Fotocredits: Andria Lindquist
Wanneer je baby 9 weken oud is, wordt het gehoor van je kindje ontwikkeld! Wat gebeurt er nog meer voor jou en je baby in deze periode? Wij zetten het op een rij.
Je baby is inmiddels 9 weken oud. Het gaat allemaal zo snel en je baby groeit als kool. Waarschijnlijk zul je merken dat je kindje al een stuk meer reageert op zijn omgeving en misschien maakt hij ook al allemaal kleine geluidjes! Wat speelt er allemaal in het nog korte leventje van een baby van 9 weken oud? Lees snel verder!
Rond de 9 weken ontwikkelt het gehoor van je baby zich flink. Je zult merken dat hij op ontdekkingstocht gaat om uit te zoeken waar al die gekke geluidjes nu vandaan komen. Hij zal ook veel naar jou staren als je met hem praat, want komt dat geluid nu echt uit jouw mond?
Baby’s van 9 weken oud horen alle geluiden goed, maar de hersenen zijn nog niet zo ver ontwikkeld dat ze ook weten wát dan het geluid maakt. Blijf dus communiceren met je kindje, zet muziek op en ga lekker zingen en dansen samen. Dit is allemaal ontzettend goed voor de taalontwikkeling van je baby. Laat ook zien waar geluiden vandaan komen, zoals de magnetron, de vaatwasser of dat leuke speeltje.
Nu je baby 9 weken oud is, herken je inmiddels vast de verschillende type huiltjes van je kindje. Het volle-luier-huiltje, honger-huiltje of misschien het krampjes-huiltje? Zo weet je al een stuk beter waar hij behoefte aan heeft dan toen hij net geboren was!
Daarnaast zal je baby ook beginnen met brabbelen. Maak je kind eens lekker enthousiast. Grote kans dat ze dan hun eerste geluidjes gaan maken tijdens het lachen.
LEES OOK: Baby aan het lachen krijgen
Vanaf deze week gaat je baby ook kleuren zien. Houd goed in de gaten hoe je kindje reageert op zijn omgeving en stimuleer dit ook. Laat verschillende vormen en kleuren zien en let op zijn gezichtsuitdrukkingen. Daaraan kun je goed merken of hij het wat vindt!
LEES OOK: Hoe leert je baby kijken?
Je baby van 9 weken oud is nog steeds volop zijn lichaam aan het ontdekken. Vooral zijn handjes zijn enorm fascinerend. En wat kun je eigenlijk met beentjes en voetjes? Het menselijk lichaam is voor jouw kleine een enorme ontdekkingsreis.
In deze periode is het einde van je verlof weer een stukje dichterbij gekomen. Ga jij binnenkort weer aan het werk na je zwangerschapsverlof? Dan kan het voor je collega’s soms moeilijk zijn om te begrijpen dat je niet gelijk weer de oude bent. Probeer eventuele struggles aan ze uit te leggen, zodat ze begrip krijgen voor je situatie en niet gelijk te veel van je verwachten.
Aan de andere kant is het natuurlijk heerlijk om weer buiten te komen, te interacteren met andere volwassenen en niet constant onder de spuug te zitten. Maak je ook niet druk over het eventuele kolven als je graag borstvoeding wil blijven geven. Het staat in de wet dat jij 9 maanden lang onder werktijd mag kolven.
LEES OOK: Handige tips om je gezin & huishouden te organiseren
Als thuisblijfmama wordt het een stuk drukker vanaf nu. Je kunt het gevoel hebben dat er van je wordt verwacht dat je je leven weer helemaal op orde hebt en alles weer back to normal is. Een schoon huis, verzorgde baby en de routine van alledag. Maar: 9 weken new mom zijn is nog helemaal niet zo lang! Lang niet alle mama’s hebben hun (nieuwe!) leven dan alweer helemaal onder controle. Dat kan echt nog wel even duren! Houd het realistisch, doe alles op je eigen tempo en vergeet vooral niet om ook tijd voor jezelf te nemen.
Wil jij de ontwikkeling van je baby elke week volgen? Check dan onze andere artikelen over baby van week tot week!
Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats
Andere artikelen in deze categorie