Buitenschoolse opvang | Alles wat je moet weten over de BSO

Buitenschoolse opvang | Alles wat je moet weten over de BSO

Wat is precies buitenschoolse opvang (BSO) en wanneer gaan je kids daar naartoe? En wat doen ze daar zoal? Lees er hier alles over!

Hebben jij en je partner allebei een baan en gaan je kinderen (binnenkort) naar school? En heb je geen oppas in de buurt? Grote kans dat je dan gebruik gaat maken van de buitenschoolse opvang, ook wel BSO genoemd. Wat is de BSO precies en hoe werkt het? Wat doen kinderen er zoal? Lees hier alles over de buitenschoolse opvang!

Als je als ouders allebei werkt en je geen familie of vrienden als oppas hebt, kun je je kindje de eerste jaren van zijn leven naar een kinderdagverblijf of gastouder brengen tijdens werkuren. Wanneer je kind 4 jaar is, gaat hij naar de basisschool en verandert daarbij ook de vorm van opvang: je kunt hem dan naar een buitenschoolse opvang laten gaan.

Wat is buitenschoolse opvang?

Buitenschoolse opvang, ook veel afgekort als BSO, is een verzamelnaam voor alle opvang van schoolgaande kinderen buiten de schooltijden. Van de BSO kun je gebruikmaken voor, tijdens en na schooltijd. Ook tijdens vakanties of studiedagen van leraren kunnen kinderen bij de BSO terecht.

De voorschoolse opvang start ruim voordat de school begint, soms al vanaf 7.00 uur, en loopt tot ongeveer 18.00 uur. Het overblijven tussen de middag is eigenlijk geen echte opvang, maar wordt gezien als normale schoolactiviteit.

De buitenschoolse opvang is bedoeld voor kinderen van 4 tot 13 jaar, dus eigenlijk gedurende de hele basisschooltijd.

Hoe is buitenschoolse opvang geregeld?

Basisscholen in Nederland zijn verplicht om buitenschoolse opvang voor hun leerlingen aan te bieden. Ze mogen zelf bepalen of ze dit zelf regelen, gewoon in of bij het schoolgebouw, of een samenwerking aangaan met een andere instelling zoals een kinderdagverblijf. Het verschilt dus per school hoe de BSO geregeld is en waar de kinderen naartoe moeten.

Als de school samenwerkt met een kinderdagverblijf, worden de kinderen naar school gebracht en weer opgehaald door begeleiders van het kdv. Soms lopend, soms met taxi’s of met (een speciale) bakfiets. Oudere kinderen gaan soms (uiteraard onder begeleiding) op hun eigen fiets.

Bij zo’n externe opvang kan het dus zo zijn dat er kinderen van verschillende basisscholen aanwezig zijn.

Wat doen kinderen op een BSO?

Een BSO is geen school. Het is de bedoeling dat de tijd die kinderen doorbrengen bij de buitenschoolse opvang ontspannend is en wordt gezien als vrije tijd. Daarom worden er vaak allerlei leuke activiteiten aangeboden waar kinderen aan mee kunnen doen als ze dat willen. Denk aan spelletjes, knutselmiddagen of buitenactiviteiten met leeftijdsgenootjes. Uitrusten of in hun eentje zelfstandig spelen mag ook, daar zijn ze vrij in. Er is in ieder geval wel altijd professionele begeleiding aanwezig op een BSO.

Als kinderen een hele dag op de BSO zijn, bijvoorbeeld in de schoolvakanties, kunnen er ook dagtripjes georganiseerd worden. Denk aan een park, museum of dierentuin! De activiteiten dragen wel vaak bij aan de ontwikkeling van kinderen.

Kosten van buitenschoolse opvang

Als ouders moet je zelf de kosten voor buitenschoolse opvang betalen. Dit regel je gewoon zelf door een contract af te sluiten met de kinderopvangorganisatie. Wel kun je hiervoor kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst krijgen. De hoogte hiervan is afhankelijk van jullie inkomen.

Lees hier alles over in ons artikel over kinderopvangtoeslag! >>

Marieke van Boven

Door

15 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.