinderen aan het einde van de basisschool aan moeten voldoen. Iedere basisschool is vrij om zelf te kiezen welke lesmethodes ze gebruiken om deze doelen te bereiken, zolang de kinderen aan het einde van de basisschool maar op een bepaald niveau zitten.
Omdat scholen hier zelf veel vrijheid in hebben, is het lastig om tot in detail te zeggen wat je kind leert in groep 3. Globaal gezien kunnen we daar natuurlijk wel iets over zeggen.
Hieronder geven we je een overzicht van wat je kind ongeveer leert in groep 3:
In groep 3 draait het grotendeels om leren lezen. Kinderen leren de verschillende letters kennen. Er zijn natuurlijk veel letters die kinderen in een jaar tijd moeten leren, maar het tempo zit er in groep 3 flink in. Aan het einde van groep 3 kennen vrijwel alle kinderen alle letters van het alfabet en kunnen ze losse woordjes, en soms zelfs al korte zinnetjes, lezen. Dit leren kinderen door de losse letters aan elkaar te plakken en hier één woord van te maken.
In de kleuterklas is je kind spelenderwijs al aan de slag gegaan met schrijven. In groep 2 leren kleuters hoe ze hun pen moeten vasthouden en deze kennis kan je kind goed gebruiken in groep 3! Wanneer kinderen in groep 3 een nieuwe letter leren, leren ze deze letter ook meteen schrijven. Niet alleen is dit handig omdat de nieuwe letter op deze manier beter blijft hangen, maar je kind ontwikkelt op deze manier ook zijn fijne motoriek.
In groep 3 maakt je kind een start met rekenen. Kinderen in groep 3 leren tellen tot 20 en gaan aan de slag met opdrachten die te maken hebben met ruimtelijk inzicht. In groep 3 maken kinderen ook kennis met de getallenlijn. Zo leren ze optellen en aftrekken tot 20. Aan het einde van groep 3 worden thema’s als ‘klokkijken’ en ‘vermenigvuldigen’ ook geïntroduceerd.
LEES OOK: Je kind leren klokkijken - zo doe je dat!
Bij de vraag ‘Wat leert je kind in groep 3?’ denken we al snel aan de verschillende vakken die je kind onderwezen krijgt. Naast het leren van verschillende vakken, zoals lezen en rekenen, leert je kind in groep 3 echter ook vaardigheden, zoals zelfstandig werken. De overgang van groep 2 naar groep 3 is groot, omdat de juf of meester dingen veel meer klassikaal uitlegt en je kind zelfstandig met de stof aan de slag moet.
School is dé plek waar kinderen hun sociale vaardigheden ontwikkelen. Natuurlijk begint deze ontwikkeling zodra een kind geboren wordt, maar deze ontwikkeling zet zich in groep 3 natuurlijk voort.
Je kind leert in groep 3 door middel van sport- en spelactiviteiten om samen te werken en rekening te houden met anderen. Ook leert je kind door middel van afspraken die in de klas gemaakt worden om zich aan de regels te houden. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig op de basisschool, maar deze eigenschappen en vaardigheden gebruikt je kind ieder moment van de dag!
Groep 3 is een druk en spannend jaar. Niet alle kinderen zullen ieder vak in hetzelfde tempo oppakken. Waar het ene kind beter is in lezen, is het andere kind beter in rekenen. Dit is prima. Veel basisscholen werken tegenwoordig met groepjes op niveau, waarbij kinderen die extra uitdaging nodig hebben extra werk kunnen maken, en er meer aandacht is voor kinderen die moeite hebben met bepaalde vakken. Maak je geen zorgen: als je kind in groep 3 niet uitblinkt in rekenen, zegt dit niets over de rest van zijn tijd op de basisschool. Ieder kind leert in zijn eigen tempo!
Andere artikelen in deze categorie