Fotocredits: Peter Oslanec via Unsplash
Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een babymatras? MiniMe.nl helpt jou de juiste keuze te maken!
Een babymatras is één van de dingen die hoog op de baby-uitzetlijst staan als je zwanger bent. Je moet een heleboel in huis halen, maar een bedje voor je baby is natuurlijk wel één van de prioriteiten. Of je nu een ledikant koopt, een wiegje of een co-sleeper: het juiste babymatras kopen is erg belangrijk. Wij geven je wat tips om door de bomen het bos weer te zien!
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een babymatras:
Er zijn verschillende soorten babymatrassen op de markt. Deze zijn van diverse materialen gemaakt, de één wat meer geschikt dan de ander. Ik zet ze voor je op een rijtje:
Traagschuim-babymatrassen zijn niet veerkrachtig, reageren op lichaamswarmte door zacht te worden en worden erg juist hard als het kouder is. Daarnaast hebben ze een minder goed ondersteunend vermogen en ventilatie.
Koudschuim-babymatrassen zijn gemaakt van veerkrachtig schuim dat niet reageert op lichaamswarmte. Hierdoor blijft de tegendruk goed en hebben ze een goed ondersteunend vermogen. De beste babymatrassen worden gemaakt met koudschuim en daarom is het goede keuze als je op zoek bent naar een kwalitatief goed babymatras.
Polyether-babymatrassen vallen vaak in de goedkopere prijsklasse. Deze matrassen zijn gemaakt van polyether, wat een synthetisch schuim is dat een beetje lijkt op een spons. Er komt wat sneller een kuiltje in het matras, afhankelijk van de dichtheid van het schuim. Ze hebben weinig veerkracht, zijn vaak minder comfortabel en bieden geen goede ondersteuning. Deze matrassen voldoen niet aan de eisen van een goed ondersteunend babymatras.
Het is belangrijk om te kijken hoe groot jouw babymatras moet zijn. Deze moet namelijk zo precies mogelijk in je ledikant of wiegje passen. De ruimte tussen het matras en de rand van het ledikantje moet zo klein mogelijk zijn. Als hier veel ruimte tussen zit, kan een armpje of voetje snel genoeg klem komen te zitten.
Zorg dat je maximaal ongeveer een centimeter overhoudt om het beddengoed in te kunnen stoppen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het babymatrassen minimaal 9 centimeter dik/hoog is.
LEES OOK: Babybedje opmaken: zo doe je dat!
Nu is het tijd om te kijken naar de ventilatie. Als een matras niet goed ventileert, kan je baby zijn lichaamswarmte niet goed kwijt en ontstaat er warmtestuwing. Een goede ventilatie is dus een echte must! De ventilatie komt vaak van binnenuit het babymatras en door de bovenkant waar een ventilerende toplaag zit. Tegenwoordig kun je deze toplaag ook los kopen.
Hygiëne is erg belangrijk bij een babymatras. Je gaat namelijk zeker te maken krijgen met spuug, plas of poep in het bedje van je baby. Daarom is het fijn als je babymatras in de wasmachine kan of een matrasbeschermer heeft die eraf kan. Deze kun je dan wassen op 60 graden (niet lager!) om alle nare luchtjes en vlekjes eruit te krijgen.
Babymatrassen zijn te koop in verschillende prijsklassen. Het duurste matras hoeft niet gelijk de beste te zijn. Let daarom goed op de punten die we hierboven besproken hebben.
Het gaat om een product waar jouw pasgeboren kindje op gaat slapen. Het belangrijkste is dus dat het een kwalitatief goed en veilig matras is. Als het babymatras aan bovenstaande punten voldoet, kun je ‘m met een gerust hart kopen.
Tegenwoordig kun je je babymatras ook gewoon lekker makkelijk online kopen. Wij zetten onze favoriete sites voor babymatrassen op een rij:
Bronnen: Consumentenbond, Veiligheid.nl
Andere artikelen in deze categorie