Fotocredits: Jessica Photography
Wat is een fijn ritme voor een baby van 12 weken (of 3 maanden oud) en hoe krijg je je kindje in dat schema? Je leest het hier!
Het ritme van een baby van 12 weken of 3 maanden oud is alweer heel anders dan de maanden ervoor. Je kindje krijgt andere behoeftes op het gebied van voeding en slapen. Hoe kun je je dagschema daar het best op afstemmen? Wij vertellen je alles over het ritme van een baby van 12 weken!
We schreven al eerder een algemeen basisartikel over hoe je je baby in een goed ritme krijgt. Als je het over ritmes en schema’s hebt, is het vooral belangrijk om goed te observeren wat jouw kindje nodig heeft. Je leert je baby vanzelf steeds beter kennen en ontdekt patronen in zijn behoeften aan slaap- en eetmomenten.
Er zijn verschillende methodes om je baby een goed voedings- en slaappatroon aan te leren, maar het boek waar ik zelf enorm fan van ben is ‘Baby in een droomritme’ van Stephanie Lampe. Ik heb deze vanaf de geboorte van mijn dochter Mila (nu 2 jaar) gebruikt en zij sliep al vanaf het begin héél erg goed. Natuurlijk is zo’n boek geen garantie, maar het geeft wellicht wat houvast voor als je zelf nog zoekende bent naar een ritme voor jouw baby van 12 weken!
Het boek laat je duidelijke verschillen van aanpak zien per leeftijd. Een baby van 6 weken oud heeft hele andere behoeften dan een kindje van 6 maanden. Wat ik vooral prettig vind, is dat deze methode als uitgangspunt heeft dat je je kindje niet laat huilen. De hechting en je baby zich veilig laten voelen is namelijk heel belangrijk! En dat voelt fijn als moeder, want ook nu nog vind ik het lastig om mijn kindje verdrietig te zien.
In het boek Baby in een droomritme staan het natuurlijke ritme en de signalen die jouw baby je geeft voorop. Zo krijg je je baby in een fijn ritme zonder tranen. De regelmaat van een dagschema brengt veel rust in huis, zowel voor de baby als new mom! Het boek is zeer uitgebreid: per leeftijd is er een droomplan uitgewerkt met daarbij voorbeeldritmes en -schema’s.
Hebben jullie al een geboorteposter voor jullie kleine? Lief, leuk & eigen heeft prachtige posters voor in de babykamer! Bekijk de verschillende ontwerpen en pick your fave! En dat voor een klein prijsje!
Als je baby van 12 weken oud nog geen duidelijk dag- en nachtritme had, gaat ie dat op deze leeftijd steeds meer krijgen. Baby’s van rond de 3 maanden slapen zo’n 14-15 uur per etmaal, verdeeld over vier slaapjes.
Het grootste deel van de slaapuren maakt hij ‘s nachts, namelijk zo’n 10 uur. Dat betekent niet perse dat ie al die uren doorslaapt; je baby kan zeker nog wakkere periodes hebben. Niet elk kindje slaapt (snel) door en dat is helemaal niet erg. Alles op zijn eigen tempo!
Een baby van 12 weken doet overdag 3 slaapjes (twee lange en één korte) of 4 slaapjes (één lange en drie korte). Zo’n overdagslaapje duurt maximaal 2-3 uur. Baby’s van 12 weken kunnen ongeveer 90 minuten wakker zijn. Als je ze consequent na 90 minuten weer in bed legt, kom je in het droomritme!
Wil je elke week een awesome mailtje van ons ontvangen met daarin de leukste artikelen?
Schrijf je dan via deze link in voor onze nieuwsbrief!
Borstvoeding of flesvoeding geef je aan een baby van 12 weken nog steeds volgens het vraag-aanbodprincipe. Meestal komt dat neer op zo’n vier uur pauze tussen de voedingen. Dan geef je dus zes voedingen per 24 uur. Het boek raadt je aan om in ieder geval minimaal twee uur aan te houden tussen de voedingen.
Elke baby is anders, maar ik weet dat ik het zelf erg handig vond om voorbeeldschema’s van andere moeders te zien. Die kon ik dan toepassen of als houvast gebruiken en een beetje aanpassen naar de wens van mijn baby of mijzelf. Het ligt er vooral aan hoe lang je baby wakker kan blijven, dat is het uitgangspunt. Baby's van 12 weken oud blijven 90 minuten wakker.
Zo ziet de dag van een 12 weken oude baby er ongeveer uit:
7.00 uur: wakker en voeding
knuffelen en spelen
8.30 uur: slapen
10.00 uur: wakker en voeding
knuffelen en spelen
11.30 uur: slapen
13.00 uur: wakker en voeding
knuffelen en spelen
14.30 uur: slapen
16.00 uur: wakker en voeding
knuffelen en spelen
17.30 uur: klein, licht slaapje in de box in de woonkamer (deze slaat ze nog weleens over)
19.00 uur: wakker en voeding
knuffelen en spelen
20.00-20.30 uur: naar bed voor de nacht
22.00-22.30 uur: laatste voeding*
* Wij zijn zelf vanaf 3 maanden gestopt met die laatste late voeding, omdat we haar dan steeds wakker moesten maken en dat vonden we zo zielig. Ze kon prima zonder! Eventueel kun je je kindje dan bij de andere voedingen iets meer geven.
Maar hoe krijg je je 12 weken oude baby nou in dit fijne ritme? Er zijn een paar belangrijke ingrediënten om je baby goed en regelmatig te laten slapen:
Het fijne van het Droomplan uit het boek Baby in een droomritme vind ik dat je je baby gewoon mag troosten als het huilt. Maar daar zijn wel bepaalde handigheidjes en tips voor! Een aantal van deze tips lees je ook in ons uitgebreide artikel over je baby in een goed ritme krijgen.
Andere artikelen in deze categorie