Fotocredits: Shutterstock
Als je kind kampt met overgewicht en daarmee worstelt, kun je je als ouders heel verdrietig voelen. Dit kun je doen om je kind te helpen!
Als je kind te zwaar is en je hem daarmee ziet worstelen, kan dat veel in je losmaken als ouder. Je kunt je er gefrustreerd, machteloos en verdrietig door voelen. Je kunt je kind echter helpen gezonde keuzes te maken en af te vallen als dat nodig is. Voedingsdeskundige Anita Mulderij vertelt hoe!
Kinderen die te zwaar zijn en daarmee worstelen: het is een lastig, gevoelig onderwerp om over te praten. Als ouder streef je altijd naar het allerbeste voor je kind. Je wilt natuurlijk dat je kind lekker in z’n vel zit, zich goed voelt en dat het voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt om te kunnen groeien en zich te kunnen focussen op school.
Als je zoon of dochter kampt met overgewicht, wil je daar ongetwijfeld iets aan doen. Maar hoe? Gelukkig kun je veel doen om je kind te helpen gezonder te worden, de juiste eetgewoonten aan te leren en af te vallen als dat nodig is.
Deze 7 tips helpen jou om je kind op een gezonde manier te laten afvallen als dat nodig is, zodat het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt:
Dit lijkt misschien een inkoppertje, en dat is het ergens ook wel. Maar let maar eens op hoe lastig het is geen frisdrank, chips en koekjes te kopen. We zijn er zo aan gewend om dit in huis te halen en het onszelf en de kinderen voor te schotelen. Je wilt immers dat ze ook mogen genieten.
Deze bewerkte voedingsmiddelen zitten echter vaak boordevol suiker en andere stoffen waarvan je eigenlijk liever niet hebt dat je kind ze binnenkrijgt. Ze bevorderen gewichtstoename en zorgen ervoor dat kids drang houden naar suikers.
De beste manier om je kind te helpen afvallen, is deze voedingsmiddelen gewoon niet meer in huis te halen. Dit kan even wennen zijn, en het zal zeker wat gezeur veroorzaken, maar dat is natuurlijk zo voorbij als je ze vervangt door heerlijke gezonde alternatieven. Dat kost je misschien iets meer tijd, maar het geeft je kind z’n gezondheid terug en daar zal het je voor eeuwig dankbaar voor zijn.
Tip
Maak zelfgemaakte groentechips, lekkere en gezonde havermoutkoekjes en je eigen limonade van water met munt, citroen of aardbeien erin. Zo geniet je kind nog steeds van lekker eten, maar zonder nadelige gevolgen voor zijn gewicht.
Natuurlijk kun je op feestdagen en verjaardagen wel chips, koekjes en ander lekkers in huis halen. Een dagje wat minder gezond eten heeft immers niet direct invloed op het gewicht van je kind. Zorg ervoor dat deze etenswaren na het feest zo snel mogelijk weer uit huis verdwijnen en koop ze pas weer bij de volgende gelegenheid. Zo blijft het iets speciaals!
LEES OOK: Gezonde tussendoortjes voor kinderen
Kijk heel eerlijk naar je eigen eetgewoonten. Eet jij regelmatig te veel? Of ongezonder dan je zou willen? Eet je uit emotie of omdat je verdrietig bent? Of wellicht omdat je blij bent en jezelf wilt belonen?
Het is heel interessant om dit eens goed te onderzoeken. Want dit komt voort uit wat jij van je ouders hebt meegekregen. Misschien kun je je zelfs nog herinneren op welke momenten jij lekkers kreeg. Na het sporten een ijsje als beloning? Als je verdriet had, kreeg je een snoepje? Kijk eens naar jezelf nu: heb je deze patronen overgenomen of niet? En heb je ze doorgegeven?
Tip
Leer je kind dat eten vooral iets functioneels is. Iets wat je lichaam nodig heeft om te groeien en om het gezond te houden. Natuurlijk mag het ook lekker smaken, maar geef het niet aan je kind om een andere reden dan dat het gewoon nodig is. Geef zelf het goede voorbeeld. Later zal je kind je hier enorm dankbaar voor zijn.
Iedere avond koken kan best als een opgave klinken, zeker als je veel werkt. Toch is het heel belangrijk dat je dit doet, als je je kind gezonde eetgewoonten aan wilt leren. Door zelf te koken, heb je invloed op wat je kind aan voedingsstoffen binnenkrijgt en bovendien kun je zelf de grootte van de porties bepalen.
Tip
Gebruik verse groenten, vlees en vis van goede kwaliteit en maak met pure ingrediënten heerlijke maaltijden. Varieer zoveel mogelijk. Heb je ’s avonds weinig tijd om te koken? Denk dan aan een snelle ovenschotel, soep of salade. Of maak een extra portie in het weekend, zodat je er doordeweeks nog een keer van kunt eten. Een grote pan gezonde stamppot maken en er twee dagen achter elkaar van eten is ook ideaal.
Ja, je leest het goed. Als je kind zegt dat hij genoeg heeft, dwing hem dan niet om alles op te eten. Zo krijgt hij in de gaten wanneer hij echt honger heeft en wanneer niet. Bovendien leert hij op die manier naar zijn lichaam te luisteren en dat is enorm waardevol, ook voor de toekomst. Daarbij heeft het een heel positief effect op het gewicht.
Tip
Natuurlijk is het niet de bedoeling om daarna weer snel naar snacks te grijpen of om een extra toetje vragen. Wees op zulke momenten consequent en zeg dat hij nog wat van de maaltijd kan eten of pas weer eet tijdens de volgende maaltijd.
LEES OOK: Gezonde lunch - 5 tips voor de broodtrommel
Waarschijnlijk heb je al het nodige geprobeerd om je kind aan de groenten te krijgen, want dat is niet altijd makkelijk. Een manier die meestal goed werkt, is om je kinderen mee te laten helpen in de keuken. Laat ze (als ze oud genoeg zijn) in de pan roeren of de groenten wassen en snijden.
Tip
Als ze zeuren dat ze het niet lekker vinden, kun je ze er aan tafel aan herinneren dat ze het gerecht zelf hebben klaargemaakt. Grote kans dat ze het eten ineens meer weten te waarderen. Introduceer je een nieuwe groente, zoals zoete aardappel of snijbiet? Kijk er dan niet van op als je kind het niet meteen lust. Geef de groente gewoon nog een paar keer en geef je kind zo de tijd om aan iets nieuws te wennen.
Het is niet nodig om voor het slapen gaan nog een glas frisdrank en een koekje met suikers te eten. Daar heeft je kind niets aan. Het heeft enkel een slechte invloed op het lichaam en de kwaliteit van de slaap.
Tip
Leer je kind dat snacken in de avond niet nodig is of geef ze bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt, wat ongebrande noten of een gekookt eitje als ze te vroeg wakker worden omdat ze trek hebben.
Overgewicht hebben is niet leuk, zeker niet als je een kind bent. Praat erover met je kind en werk samen aan een betere gezondheid. Stel vragen:
Praat, luister, knuffel en leer je kind dat hij helemaal goed is zoals hij is, ook met overgewicht. Stel samen een plannetje op, maak het laagdrempelig en leuk zodat jullie er samen plezier aan beleven om gezonder te worden!
Dit artikel is geschreven door voedingsdeskundige Anita Mulderij van Jasper Alblas.
Andere artikelen in deze categorie