Fotocredits: Hello Pinecone
Hoe leert je baby kijken? Wanneer kan hij wat zien en wat kun je doen om de ontwikkeling van zijn zicht te stimuleren? Lees snel verder!
De ontwikkeling van je baby’s zicht is heel interessant. Hoe leert je baby eigenlijk kijken? Hoe gaat hij van slechts licht en donker kunnen onderscheiden naar het ontdekken van de kleurrijke wereld om hem heen? Wij zochten het uit en vertellen je alles over hoe een baby leert kijken!
De overgang van de baarmoeder naar de wereld daarbuiten is een hele grote. Je kindje ruikt, ziet en hoort hele andere dingen dan hij eerder deed. In je buik ziet je baby wel verschil tussen licht en donker, maar buiten de buik zijn de lichten feller en valt er veel meer te zien dan alleen maar licht. Het beperkte zicht dat je baby heeft, moet zich gaan ontwikkelen, zodat hij de wereld om hem heen kan bekijken. Gelukkig gaat het ontwikkelen van het zicht heel snel.
Wanneer je kindje nog in jouw buik zit, kan hij al iets zien. Hij kan onderscheid maken tussen licht en donker en opent zijn oogjes wanneer hij wakker is. Tijdens je zwangerschap is zelfs op de echo te zien of de ogen van je kindje open of gesloten zijn. Je kindje oefent met kijken, maar is nog niet bezig met details. Dat hoeft ook nog niet, want direct na de geboorte kijkt je baby nog op een hele andere manier de wereld in dan hij een jaar later doet.
Pasgeboren baby’s zien een compleet andere wereld dan wij. Waar wij in staat zijn om kleuren te onderscheiden, scherp te zien op afstand en goed te focussen als we iets scherp en goed willen zien, kan je baby dat allemaal nog niet. De afstand tussen het gezicht van een moeder en haar baby wanneer ze de baby voedt (fles of borst, dat maakt niet uit!), is precies hoe ver een pasgeboren baby kan kijken. Je zult zien dat je kindje al snel oogcontact probeert te maken in de eerste weken, maar dat oogcontact op verdere afstand nog te hoog gegrepen is.
In de buik maakt je baby al onderscheid tussen licht en donker. Dit contrast is voor hem heel interessant. Pasgeboren baby’tjes draaien zich vaak richting het licht en hebben al snel door dat ze, wanneer ze naar de kant kijken waar het licht vandaan komt, het meeste zien.
Hoewel ze dus wel verschil zien tussen licht en donker, kunnen baby’s nog geen kleuren zien in de eerste weken. Dit komt doordat de hersencellen die nodig zijn om kleuren te onderscheiden nog niet volledig ontwikkeld zijn na de geboorte. Maar voor je het weet, heeft je kindje op een andere manier leren kijken.
Zo’n vier weken na de geboorte kan je baby de eerste kleuren van elkaar onderscheiden. De kleur die je baby het eerste zal zien is rood. Daarna volgen geel en groen, en tenslotte volgt blauw. Felle kleuren zijn makkelijker te zien dan bijvoorbeeld pasteltinten. Je kindje zal daarom geneigd zijn om speelgoed met felle kleuren, zoals VTech en Fisher Price, leuker en interessanter te vinden dan speelgoed met een zachter kleurtje. Dat felle, schreeuwerige speelgoed is natuurlijk een beetje jammer voor je interieur, maar het is heel goed voor de ontwikkeling van het zicht van je baby!
Wanneer je baby 3 tot 4 maanden oud is, ga je merken dat hij bewegingen kan volgen. Hij volgt jou wanneer je door de kamer loopt en hij volgt een speeltje wanneer je dat voor zijn neus houdt. Hij gaat bewegingen beter registreren en zijn wereld wordt daarmee weer een stukje groter. Een volgende stap is dat je kindje hoogte en diepte gaat herkennen.
Wanneer je kindje een half jaar oud is, kan hij ook op afstand scherp zien. Dit heeft hij ook nodig, want dit prikkelt het kind om op ontdekking te gaan. Door dingen op afstand te kunnen zien en hier naartoe te willen gaan, stimuleert je kindje zichzelf om te gaan kruipen, en later te gaan lopen. Tijdens dit proces van kruipen en lopen, leert je kindje nog beter omgaan met verschillen in hoogte en diepte. Je gaat merken dat je kindje niet meer ‘zomaar’ van de bank af valt, omdat hij het diepteverschil tussen de bank en de grond herkent.
Hoewel de ontwikkeling van het zicht een proces is dat vanzelf gaat, is het altijd goed om je baby hierin aan te moedigen en hier samen mee te oefenen. Er zijn leuke dingen die je samen met je baby kunt doen, om je baby te leren kijken:
Andere artikelen in deze categorie