Borstvoeding loopt terug: oorzaken & tips

Borstvoeding loopt terug: oorzaken & tips

Wil je je baby graag borstvoeding blijven geven, maar loopt je melkproductie terug? Vervelend! Dit zijn de oorzaken én we hebben tips.

Als je borstvoeding geeft, is je kindje afhankelijk van jouw melkproductie. In principe is de melkproductie van de moeder goed afgestemd op de behoefte van je kindje. Toch kan het gebeuren dat je te weinig melk hebt en dat je borstvoeding steeds verder terugloopt. Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je eraan doen? 

Borstvoeding geven: hoeveel melk heb ik?

Het is bij het geven van borstvoeding altijd gissen hoeveel melk je hebt. Bij een kindje dat kunstvoeding krijgt, kun je precies zien hoeveel hij gedronken heeft. Bij borstvoeding heb je daarentegen geen idee. Je moet afgaan op je eigen gevoel en op de indruk die je kindje op je maakt. Is je baby tevreden en groeit hij goed? Heeft hij voldoende poep- en plasluiers? Dan mag je ervan uitgaan dat je voldoende borstvoeding aanmaakt en dat je kindje genoeg melk uit je borsten haalt.

Afstemming moeder en kind bij borstvoeding

De hoeveelheid melk die je aanmaakt, is afgestemd op de behoeften van je baby. Borstvoeding geven is een systeem van vraag en aanbod. Heeft je baby meer melk nodig om goed te kunnen groeien? Dan zal hij vaker hongersignalen geven, waardoor je je kindje vaker gaat aanleggen. Zeker in de eerste weken doet je baby dit veel. We noemen dit clusteren. Doordat je kindje zo vaak om de borst vraagt, leg je hem vaker aan en wordt jouw melkproductie flink gestimuleerd.

Andersom werkt dit hetzelfde. Wanneer je kindje minder borstvoeding nodig heeft, omdat hij bijvoorbeeld meer vaste voeding gaat eten, zal hij minder om de borst vragen. Je legt hem dan minder vaak aan en je borstvoeding loopt automatisch terug. In principe zijn moeder en kind daarin dus heel mooi op elkaar afgestemd en mag je erop vertrouwen dat je voldoende melk voor je baby hebt.

Borstvoeding loopt terug: oorzaken

Toch gebeurt het dat vrouwen te weinig melk hebben, of de indruk hebben dat hun borstvoeding terugloopt. Heel vervelend natuurlijk, want geen enkele moeder wil dat haar kindje iets tekort komt. De meest voorkomende oorzaken van een tekort aan borstvoeding zijn: 

  • Voeden op schema

    Door te voeden op schema (‘voeden op de klok’), kan het systeem van vraag en aanbod haar werk niet goed doen. Je melkproductie raakt op deze manier dus niet afgestemd op de behoefte van je baby, waardoor hij te weinig melk binnen kan krijgen. 
  • Bijvoeden

    Wanneer je je kindje gaat voeden met andere dingen, zoals bijvoorbeeld kunstvoeding, thee of sap, zal zijn buikje sneller vol zitten en blijft er minder ruimte over voor jouw melk. Je baby zal daarom minder om borstvoeding vragen, waardoor je productie daalt. Het is daarom belangrijk om altijd te kolven wanneer je je kindje iets anders dan borstvoeding geeft. Zo houd je je melkproductie op peil.
  • Niet effectief drinken

    Sommige baby’s drinken niet goed aan de borst. Door een gebrekkige drinktechniek worden je borsten niet goed gestimuleerd om melk aan te maken. Ook drinkt een kindje met een verkeerde techniek je borsten niet goed leeg. Hierdoor krijgt je lichaam het signaal dat er minder melk nodig is, waardoor je borstvoeding terugloopt. Een verkeerde drinktechniek kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een te korte tongriem, verkeerd aanleggen of tepel-speenverwarring.
  • Zuigen op een speentje

    Een baby die heel vaak op een speentje zuigt, heeft minder zuigbehoefte dan een baby die alleen zijn zuigbehoefte kan bevredigen aan de borst. Het zuigen aan een speentje kost energie, en de energie die je baby kwijt is aan de speen, kan hij niet meer gebruiken voor het drinken aan de borst. Ook kan er verwarring ontstaan over de manier van zuigen. Je kindje ‘verleert’ als het ware hoe hij goed en effectief moet zuigen aan je borst, waardoor hij je borsten niet meer effectief leeg kan drinken en je productie automatisch achteruitgaat.

  • Voeden met tepelhoedje

    Als je met een tepelhoedje voedt, is er minder huid-op-huid-contact tussen de baby en de borst. Dit huid-op-huid-contact is juist heel belangrijk om de melkproductie te stimuleren. Als dat contact er dus niet is, kan dit invloed hebben op de hoeveelheid melk die je aanmaakt. Hierdoor kan je borstvoeding teruglopen.
  • Slaperige baby’s

    Sommige baby’s slapen veel en drinken weinig. Een baby die veel slaapt klinkt heel aantrekkelijk, maar het is niet goed voor je melkproductie. Je legt je kindje minder aan, waardoor je lijf het signaal krijgt dat er minder melk nodig is.
  • Korte voedingen

    Als je kindje te kort aan de borst ligt, kan het zijn dat hij eigenlijk nog meer melk nodig had, maar de tijd niet kreeg om meer te drinken. Hierdoor krijgt je lichaam het signaal dat je kindje voldoende melk heeft gehad en maken je borsten de volgende keer minder melk aan. En dat resulteert vervolgens in borstvoeding die terugloopt.
  • Eén borst per keer geven

    Je borstvoeding kan teruglopen doordat je maar één borst per keer geeft. Hierdoor sla je per voeding een borst over en gaat je lichaam de hoeveelheid melk die je je kindje uit een tweede borst nog zou kunnen geven, een volgende keer niet meer produceren. 
  • Anticonceptie met hormonen

    Hormonale anticonceptie kan een negatieve invloed hebben op je melkproductie. Vooral het hormoon oestrogeen remt de melkproductie enorm.
  • Een borstoperatie en/of te weinig melkklierweefsel

    Het komt een enkele keer voor dat vrouwen die een borstoperatie hebben gehad, niet voldoende melk kunnen aanmaken. Ook kan het zijn dat je te weinig melkklierweefsel hebt, waardoor je minder melk aanmaakt. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
  • Te veel stoffen die je toeschietreflex en productie remmen

    Je kunt denken aan cafeïne, alcohol, nicotine en bepaalde kruiden en medicijnen. Een ‘teveel’ van deze stoffen kan je productie remmen.

Tips om je melkproductie op te hogen

Loopt je borstvoeding terug, maar wil je wel graag borstvoeding blijven geven? Dan kun je gelukkig het een en ander doen om je melkproductie te verhogen!

  • Je kindje vaker aanleggen

    Hoe vaker je je kindje aanlegt, hoe meer jouw lichaam het signaal krijgt dat er meer melk gemaakt moet worden. Het is hierbij belangrijk dat je je kindje net zo lang laat drinken als hij wil (een beetje sabbelen is ook goed, ook dan krijgt je baby melk binnen). 
  • Veel huid-op-huid-contact

    Met dit contact stimuleer je de melkproductie.
  • Altijd twee borsten aanbieden

    Door structureel twee borsten aan te bieden, geef je je lichaam steeds het signaal dat beide borsten melk moeten produceren. 
  • Nachtvoedingen geven

    Ja, het is lekker als je kindje de nacht doorslaapt, maar voor je melkproductie is dat minder gunstig. Nachtvoedingen geven je productie een enorme boost, omdat je ’s nachts meer melk aanmaakt dan overdag. Krijg je je kindje niet goed wakker ’s nachts? Dan kun je je kindje ook slapend aanleggen. De meeste baby’s zullen al slapend gaan drinken. Dit noemen we een droomvoeding.
  • Minder gebruik maken van een speentje

    Het zuigen op een speentje kost je baby energie. Deze energie kan hij beter gebruiken om aan de borst te drinken. Geef het speentje dus minder vaak en leg je kindje aan wanneer hij zuigbehoefte heeft.
  • Borstcompressie

    Je kunt je borsten masseren tijdens het voeden. Zo krijgt je baby tijdens het drinken aan de borst makkelijker melk binnen en blijft hij actiever drinken.
  • Letten op de drinktechniek van je baby

    Vermoed je dat je kindje geen goede drinktechniek heeft? Vraag een lactatiekundige om met je mee te kijken. Een betere drinktechniek kan heel goed zijn voor je melkproductie.

  • Kolven

    Heb je het idee dat je borsten na een voeding nog niet helemaal leeg zijn? Dan kun je de melk die nog in je borsten zit afkolven. Hiermee voorkom je dat je lichaam het signaal krijgt dat er minder melk nodig is, waardoor je borstvoeding terugloopt.

LEES OOK: Kolven op je werk - zo doe je dat!

  • Minder vaste voeding geven

    Tot je baby 1 jaar oud is, is melk de belangrijkste voeding. Alles wat hij daarnaast eet, is leuk meegenomen. Je kunt dus minder vaste voeding gaan geven, zodat je kindje meer ruimte in zijn buik overhoudt voor de borstvoeding.
  • Let op je eigen voeding

    Let goed op wat je eet als je borstvoeding geeft. Zorg dat je weinig stoffen tot je neemt die de melkproductie kunnen remmen. Zorg er met name voor dat je niet te veel koffie drinkt, dat je niet rookt, dat je het liefst zo min mogelijk alcohol binnenkrijgt en let op met kruiden en medicijnen. Je kunt ook starten met middelen die de melkproductie juist stimuleren, zoals borstvoedingsthee, havermout en verschillende soorten noten.

Het is heel vervelend als je borstvoeding terugloopt, maar gelukkig kan je er een heleboel aan doen. Hopelijk kun je met deze tips je melkproductie stimuleren, zodat je je kindje nog heel lang borstvoeding kan geven!

Lisse van de Groep

Door

24 januari 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.