Het is een feit: een kindje kost geld. Veel geld. Daarom is het verstandig om op tijd te beginnen met sparen voor je kind. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van sparen voor je kindje en hoe zit het met spaarrekeningen? Wij hebben het voor je op een rij gezet!
Als vader of moeder wil je het beste voor je kindje. Je wil hem of haar alles kunnen geven, niet alleen nu, maar ook later! Eén ding kunnen we je garanderen: grote kosten gaan er komen. Je kind gaat op zwemles, wil een rijbewijs halen en gaat studeren... en dat kost allemaal geld. Daarom is het fijn als je kunt sparen voor je kindje.
Hoe spaar je voor je kind?
Er zijn verschillende manieren om te sparen voor je kind:
-
Maandelijks geld sparen voor je baby
Je bepaalt welk bedrag je maandelijks apart wil zetten op basis van je financiële situatie. Het is handig om een overzicht te maken van je inkomsten en uitgaven. Zo zie je welk bedrag je aan het einde van de maand overhoudt en kun je bepalen welk deel hiervan je voor je kind of kinderen wil wegzetten op een spaarrekening.
-
Kinderbijslag opzij zetten voor je kind
Sommige ouders kiezen ervoor om de kinderbijslag te gebruiken voor grote uitgaven, zoals een winterjas of nieuwe schoenen. Andere ouders zetten de kinderbijslag op een spaarrekening voor hun kind. Je ontvangt ieder kwartaal kinderbijslag. Dit betekent dat je ieder kwartaal een bedrag voor je kindje spaart.
-
Sparen op basis van schenkingen
Het kan zijn dat opa’s en oma’s een bedrag schenken voor je kindje. Dit bedrag kun je apart zetten op een rekening voor je kind. Wel gelden er bepaalde belastingregels voor schenkingen. Je betaalt dus (afhankelijk van de hoogte van de schenking) belasting over het geschonken bedrag.
-
Flexibel sparen
Je kunt natuurlijk ook geld apart zetten voor je kind wanneer je dat uitkomt. Werk je bijvoorbeeld als zelfstandige? Dan heb je niet iedere maand een vast inkomen. Je kunt er dan voor kiezen om alleen geld voor je kind te sparen wanneer je veel verdiend hebt en wat kunt missen.
Spaarrekening voor je kind: wat zijn de opties?
Maar waar zet je dat spaargeld voor je kindje eigenlijk apart? Er zijn een heleboel opties op het gebied van spaarrekeningen. Wat voor rekening kies je als je wil sparen voor je kindje?
-
Een kinderspaarrekening openen
Een kinderspaarrekening is een rekening op naam van je kindje. Door een kinderspaarrekening te openen, is het meteen duidelijk welk geld van jou en je partner is, en welk geld van je kind is. Het spaargeld voor je kind belandt niet op de grote hoop en hierdoor kun je effectief sparen.
Bovendien gelden er gunstige regels voor kinderspaarrekeningen. Zo kun je gebruikmaken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling en geven veel banken jaarlijks een bonus of een presentje wanneer je bij hen een kinderspaarrekening hebt lopen. Ook is de rente op een kinderspaarrekening vaak iets hoger.
Tot je kind 18 jaar is, heb jij als ouder zeggenschap over het geld op een kinderspaarrekening. Na de 18e verjaardag kan je kind in bijna alle gevallen zelf weten wat hij of zij met het geld doet.
Een nadeel van een kinderspaarrekening is dat het spaargeld opgeteld wordt bij jouw vermogen. Het kan zijn dat je hier dus in box 3 inkomstenbelasting over moet betalen. Ook gelden er specifieke regels voor kinderspaarrekeningen. Zo is het niet altijd mogelijk om tussentijds geld op te nemen van de rekening en geldt er bij sommige banken een maximaal bedrag dat je jaarlijks op de rekening kunt storten.
Wil je een kinderspaarrekening openen? Bekijk dan goed wat de voorwaarden zijn per bank. Hier zitten grote verschillen tussen!
-
Een reguliere spaarrekening openen
Je kunt ook een reguliere spaarrekening openen. Je kunt deze op naam van je baby openen, maar je kunt ook een spaarrekening op je eigen naam openen. Wanneer je een reguliere spaarrekening opent op naam van je kind, geldt wederom dat het geld vanaf de 18e verjaardag van je kind is. Je zoon of dochter kan het geld dan uitgeven aan andere dingen dan waar jij het spaargeld voor had bedoeld. Waar jij spaarde voor een studie, wordt het geld dan misschien uitgegeven aan een dure spelcomputer.
En omdat dat wel erg zonde is van alle moeite die jij in het sparen hebt gestoken, kun je ervoor kiezen om het gespaarde geld te schenken onder bewind. Je laat dan vastleggen met welk doel het geld geschonken wordt en waar het voor gebruikt moet worden.
Ook kun je de spaarrekening op je eigen naam openen. In dat geval kan je het geld schenken wanneer je dat zelf wil.
-
Sparen voor je kind op je eigen rekening
Je kunt natuurlijk ook geld sparen voor je kind op je eigen rekening. Het voordeel hiervan is dat jij de volledige controle houdt over het geld. Het is wel belangrijk dat je goed onderscheid maakt tussen het geld dat je spaart voor je zoon of dochter en je eigen spaargeld. De verleiding kan erg groot zijn om die ene vakantie toch maar van het spaargeld van je kindje te betalen.
Een nadeel aan sparen op deze manier is dat je kind schenkbelasting moet betalen wanneer je het gespaarde bedrag uiteindelijk aan hem of haar wil schenken. Je kunt ervoor kiezen om het geld gespreid te schenken, zodat je gebruik kunt maken van de schenkbelastingvrijstelling. Zo blijft er meer over van het oorspronkelijk gespaarde bedrag.
Sparen voor je kindje: het is belangrijk om erover na te denken. Spaar jij voor je kindje?