Feiten en fabels over vruchtbaarheid

Feiten en fabels over vruchtbaarheid

Heb jij een kinderwens? Verdiep je dan eens in deze feiten en fabels over vruchtbaarheid! Wist jij dat…?

Zodra jij en je partner bedacht hebben dat jullie een kindje willen, wil je dat ook het liefst zo snel mogelijk. Maar hoe doe je dat: snel zwanger worden? En wanneer ben je eigenlijk vruchtbaar? De feiten en fabels over vruchtbaarheid vliegen je om de oren. Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Als jullie ‘ervoor gaan’, kun je het misschien niet laten om alles op te zoeken en te lezen wat maar met vruchtbaarheid en je kinderwens te maken heeft. Wat kun je doen om zo snel mogelijk zwanger te raken en wat moet je vooral láten? Let op: lang niet alles wat je online vindt is waar! Wij maken het onderscheid voor je.

Fabels over vruchtbaarheid

Onderstaande beweringen over vruchtbaarheid zijn écht niet waar:

  • “Je bent alleen vruchtbaar op de dag dat je ovuleert.”

    Dit is een fabel, want je ‘vruchtbare periode’ kan wel zes dagen duren. Dit komt niet doordat jouw eicel zes dagen leeft, want een eicel moet binnen 24 uur bevrucht worden. Sperma heeft daarentegen een lange houdbaarheid. Zaadcellen kunnen tot wel vijf dagen overleven in jouw baarmoeder. Heb je dus vijf dagen voordat je je eisprong hebt seks gehad? Dan kun je daar zomaar zwanger van raken.
  • “Als je stopt met de pil, kun je niet meteen zwanger raken.”

    Maar waar komen dan al die verhalen vandaan van vrouwen die direct na het stoppen met de pil (of zelfs tijdens het slikken van de pil!) zwanger raakten? Het is per vrouw verschillend wanneer je natuurlijke cyclus weer op gang komt nadat je de pil hebt geslikt. Bij de één duurt het weken en bij de ander is de natuurlijke cyclus zo weer op gang.

    In het laatste geval kun je zonder ongesteld te worden na het slikken van de pil meteen zwanger raken. Je bent namelijk niet vruchtbaar als je ongesteld bent, je bent vruchtbaar wanneer je een eisprong hebt!

LEES OOK: Zwanger worden na anticonceptie

  • “Oesters maken je vruchtbaarder.”

    Helaas is dat een fabeltje. Oesters verhogen wél je libido, waardoor de kans dat je seks gaat hebben natuurlijk groter is. En... van seks komen soms baby’s! Maar van die oesters raak je dus niet sneller zwanger.
  • “Je kunt beter wachten met het hebben van seks tot je een eisprong hebt, zodat de man zijn zaadcellen kan opsparen.”

    Dat kun je natuurlijk doen, maar het gaat de vruchtbaarheid van de man niet verbeteren. De zaadcellen van een man worden iedere 24 uur ververst. Het is dus niet zo dat je twee weken aan zaad kunt ‘opsparen’. Sterker nog: een regelmatige zaadlozing zorgt voor gezonder zaad!
  • “Als je borstvoeding geeft, kun je niet zwanger raken.”

    Je zult niet de eerste zijn die zich hierin vergist! De hormonen die je lichaam afgeeft wanneer je borstvoeding geeft, kunnen inderdaad een eisprong uitstellen, maar dat is zeker niet altijd het geval. Vergeet dus niet om over anticonceptie na te denken als je borstvoeding geeft en je niet zwanger wil raken. Want voor je het weet…

Feiten over vruchtbaarheid:

Onderstaande beweringen over vruchtbaarheid zijn wél waar:

  • “Leeftijd heeft invloed op je vruchtbaarheid.”

    Absoluut een feit. Hoe ouder je als vrouw wordt, hoe minder vruchtbaar je bent. Rond je dertigste heb je per cyclus ongeveer 20% kans om zwanger te raken. Rond je 35e is dit nog maar 10%.

    Overigens is een man ook niet zijn hele leven lang vruchtbaar. Rond het 45e levensjaar blijven de zaadcellen van de man minder lang gezond en rond het 60e levensjaar van de man wordt de kans op een succesvolle bevruchting van een eicel echt kleiner. De kans op het verwekken van een kindje met aangeboren afwijkingen neemt dan toe.

LEES OOK: Zwanger worden boven 35 jaar

  • “Koffie en wijn hebben invloed op je vruchtbaarheid.”

    Hoewel de invloed van deze dranken op je vruchtbaarheid niet schokkend is, is het wel zo dat je vruchtbaarheid licht vermindert wanneer je koffie en wijn drinkt. Wil je graag zwanger worden? Dan is minderen in ieder geval verstandig.
  • “Een onregelmatige cyclus kan betekenen dat je minder vruchtbaar bent.”

    Dit is helaas een feit. Een gezond eitje heeft tijd nodig om te rijpen. Wanneer je heel snel na je menstruatie alweer een eisprong hebt, kan het zijn dat het eitje niet goed gerijpt is en het dus niet (makkelijk) bevrucht wordt. Ook is het lastig om bij een onregelmatige cyclus te bepalen wanneer je een eisprong hebt, waardoor actief proberen om zwanger te raken sowieso lastiger is.
  • “Je bent minder vruchtbaar als je rookt.”

    Een feit, want de stoffen die je via een sigaret binnenkrijgt, zijn giftig. Dit heeft effect op de rijping van je eitjes, wat vervolgens weer effect heeft op je vruchtbaarheid. Wanneer je stopt met roken, is dit effect overigens meteen weg. Wil je graag zwanger raken? Stoppen dus!
  • “Mannen die veel zitten en mannen die strakke broeken dragen zijn minder vruchtbaar.”

    Bizar genoeg is dit een feit. Langdurig zitten en het dragen van strakke broeken zorgt ervoor dat de temperatuur in de teelballen oploopt. Die temperatuur is niet goed voor de kwaliteit van het sperma.

 

Lisse van de Groep

Door

18 februari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.