Fotocredits: Rosanne Buitendijk
Een zwangerschap wordt opgedeeld in drie trimesters. Wat is het tweede trimester en wat gebeurt er allemaal? Wij zetten het op een rij!
Hoera! Je bent de magische 12 weken-grens voorbij en het tweede trimester is begonnen. Een trimester waarin de meeste vrouwen minder last hebben van kwaaltjes en waarin de kans op een miskraam behoorlijk afneemt. Een fijne mijlpaal om te halen. Wat kan je allemaal verwachten van het tweede trimester?
Een zwangerschap is opgedeeld in drie trimesters: het eerste, het tweede en het derde trimester. Het tweede trimester start in week 13 van je zwangerschap en duurt tot week 27. Dit is maand 3 tot en met maand 6.
Veel vrouwen vinden dit het fijnste trimester. Je buik is nog subtiel en niet groot genoeg om in de weg te zitten, de meeste zwangerschapskwaaltjes zijn (zo goed als) weg en je gaat je baby tijdens dit trimester voor het eerst voelen! Het tweede trimester is er eentje om van te genieten! Maar wat gebeurt er eigenlijk met jou en met je baby?
In principe is je baby af. Alle organen zijn klaar, het gezichtje is gevormd en je kindje ziet er al echt uit als een klein mensje. Hij of zij moet alleen nog heel veel groeien en verfijnen. Tijdens het tweede trimester gaat je baby aan de slag met het leren van verschillende vaardigheden die hij of zij na de geboorte heel hard nodig heeft. Je kindje gaat spieren ontwikkelen en trapt er flink op los. Hij of zij gaat ook vruchtwater drinken om te oefenen met slikken en oefent met zuigen, grijpen en knipperen met de ogen.
De zintuigen van je kindje gaan zich tijdens het tweede trimester steeds beter ontwikkelen. Hij kan al het een en ander horen en gaat jouw stem en die van je partner steeds beter herkennen. Ook gaat hij licht van buiten de baarmoeder herkennen en maakt hij kennis met verschillende smaken. De smaken die jij proeft, proeft je baby ook!
Jij voelt je vaak een stuk beter tijdens het tweede trimester. De kwaaltjes nemen bij de meeste vrouwen af en het is tijd om echt te gaan genieten. Je buikje begint hard te groeien. Was er tijdens het eerste trimester een klein bolletje zichtbaar? Nu ga je merken dat je een serieus zwangerschapsbuikje krijgt. Je kon waarschijnlijk allang niet meer in je oude broeken, maar nu wordt het écht tijd om zwangerschapskleding te gaan shoppen!
Hoewel je je energie weer terug hebt, is je lijf wel met een flinke inspanning bezig. Wees dus lief voor jezelf en pas je tempo wat aan. Wil je wel graag in beweging blijven? Dan kun je lekker aan de slag met bijvoorbeeld zwangerschapsgym of zwangerschapsyoga.
Hoewel de meeste kwaaltjes waarschijnlijk minder zijn geworden, kun je in het tweede trimester last krijgen van hele andere kwaaltjes. Je kunt denken aan:
De 20 weken-echo vindt plaats in het tweede trimester wanneer je ongeveer 20 weken zwanger bent. Dit is geen 'pretecho', maar een echo waarbij er gekeken wordt naar de gezondheid van je kindje. Hoewel deze echo niet verplicht is, kiezen vrijwel alle ouders ervoor om deze echo te laten maken.
Er wordt gekeken naar bekende afwijkingen als een open ruggetje of een open schedel, hartafwijkingen en een hazenlip. Ook worden de organen van je baby goed bekeken. Mochten er afwijkingen worden gevonden, dan neemt het ziekenhuis in de meeste gevallen de rest van de controles over van de verloskundige.
Tijdens het tweede trimester is op de echo te zien of je een jongetje of een meisje in je buik draagt. Je kunt wachten tot de 20 weken-echo, maar veel stellen laten al eerder een geslachtsbepalende echo maken. Vanaf week 16 in het tweede trimester kan op een echo vrijwel altijd gezien worden wat het geslacht van je baby is. Je kunt hier een extra leuk moment van maken door een gender reveal party te organiseren!
Tijdens dit trimester moet je iets meer gaan regelen. Je bent met twintig weken zwangerschap inmiddels al op de helft!
Wil je alvast weten wat je hierna te wachten staat? Lees dan ons artikel waarin we je alles vertellen over het derde trimester van je zwangerschap!
Andere artikelen in deze categorie