Een betrouwbare oppas vinden: zo lukt het je!

Een betrouwbare oppas vinden: zo lukt het je!

Een betrouwbare oppas is heel fijn, want zo kun je er nog eens op uit met je partner. Maar hoe vind je die? Wij vertellen het je!

Een betrouwbare oppas vinden is een lastig klusje. Veel jonge ouders stellen het uit, omdat ze hun baby, peuter of kleuter niet zomaar bij een vreemd iemand willen achterlaten. Met als gevolg dat die voorgenomen date nights met je liefde steeds langer op zich laten wachten. Zo vind jij een betrouwbare oppas!

Je kind zomaar bij een oppas achterlaten vinden veel ouders heel lastig. Ik kan erover meepraten! Je kind is je meest kostbare ‘bezit’, daar ben je extreem voorzichtig mee. Een avondje bij opa, oma, ooms, tantes of bekende goede vrienden gaat nog wel, maar een vreemd iemand in huis bij je kind? Hoe weet je nou of diegene wel betrouwbaar en ervaren genoeg is?

Quality time met je partner

Een betrouwbare en ervaren oppas is daarom goud waard. Het zorgt ervoor dat je meer quality time met je partner kunt doorbrengen en dat is echt héél belangrijk om je relatie een beetje leuk te houden. Het is verleidelijk om in de waan van de dag mee te gaan en ‘s avonds of in het weekend op de bank te ploffen, maar heel spannend is het natuurlijk niet. 

LEES OOK: Hoe je relatie verandert na het krijgen van een kind (+ tips!)

Zo vind je een oppas

Maar hoe vind je nou iemand bij wie je je kind met een gerust hart achter kunt laten voor een paar uurtjes of avondje? Wij hebben tips!

1. Via via

Het makkelijkst is natuurlijk om een oppas te vinden via via. Als iemand in jouw directe omgeving goede ervaringen met een oppas heeft, ben je sneller geneigd om diegene ook in te schakelen. Vraag dus aan goede vrienden, familie of buren of zij nog iemand weten die af en toe op jouw kind kan passen. Of vraag het eens aan ouders op het schoolplein of bij de kinderopvang!

Ook buren of vrienden met oudere kinderen zijn een goede optie: oppassen is een populair bijbaantje, wellicht willen zij iets bijverdienen? Wat een prettig idee is, is dat je hun ouders ook kent. Mocht er iets gebeuren, kunnen zij ongetwijfeld even bijspringen als de oppas even niet weet wat te doen!

2. Social media

Via social media als Facebook en Instagram kun je op een laagdrempelige manier je eigen netwerk inzetten. Doe een oproepje op je profiel; wellicht reageren er vrienden of kennissen die een geschikt iemand weten? De WhatsApp-groep van de buurt of je zwangerschapsyoga-clubje is ook een goed kanaal om eens rond te vragen.

3. Marktplaats

Op Marktplaats wordt vanalles gekocht en verkocht, maar je kunt er ook een oppas vinden! Je kunt zelf op zoek gaan naar mensen die zich aanbieden als oppas in jouw woonplaats, maar je kunt er ook een oproepje plaatsen met wat je precies zoekt (qua ervaring en frequentie).

4. Oppassites en -apps

Lang leve het digitale tijdperk: er bestaan tegenwoordig websites en apps die bemiddelen tussen oppassen en ouders. Vaak is aanmelden en een oppas zoeken gratis, je betaalt dan pas als je er ook daadwerkelijk eentje wil boeken. Er zijn er inmiddels best veel, dus wij hebben een paar betrouwbare op een rijtje gezet:

Hoe weet je of een oppas betrouwbaar is?

Nu denk je misschien: leuk als ik iemand gevonden heb die bereid is om zo nu en dan een paar uurtjes op mijn kind te passen, maar hoe weet ik of diegene betrouwbaar en ervaren is? Tip: ga deze checklist af en je weet het!

1. Reviews & referenties

Op websites waar je een oppas kunt vinden is het standaard informatie: reviews en referenties. Door ervaringen van anderen weet je precies wie je in huis haalt. Ook als je via bekenden of via social media een oppas vindt, is het slim om om referenties te vragen en deze ook te checken. Vraag na bij eerdere oppasadressen wat hun ervaring met de oppas was en wat voor persoon het is.

2. Leeftijd & ervaring

Het is verstandig om te kijken naar iemands leeftijd en ervaring met oppaswerk. Hiermee kun je ongeveer inschatten of diegene past bij wat jij verwacht van een oppas. Een paar uurtjes op de bank zitten en tv kijken terwijl je kindje slaapt, kan een 16-jarige met weinig ervaring wel doen. Maar kinderen uit school halen, eten geven en naar bed brengen is wellicht wat veel gevraagd, daarvoor schakel je waarschijnlijk liever een oudere en meer ervaren oppas in.

3. Kennismakingsgesprek

Voordat je de oppas voor het eerst inschakelt, is het slim om een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kunnen jij en je kind(eren) een eerste indruk krijgen en zie je of het klikt met je kind!

4. Afspraken maken

Maak van tevoren afspraken over wat je van een oppas verwacht. Moet hij of zij alleen de kids vermaken? Of wil je ook dat er gekookt en misschien zelfs hier en daar wat schoongemaakt wordt? Bespreek dit goed, zodat de verwachtingen duidelijk zijn en er geen misverstanden ontstaan.

5. Proeftijd

Stel voor om een proeftijd in te lassen of na een aantal keer oppassen samen te evalueren. Verloopt alles naar wens, van beide kanten? Dan gaan jullie fijn samen verder. Als het niet helemaal bevalt, kun je daar allebei eerlijk over zijn en op zoek gaan naar een oppas die beter bij jullie gezin past.

6. Volg je gevoel

Het is vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de persoon die op jouw kids gaat passen. Het onderbuikgevoel en de ‘klik’ is daarom misschien nog wel belangrijker dan heel veel ervaring. Ga alleen met iemand in zee waar jij je echt prettig bij voelt. Zo niet, zoek dan gewoon even verder!

Hoeveel betaal je een oppas?

Als je een geschikte oppas hebt gevonden, is het natuurlijk de vraag wat je hem of haar gaat betalen. Dat hangt van verschillende factoren af. Het Nibud, het onafhankelijke Instituut voor Budgetvoorlichting, geeft aan dat het starttarief voor een informele oppas €4,00 per uur is. Let wel: dit is een starttarief. Om tot een goed bedrag te komen, is het netjes om rekening te houden met:

  • de leeftijd van de oppas
  • het aantal kinderen waar hij of zij op moet passen 
  • of het overdag of 's avonds is
  • wat voor werkzaamheden de oppas moet doen

Lees er verder alles over in ons artikel over oppastarieven!

Marieke van Boven

Door

03 mei 2022

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.