Moet je (weer) vlees eten als je zwanger bent?

Moet je (weer) vlees eten als je zwanger bent?

Het is altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en signalen niet te negeren.

Moet je vlees eten als je zwanger bent? Is het erg als je geen vlees eet tijdens je zwangerschap, bijvoorbeeld omdat je vegetariër bent en red je het zonder vlees of is het beter om toch weer vlees te gaan eten? Wij vroegen het aan onze voedingsdeskundige Lotte Nap.

Voedingstoffen die in vlees zitten

In vlees zitten heel veel voedingsstoffen die positief zijn voor de groei van je baby. Complete, makkelijk opneembare eiwitten, ijzer, B vitamines, vitamine A en D: allemaal belangrijke stoffen die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap. Veel vrouwen die jarenlang gezond vegetariër zijn geweest, krijgen tijdens de zwangerschap weer behoefte aan vlees. Geen wonder: je lichaam vraagt erom. Het is dus belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en signalen niet tegen te gaan.

Geen gezonde zwangerschap zonder vlees?

Hoewel het eten van vlees tijdens de zwangerschap gezond is, betekent het niet dat je zonder vlees geen gezonde zwangerschap kunt hebben. De belangrijkste voedingsstoffen zoals hierboven genoemd, kun je ook uit andere voeding halen, al moet je er dan wel een stuk beter over nadenken. Eet je geen vlees, maar wel vis, dan is dat al heel goed.

Let er dan wel op dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Vitamine A en D, veel B vitamines en eiwitten kun je ook uit melkproducten en eieren halen. 

IJzer zit (naast vlees) vooral in broccoli, pompoen- en sesamzaad, donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, quinoa, peulvruchten, rozijnen, paddestoelen, vijgen, pruimen, (rauwe) cacao en melasse.

Citrusfruit zit vol vitamine C.

Help de opname van ijzer in je lichaam een handje door:

  1. Je granen, bonen, noten en zaden een nachtje in water te weken en voor het koken goed af te spoelen. Dit zorgt ervoor dat het fytinezuur uit deze voedingsmiddelen wordt weggespoeld. Fytinezuur zit van nature in granen, bonen, noten en zaden en gaat de opname van mineralen (waaronder ijzer, magnesium en zink) tegen. Door ze een nachtje te laten weken kun je veel meer voedingsstoffen opnemen.
  2. Samen met ijzerrijke voeding wat vitamine C rijke voeding te eten. Dit zorgt ervoor dat het ijzer nog beter in je lichaam wordt opgenomen. Citrusfruit (sinaasappelen!), ander fruit en broccoli zitten allemaal vol vitamine C. Eet je helemaal geen dierlijke producten (veganistisch), dus ook geen melkproducten (yoghurt, boter) en eieren, dan moet je naast de inname van ijzer extra opletten dat je voldoende goede eiwitten en vitamine B12 binnenkrijgt.

Veganist en zwanger?

Door peulvruchten te combineren met granen krijg je complete eiwitten. Ook tempé is een gezonde vleesvervanger met goede eiwitten. Ben je veganist en eet je dus helemaal geen dierlijke producten, dan heb je grote kans op een vitamine B12 tekort. Deze vitamine komt namelijk alleen voor in dierlijke producten. Je kunt dan kiezen voor een goed supplement. Het beste is een zuigtablet met methylcobalamine en/of adenosylcobalamine in plaats van hydroxocobalmine. Deze vorm van B12 kan je lichaam het makkelijkst opnemen.

Belangrijk is erop te letten hoe je je voelt. Denk je dat je bepaalde tekorten hebt, dan kun je een afspraak maken met de huisarts.

Lotte Nap

Door

20 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.