Fotocredits: Rosella Fennis
Denk jij erover om een babyfoon met camera aan te schaffen? Dit zijn je opties met voor- en nadelen!
Een babyfoon is iets wat hoog op de baby-uitzetlijst staat. Veel ouders to be kiezen tegenwoordig voor een babyfoon met camera, zodat ze hun pasgeboren kindje goed in de gaten kunnen houden. Wij vertellen je alles over de soorten babyfoons met camera met daarbij de voor- én nadelen. En welke is nu eigenlijk de beste?
Toen ik zwanger was, stond het voor mij eigenlijk al vrij snel vast dat ik een babyfoon met camera wilde in plaats van een traditionele babyfoon met alleen geluid. Ik vond het een prettig idee dat ik mijn kindje kon bekijken wanneer ik dat wilde. Als new mom is alles al zo spannend en met een babyfoon met camera stelde ik mezelf een beetje gerust tijdens de slaapjes. Zo wist ik zeker dat alles goed ging!
Er zijn verschillende soorten babyfoons met camera te koop, leerde ik al snel toen ik me er een beetje in verdiepte. Ik zet ze even op een rij:
Bij de normale babyfoons met camera zet je een babystation met camera in de babykamer en een ouderstation met beeldscherm (display) bij jullie neer. De beeld- en geluidsoverdracht gaat bij deze babyfoons via een rechtstreekse draadloze verbinding tussen de camera en het beeldscherm. Het is eigenlijk gewoon de traditionele babyfoon met alleen geluid waar een camera aan toegevoegd is.
Het nadeel van deze babyfoons is dat het bereik soms niet zo goed is. Er wordt vaak gezegd dat ze tot wel vijf verdiepingen aan zouden moeten kunnen, maar in de praktijk kan dit verstoord worden door betonnen muren en plafonds. Hierdoor werkt ie al niet bij de buren en kun je ‘m al helemaal niet meenemen naar een feestje verderop in de straat.
Bij een internetbabyfoon met camera staat er een camera in de babykamer en is er geen ouderstation nodig. Je bekijkt de beelden van je kindje via een app op je smartphone of tablet. De internetbabyfoon draagt het beeld en geluid dus via internet (WiFi of mobiel internet) over. Het voordeel van zo’n babyfoon is dat ie het ook nog doet als je bijvoorbeeld bij de buren op bezoek gaat, want dan werkt ie op 4G of 3G.
Het nadeel van deze babyfoons is dat het erg belangrijk is dat je een stabiele, sterke internetverbinding hebt, anders doen ze het niet (goed).
Een IP-camera is eigenlijk bedoeld als beveiligingscamera, maar deze kun je natuurlijk ook prima gebruiken als babyfoon. De beelden van de camera worden via internet naar een app op je smartphone of tablet gestuurd, waarna je ze overal ter wereld kunt bekijken (ook als je partner op reis is bijvoorbeeld, dan kan hij of zij meekijken). De beeldkwaliteit van deze camera’s is vaak beter dan van beeldbabyfoons!
Er zijn verschillende babyfoon-apps te downloaden. Hiermee tover je twee smartphones of tablets om in een babyfoon. Eén telefoon of tablet fungeert als babystation met camera. Die zet je dus in de kamer waar je baby slaapt. De andere is het ouderstation en die neem je mee. Via een internetverbinding (WiFi of 4G) kun je daarop je baby in de gaten houden. Een voorbeeld van een babyfoon-app die goed werkt (vind ik) is Babyfoon 3G.
De nadelen van een babyfoon-app, is dat je één van de apparaten dus niet voor iets anders kunt gebruiken zolang hij in de babykamer ligt. Ook moet je internetverbinding sterk genoeg zijn, anders hapert ie of doet ie het helemaal niet.
Er zijn ook nog babyfoons met camera te koop die een aantal van bovenstaande opties combineren! Deze zijn wel wat duurder, maar ideaal als je zowel thuis (via een ouderstation) als on the go (via een app) je kindje wilt kunnen bekijken. Een voorbeeld hiervan is de Luvion Grand Elite 3 Connect.
Een babyfoon met camera heeft natuurlijk een aantal voordelen:
Sommige ouders kiezen bewust voor een babyfoon met alleen geluid, omdat een babyfoon met camera ook echt wel wat nadelen heeft:
De Consumentenbond heeft uiteraard babyfoons getest. Welke kwam er als beste uit de test? De beste babyfoon is de Luvion Prestige Touch 2. Lees hier alles over de best geteste babyfoons.
Daarnaast heeft bol.com een top 10 gemaakt van best beoordeelde babyfoons:
Persoonlijk hebben wij gekozen voor optie 1, de traditionele babyfoon met camera dus. Om precies te zijn: de Philips Avent SCD833/01. We vonden het een prettig idee dat ie niet via internet werkt (en er dus geen 'gekken mee kunnen kijken’), maar gewoon via een rechtstreekse verbinding.
In huis werkt ie supergoed, maar eerlijk is eerlijk: als we gaan borrelen bij de buren, redt ie het niet. Wij gebruiken dan de Babyfoon 3G-app, die werkt voor dat soort gelegenheden prima!
LEES OOK: Beste babyfoon kiezen
Andere artikelen in deze categorie