Fotocredits: Sarah Glasbergen
Hoe en wanneer leert je kind klokkijken en hoe kun je hem daarbij helpen? Wij zetten alles op een rijtje!
Klokkijken is een belangrijke vaardigheid die kinderen in hun jonge jaren moeten leren. En dat is niet altijd even makkelijk! Hoe en wanneer leert je kind klokkijken en hoe kun je hem daarbij helpen? Wij zetten alles over leren klokkijken op een rij!
Klokkijken is behoorlijk complex om te leren. Vooral een ‘normale’ analoge klok is een ingewikkeld ding. Twee wijzers die weliswaar hetzelfde rondje draaien, maar ieder op hun eigen tempo en langs een andere schaalverdeling (met uren, minuten, cijfers en streepjes). Welke wijzer doet nou wat? Logisch dat sommige kinderen echt moeite hebben met leren klokkijken. Wij zetten op een rij wanneer en hoe je kind leert klokkijken en hebben tips voor hoe jij hem daar thuis bij kunt helpen!
Klokkijken leert je kind niet van de ene op andere dag. Op de basisschool trekken ze daar vijf jaar voor uit. Het begint in groep 1 met het bijbrengen van tijdsbesef (waarbij nog geen klok gebruikt wordt) en eind groep 5 wordt er verwacht dat je kind echt kan klokkijken, zowel op een analoge klok met wijzers als op een digitale klok.
Op de basisschool wordt dus veel aandacht besteed aan het leren klokkijken. Het opbouwen van deze vaardigheid wordt als volgt gedaan:
In het overzicht kun je zien dat kinderen in groep 3 dus serieus beginnen met klokkijken. Vanaf een jaar of 6 is het dus leuk om je kind een horloge te geven. Sommige peuters en kleuters vinden het echter ook al heel interessant om een horloge om hun polsjes te dragen en te showen. Echt begrijpen wat een horloge doet en wat erop te zien valt doen ze nog niet, maar ze raken wel gewend aan hoe een klok eruit ziet en steeds meer geïnteresseerd in het fenomeen ‘tijd’. Dat is al een heel goed en nuttig begin!
Om je kind sneller vertrouwd te maken met klokkijken, is het goed om er thuis ook mee te oefenen. Zo zal hij op school makkelijker mee kunnen komen op dit vlak. Met deze tips kun je je kind helpen met leren klokkijken:
Kinderen zijn tegenwoordig al op héél jonge leeftijd handig met smartphone en tablets. Daarom zijn speciale apps ook een heel leuke manier om te leren klokkijken! Deze apps zijn ontwikkeld in samenwerking met leraren en opvoeders en zijn bedoeld om kinderen op een speelse manier te leren klokkijken. Stap voor stap leren ze de getallen, de uren en de minuten af te lezen en kunnen ze zien hoe laat het is.
Klokkijken en tijdsbeleving zijn twee verschillende dingen. Als je kind snapt hoe de klok werkt, wil dat nog niet zeggen dat hij ook goed de tijd kan inschatten. Uiteindelijk moeten kids ook leren hoe lang bepaalde activiteiten duren: als je over een uur de deur uit moet, kun je dan nog een film kijken? Hoe lang is het fietsen naar school en hoeveel tijd heb je ‘s ochtends nodig om daar op tijd te zijn?
Om later goed te kunnen plannen, moeten kinderen leren inschatten hoe snel de tijd gaat en hoeveel tijd iets kost. Dat duurt wel even; zelfs op de middelbare school hebben kinderen daar echt nog wel vaak moeite mee!
Andere artikelen in deze categorie