De juiste voeding is belangrijk om gezond je zwangerschap door te komen. Je kunt niet alles meer eten. Wij maakte een complete lijst wat je nu wel of niet meer mag eten.
Wat mag je niet eten als je zwanger bent? En waarom niet? We vroegen onze voedingsdeskundige Lotte Nap welke voeding zij zeker afraadt als je zwanger bent.
Sommige voedingsmiddelen kun je beter niet eten als je zwanger bent. Het is interessant en belangrijk om te weten waarom niet.
Alcohol, en andere 'gifstoffen', kunnen de placenta binnendringen en bij je baby terechtkomen. Dit kan gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Voor de ontwikkeling van je kind is het daarom heel belangrijk dat je tijdens je zwangerschap geen alcohol drinkt. Hierover hebben we een apart artikel geschreven met meer informatie: Waarom geen alcohol drinken als je zwanger bent.
Veel voedingsmiddelen die je niet kunt eten als je zwanger bent, hebben te maken met de Listeria-bacterie. Deze bacterie wil je niet binnenkrijgen tijdens je zwangerschap, want hij kan een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken. Voedingsmiddelen die de Listeria-bacterie kunnen bevatten, kun je dus beter helemaal vermijden.
zachte rauwmelkse kazen (let vooral op de Franse kazen met de term “au lait cru”): camembert au lait cru, Reblochon en brie de Coulommiers
voorverpakte gerookte vis, zoals gerookte zalm of paling
rauwe dierlijke producten van slechte kwaliteit (rauw vlees, eieren, melk, vis of schaal- en schelpdieren)
Met deze producten moet je voorzichtig zijn:
Andere artikelen in deze categorie