Hoe je met je kind over het coronavirus kunt praten

Hoe je met je kind over het coronavirus kunt praten

Het coronavirus heeft de hele wereld in z’n greep. Ook kinderen krijgen er bewust of onbewust het één en ander van mee. Zo praat je er met ze over!

Kinderen krijgen op school, de opvang of via vriendjes bewust of onbewust best het één en ander mee over het coronavirus, dat inmiddels de hele wereld in z’n greep heeft. Veel kinderen komen daarom met vragen over corona bij hun ouders. Hoe reageer je daarop? Wij hebben tips om met kinderen te praten over het coronavirus.

Kinderen reageren heel verschillend op (crisis)situaties als deze met het coronavirus. Sommigen voelen aan dat er iets speelt, houden hun oren en ogen open en stellen heel veel vragen uit nieuwsgierigheid. Andere kids vinden het allemaal maar spannend en worden verdrietig van het feit dat ze niet naar school kunnen of mogen, sportwedstrijden niet doorgaan of niet met hun vriendjes buiten kunnen spelen. 

Het is belangrijk om wel met je kinderen over het coronavirus te praten. Het nieuws weghouden is in dit geval geen goed idee, want ze horen er toch wel van alles over. Het is dan beter dat jij als ouder duidelijkheid kunt geven over wat er aan de hand is. Uiteraard zonder je kids bang te maken!

Online geven diverse experts advies op dit gebied en wij zetten de belangrijkste tips even onder elkaar:

  • Wees eerlijk

    Leg kinderen gewoon écht uit hoe het zit, zonder eromheen te draaien. “Draai er bijvoorbeeld niet omheen dat oma en opa zouden kunnen overlijden door het virus. Maar leg vervolgens uit wat alle mensen, en dus ook jouw kind, ertegen kunnen doen om te voorkomen dat zij besmet raken. Goed je handen wassen en in je elleboog niezen bijvoorbeeld”, is het advies van Lotte Keizer, coördinator van kindernieuwswebsite NUjunior.
  • Benadruk zeldzaamheid en positieve dingen

    Het is belangrijk om erbij te vertellen dat zoiets groots als het coronavirus niet vaak voorkomt en dat daarom iedereen erover praat. Vertel dat er relatief weinig kinderen ziek worden en waarom de impact op de samenleving zo groot is. Dat het een nieuwe ziekte is, dus dat er nog gezocht wordt naar medicijnen die helpen. Leg ook uit dat ‘slimme mensen’ er alles aan doen om oplossingen te vinden en dat er hulpverleners klaar staan om zieke mensen zo goed mogelijk te verzorgen.
  • Leg uit wat ze zelf kunnen doen

    Laat je kids weten wat ze zelf kunnen doen om te helpen de verspreiding van het coronavirus te verminderen of voorkomen, zoals heel goed de handen wassen en niezen of hoesten in de elleboog. 

    Vertel ook dat scholen worden gesloten en grote evenementen niet doorgaan, omdat we zo kunnen zorgen dat kinderen (en andere mensen) elkaar niet besmetten. Zo zorgen we voor elkaar.

  • Inventariseer hoe het bij jouw kind leeft

    Elk kind gaat er anders mee om, dus inventariseer hoe het coronavirus bij jouw kind leeft en wat hij er al van weet. Wat heeft hij al gezien, gehoord en gelezen? “Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe angstig een kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten”, zegt Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

    Stel vragen en probeer uit te zoeken waar jouw kind behoefte aan heeft: informatie of geruststelling? Erken zijn gevoelens en benoem ze ook. Alle emoties mogen er zijn.
  • Hou rekening met de leeftijd

    Je praat anders over het coronavirus met een kind van 5 jaar, dan met een tiener. "Vooral tieners zijn vatbaar voor doofpot- en complottheorieën. Geef hen de juiste informatie en zeg ook waar ze terechtkunnen voor correcte informatie”, aldus pedagoog Steven Gielis van Zitdatzo vwz, een organisatie die ouders bijstaat met tips rondom opvoeden, op de website van VRT.
  • Kijk samen naar het Jeugdjournaal

    Het Jeugdjournaal is altijd een goed medium om complex nieuws als dit aan kinderen uit te leggen. Hier wordt op een feitelijk juiste, maar begrijpelijke manier aan kinderen uitgelegd wat er precies aan de hand is. 
  • Praat er niet ál te veel over

    "Voorkom dat het thuis alleen nog maar over het coronavirus gaat. Als er over niks anders meer wordt gesproken, wordt het voor jouw kind nog groter en misschien ook enger”, geeft Lotte Keizer nog als tip. “Jouw kind neemt jouw emoties over. Houd je emoties dus onder controle.”

Bronnen: NU.nl, VRT.be, Psychogoed.nl

Marieke van Boven

Door

20 maart 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.