Bevallen, en dan? | Dit gebeurt er direct na de geboorte

Je bent bevallen, en dan? Dit gebeurt er allemaal direct na de geboorte van je kindje!

De bevalling: zo’n negen maanden heb je er naartoe geleefd en toen was het ineens zover. Je baby is eindelijk geboren! Wát een wereldprestatie heb je geleverd. Maar wat gebeurt er eigenlijk direct na de geboorte van je kindje? Dit kun je verwachten van de eerste uren na de bevalling.

Je baby heeft je warme buik verlaten, z’n leven begint! Wat speelt er allemaal direct na de geboorte, bij jou én bij je kersverse kindje?

Huilen

Als het goed is, komt zo’n 10 tot 20 tellen na de geboorte de ademhaling van je baby op gang. Dit gebeurt zodra je baby gaat huilen. Een krijsend kindje is dus een heel goed teken! Dat eerste huiltje is héél belangrijk.

Baby op je borst

Zodra je baby geboren is, zal de verloskundige of gynaecoloog hem zo snel mogelijk op je borst leggen. In jouw buik was het lekker warm, dus heeft ie jouw lichaamswarmte nodig om op temperatuur te blijven. Hij krijgt een mutsje op en een deken of warme doek over zich heen. Het meeste van de huidsmeer die veel baby’s bij de geboorte hebben, wordt er nog niet afgewassen, want die beschermt zijn huidje.

Apgartest

Na één minuut wordt de conditie van je baby gecontroleerd met de Apgartest. Hierbij wordt je kindje door de verloskundige of gynaecoloog op vijf punten gecheckt: hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en huidskleur. Voor elk onderdeel krijgt je baby maximaal 2 punten, dus de totaalscore kan maximaal 10 punten zijn. Na 5 minuten wordt deze test herhaald om zeker te zijn van de uitkomst. Je kindje heeft dan even de kans gehad om bij te komen van zijn geboorte en scoort dan vaak iets beter.

Navelstreng

Je baby is in je buik natuurlijk met de navelstreng aan jou verbonden. Na de geboorte stroomt er nog een paar minuten bloed doorheen van de placenta naar de baby, maar daarna is ie niet meer nodig. De verloskundige of arts zal de navelstreng afklemmen en dan mag ie worden doorgeknipt! Meestal doet de partner dat. Een bijzonder moment!

Wegen & meten

Uiteraard wordt je baby’tje gewogen en krijg je z’n geboortegewicht te horen. Vroeger werd de lengte van je kindje ook nog opgemeten, maar dat doen ze tegenwoordig lang niet overal meer.

Placenta

Wanneer je kindje geboren is, ben je er nog niet. Dan moet de placenta er ook nog uit! Soms gebeurt deze zogeheten nageboorte na een paar minuten al, maar het kan ook langer duren, soms wel een uur. Het kan zijn dat ie er heel gemakkelijk uit komt, maar meestal moet jij nog even meepersen. Soms duwt de arts of verloskundige op je buik, om de placenta richting uitgang te helpen.

Zodra de placenta eruit is, wordt gecheckt of ie nog heel is. Mochten er stukjes placenta zijn achtergebleven in je baarmoeder, kunnen die namelijk nabloedingen of infecties veroorzaken. Vaak krijg je de vraag of je de placenta wil zien én of je ‘m misschien mee naar huis wil nemen...?

Hechten

Veel vrouwen komen helaas niet helemaal ongeschonden uit de bevalling. Die scheuren (gedeeltelijk) uit of krijgen een knipje om ervoor te zorgen dat de baby sneller geboren wordt. Dit wordt, als de placenta eruit is, (onder verdoving) gehecht. Niet zo fijn, maar goed, wel nodig natuurlijk. De hechtingen lossen vanzelf op of worden tijdens een nacontrole door je verloskundige verwijderd.

Drinken aan de borst

Je baby’s instinct zorgt ervoor dat hij al snel uit zichzelf op zoek zal gaan naar je borst. Als je borstvoeding wil geven, zal de verloskundige of verpleegkundige je helpen met het aanleggen van je kindje. In het begin komt er nog niet veel melk uit, maar door zijn zuigreflex zorgt je baby er wel voor dat je melkproductie op gang komt.

Douchen

Als alles goed is gegaan en jij je ook goed genoeg voelt, mag je gaan douchen. Een verpleegkundige kan je daarbij helpen. Als dat nog niet gaat, omdat je bijvoorbeeld heel duizelig bent of niet stevig op je benen kunt staan, kun je op bed worden gewassen. Het is heerlijk om je weer fris te voelen na zo’n intensieve prestatie!

Bellen & bezoek

Zodra je weer enigszins fris en fruitig op bed ligt, misschien wel met je kersverse baby’tje in je armen, heb je vast behoefte om directe familie en je beste vrienden op de hoogte te stellen van het heugelijke feit dat je kleine er is! Deze belrondjes zijn echt mega leuk, het is fantastisch om dit goede nieuws met je geliefden te delen.

Misschien heb je ook al wel behoefte aan de eerste visite? Als je in het ziekenhuis bent bevallen en je voelt je goed, kan er in overleg met de verpleegkundigen wellicht ook al bezoek komen.

Naar huis

Na een ziekenhuisbevalling die volgens het boekje is verlopen, mag (of moet...) je meestal na een paar uur alweer naar huis. Jij of je partner kan vast de kraamzorg bellen om hen te laten weten hoe laat je thuiskomt, zodat er snel een kraamverzorgende op de stoep staat om jullie met de start van je nieuwe leven te helpen!

Marieke van Boven

Door

20 augustus 2020

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Elke week een awesome mailtje van ons?

Down-to-earth informatie over je zwangerschap, babykamer inpiratie, wat je echt moet weten voor je bevalt, tips voor meer energie en meer.

Alles wat je moet weten over opvoeding, kinderkamer inspiratie, toffe musthaves, momlife artikelen, tips van andere moeders en meer.