Hoe je relatie verandert na het krijgen van een kind (+ tips!)

Hoe je relatie verandert na het krijgen van een kind (+ tips!)

Dat je relatie verandert na het krijgen van een kind, is een feit. Hoe houd je het leuk en gezellig? Wij hebben tips!

Het is geen geheim dat je leven flink verandert na het krijgen van een kind. Daarom is het niet gek (eigenlijk gewoon heel logisch...) dat ook je relatie hierin meebeweegt. Zodra je bevallen bent, is je relatie niet meer hetzelfde. Wat er precies verandert en hoe je zorgt dat het leuk blijft samen? Wij hebben tips!

Relatie uit balans na de geboorte

Het krijgen van een kind is één van de grootste mijlpalen in je leven. Het zet alles op z’n kop! Natuurlijk brengt een kind jullie op bepaalde vlakken veel dichter bij elkaar en dat is super mooi. Je ziet waarschijnlijk kanten van elkaar die je nog niet eerder zag, in positieve zin. De komst van een baby kan er echter ook voor zorgen dat jullie relatie wat uit balans raakt. En dat is helemaal niet gek, veel nieuwe ouders ervaren dat zo.

Jullie rollen in het leven én in jullie gezin veranderen. Je bent ineens niet meer met z’n tweetjes, maar met z’n drieën. Iemand anders, die kleine spruit, eist plotseling alle aandacht op. Je moet áltijd rekening met je baby houden. Bovendien wordt de vrijheid en spontaniteit een stuk minder met een kleine. Niet iedereen kan daar even makkelijk mee omgaan.

Man en vrouw bekijken fotoboek op bank

Lange werkdag en kinderspitsuur

Toen je nog geen kinderen had, kon je na een lange werkdag lekker samen borrelen of spontaan uit eten gaan, of vroeg tussen de lakens duiken om elkaar op die manier aandacht te geven. Met een kind is de ‘werkdag’ nog lang niet afgelopen om 17.00 uur. Sterker nog: dan begint het spitsuur pas!

Kind(eren) ophalen bij de oppas of opvang, eten koken, met z’n allen eten, nog even spelen, wellicht in bad en dan het hele bedritueel. Liggen de kids eenmaal op bed, moet er af- en opgeruimd worden. Je bent allang blij als je om 20.00 uur met je benen omhoog een kopje koffie mag drinken en de tv aan kunt slingeren.

Papamamasyndroom

De nieuwe rollen van papa en mama en de intensieve zorg voor een baby betekenen voor voor veel stellen een (vaak tijdelijk) dipje in de relatie. Je was een hip, vlot stel met alle tijd en energie van de wereld. Nu sta je voor je gevoel ‘in dienst’ van je kind en zit je burgerlijk om 18.00 uur aan tafel. Het is soms lastig om elkaar ook nog te zien als man en vrouw.

Er bestaat zelfs zoiets als het ‘papamamasyndroom’. Dit betekent dat kersverse ouders doorslaan in hun rol als vader of moeder en geen oog meer hebben voor de andere rollen die ze in hun leven hebben. Ze zijn alleen nog maar bezig met werk en de kinderen, en hebben nog weinig oog voor elkaar. Ze ploffen ‘s avonds moe op de bank, het liefst in comfi joggingpak.

Man kust vrouw buiten bij een hek

Veel voorkomende knelpunten

Dat je relatie verandert na de komst van een baby, is dus heel normaal. Dit zijn de punten die vaak voor discussie zorgen en waarop het mis kan gaan:

  • Seks

    Na de bevalling moet je als vrouw waarschijnlijk niet zo snel weer aan seks denken. Na een tijdje wil je het misschien wel eens proberen, maar vrees je dat het pijn doet en spannend is. Misschien vindt je partner het ook wel lastig? Het kan zijn dat jullie niet (tegelijk) op één lijn liggen hierover.
  • Verantwoordelijkheden

    Je hebt niet meer alleen jezelf om aan te denken, er is een derde persoontje bij gekomen. Maar wie doet wat in jullie gezin? Hoe houden jullie alle ballen hoog? Dat moet vaak opnieuw uitgevogeld en afgesproken worden.
  • Tijdsverdeling

    Een baby kost nu eenmaal veel tijd, je zult veel minder momentjes voor jezelf en je partner hebben dan voorheen. Dat is even flink wennen en kan voor frustraties zorgen.
  • Werk & opvang

    Wie werkt hoeveel? Misschien werkt de één meer dan ie zou willen of de ander juist minder dan eigenlijk gewenst is. Waar blijft de baby als jullie allebei werken? En wie gaat de baby ophalen van de opvang als ie ziek is?
  • Opvoeding

    Jij en je partner kunnen verschillende opvattingen hebben over de opvoeding. De één is wellicht strenger dan de ander of jullie willen allebei een andere methode volgen. Dit kan een heikel punt zijn tussen jullie.

Zo blijft je relatie leuk na het krijgen van een kind

Het grootste knelpunt in de nieuwe situatie is meestal de verdeling van tijd en aandacht. Als je merkt dat het niet helemaal lekker gaat en er weinig oog meer is voor elkaar, trek dan aan de bel. Wij hebben tips verzameld om te voorkomen dat zo’n dipje een crisis wordt: 

  • Blijf oprecht nieuwsgierig naar elkaar en interesse tonen. Natuurlijk ben je moe, maar vraag elkaar aan tafel, ‘s avonds op de bank of voor je gaat slapen nog even hoe zijn of haar dag was of hoe de ander zich voelt.

  • Maak tijd vrij voor elkaar. Houd elke week minstens één avond, middag of desnoods ochtend voor elkaar vrij. Als de baby slaapt, is het tijd voor jullie samen. Kaarsjes aan, uitgebreid(er) koken of lekker sushi laten bezorgen met een wijntje erbij... Heerlijk!

  • Laat elkaar regelmatig weten dat je blij bent met elkaar en de ander waardeert, geef niet alleen kritiek. Vergeet ook niet elkaar complimenten te geven, bijvoorbeeld over zijn of haar outfit, dat heerlijke gerecht of het goede ouderschap dat je partner laat zien.

  • Blijf fysiek contact hebben. Hier en daar een aanraking, een dikke knuffel of een fijne kus zorgt direct voor een gevoel van verbondenheid.
  • Praat over de opvoeding van jullie kind. Als jullie daarover van mening verschillen, vraag dan vooral door waaróm de ander er zo over denkt. Probeer je in elkaar te verplaatsen en elkaars opvattingen een kans te geven.

  • Ga soms vroeg naar bed om seks te hebben. Dat klinkt júist niet sexy en alles behalve spontaan, maar ingeplande seks is (veel!) beter dan helemaal geen seks. Je zult zien dat je ervan geniet en het brengt jullie weer een stuk dichter bij elkaar.

  • Schakel minstens één keer per maand een oppas (vrienden of familie willen vast ook helpen) in, zodat jullie er samen op uit kunnen. Ga naar de film, ga samen uit eten, misschien sporten? Als het maar met z’n tweetjes is.

  • Leer iets nieuws! Daar wordt elk mens blij van. Doe eindelijk toch eens die cursus fotografie, ga wijnproeven, stijldansen, tuinieren... Volg je passies en doe er wat mee. Het helpt om (weer) lekker in je vel te komen en nieuwe energie te krijgen. Daar heeft je partner ook baat bij!

  • Verras je partner zo nu en dan spontaan met een kleinigheidje. Mooie bloemen, zijn of haar favoriete chocolade, zijn lievelingstoetje... Iedereen wordt blij van het idee dat er moeite voor je is gedaan.

  • Leg jullie smartphones en tablets soms een avondje hélemaal weg, zodat je meer oog voor elkaar hebt of die mooie film samen met oprechte aandacht kijkt.

  • Probeer zo weinig mogelijk te klagen. Het komt de sfeer niet ten goede en je schiet er ook niet zo veel mee op. Zit iets je echt dwars? Breng het dan op een rustig moment op een redelijke manier ter sprake.

  • Accepteer de veranderde situatie. Was je net begonnen aan die ene droombaan waarvoor je 40 uur per week werkte, maar zijn je prioriteiten veranderd waardoor je nog maar drie dagen per week op kantoor wil zitten? Dat mág! Wees niet te streng voor jezelf, doe waar JIJ gelukkig van wordt. Dat straal je dan ook af op je gezin!

Bronnen: opvoeden.nl, centrumvoorjeugdengezin.nl24baby.nl, oeiikgroei.nlvumagazine.nl

Marieke van Boven

Door

03 december 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.