Fotocredits: Eline Visscher Fotografie
Wil jij een draagmoeder inschakelen of ben je gewoon benieuwd wat het allemaal inhoud? In dit artikel zet ik de belangrijkste feiten op een rij!
Veel mensen weten wel wat draagmoederschap inhoudt. Het kan de oplossing zijn voor mensen met een kinderwens die niet zelf op natuurlijke wijze een kindje kunnen krijgen. Maar wat komt hier nu allemaal bij kijken, wat is er mogelijk en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel beantwoord ik alle vragen die je kunt hebben over draagmoederschap.
Een draagmoeder is een vrouw die voor iemand anders een kindje draagt en baart. Op deze manier een kindje krijgen wordt vaak gedaan door stellen met een kinderwens die zelf niet op de natuurlijk manier zwanger kunnen raken.
Stellen die zelf niet op de natuurlijke manier een kindje kunnen krijgen en daarom gebruik (willen) maken van een draagmoeder, worden ‘wensouders’ genoemd.
Er zijn twee vormen van draagmoederschap, namelijk laagtechnologisch en hoogtechnologisch. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. Ga dus samen met je partner goed in gesprek over welke vorm je voorkeur heeft en waarom.
Bij laagtechnologisch draagmoederschap wordt de draagmoeder via kunstmatige inseminatie bevrucht met het zaad van de wensvader. Hierbij is de draagmoeder dus de genetische moeder en de wensvader de genetische vader.
Als er sprake is van een homoseksueel vrouwelijk koppel of als de man onvruchtbaar is, kan er gebruik worden gemaakt van een zaaddonor. Deze inseminatie kan ook zelf thuis worden gedaan, met behulp van een spuit zonder naald. Dit noemt men zelfinseminatie. Deze methode heeft een slagingskans van 15% per maand.
Bij hoogtechnologisch draagmoederschap wordt er een eicel van de wensmoeder gebruikt. Deze wordt in een laboratorium via IVF of ICSI door een zaadcel van de wensvader bevrucht. Hierna wordt de embryo in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Bij dit kindje zijn de wensouders dus ook de genetische ouders van het kindje.
Per poging is er 25% kans op succes en er zullen maximaal drie pogingen gedaan worden. Deze optie is duurder dan de laagtechnologische methode.
Draagmoederschap is helaas niet voor iedereen mogelijk. Er zitten strikte regels aan vast voor mensen die een draagmoeder willen inschakelen. Wensouders die in aanmerking komen voor draagmoederschap zijn:
Daarnaast gelden er ook wat voorwaardes voor de draagmoeder, specifiek bij de keuze voor hoogtechnologisch draagmoederschap:
Als aan alle voorwaarden voor draagmoederschap is voldaan, gaat het traject van start. Deze stappen doorloop je als je gebruikmaakt van een draagmoeder:
In Nederland is er helaas nog geen speciale wetgeving op het gebied van draagmoederschap en juridisch ouderschap. Eind 2011 is er een poging gedaan om dit onderwerp serieus aan te pakken, maar daar is tot nu toe nog geen gevolg aan gegeven.
Belangrijk om te weten is dat de wensouders bij de geboorte niet automatisch de juridische ouders zijn van de baby. De draagmoeder en eventueel haar partner zijn de juridische ouders met gezag over het kind.
Om als wensouders juridische ouders met gezag te worden, zijn er meerdere stappen die doorlopen moeten worden. Hoe dit proces loopt is afhankelijk van de situatie van de wensouders (nationaliteit, woonsituatie, burgerlijke staat). Daarom is het aan te raden om je als wensouders vooraf erg goed juridisch te laten informeren over de stappen die je moet doorlopen en de risico’s die het met zich meebrengt.
Bronnen: Rijksoverheid, Zwangervooreenander, Freya, Fiom
Andere artikelen in deze categorie