Het is altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en signalen niet te negeren.
Moet je vlees eten als je zwanger bent? Is het erg als je geen vlees eet tijdens je zwangerschap, bijvoorbeeld omdat je vegetariër bent en red je het zonder vlees of is het beter om toch weer vlees te gaan eten? Wij vroegen het aan onze voedingsdeskundige Lotte Nap.
In vlees zitten heel veel voedingsstoffen die positief zijn voor de groei van je baby. Complete, makkelijk opneembare eiwitten, ijzer, B vitamines, vitamine A en D: allemaal belangrijke stoffen die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap. Veel vrouwen die jarenlang gezond vegetariër zijn geweest, krijgen tijdens de zwangerschap weer behoefte aan vlees. Geen wonder: je lichaam vraagt erom. Het is dus belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en signalen niet tegen te gaan.
Hoewel het eten van vlees tijdens de zwangerschap gezond is, betekent het niet dat je zonder vlees geen gezonde zwangerschap kunt hebben. De belangrijkste voedingsstoffen zoals hierboven genoemd, kun je ook uit andere voeding halen, al moet je er dan wel een stuk beter over nadenken. Eet je geen vlees, maar wel vis, dan is dat al heel goed.
Let er dan wel op dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Vitamine A en D, veel B vitamines en eiwitten kun je ook uit melkproducten en eieren halen.
IJzer zit (naast vlees) vooral in broccoli, pompoen- en sesamzaad, donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, quinoa, peulvruchten, rozijnen, paddestoelen, vijgen, pruimen, (rauwe) cacao en melasse.
Door peulvruchten te combineren met granen krijg je complete eiwitten. Ook tempé is een gezonde vleesvervanger met goede eiwitten. Ben je veganist en eet je dus helemaal geen dierlijke producten, dan heb je grote kans op een vitamine B12 tekort. Deze vitamine komt namelijk alleen voor in dierlijke producten. Je kunt dan kiezen voor een goed supplement. Het beste is een zuigtablet met methylcobalamine en/of adenosylcobalamine in plaats van hydroxocobalmine. Deze vorm van B12 kan je lichaam het makkelijkst opnemen.
Belangrijk is erop te letten hoe je je voelt. Denk je dat je bepaalde tekorten hebt, dan kun je een afspraak maken met de huisarts.
Andere artikelen in deze categorie