Fotocredits: Sarah Glasbergen
Time flies! Je baby is 3 weken oud. Ben je al een beetje gewend? Dit speelt er allemaal drie weken na je bevalling.
Wanneer je baby 3 weken oud is, ben je misschien al een klein beetje meer gewend aan het idee dat je moeder bent geworden. Misschien gaan sommige dingen al wel ‘vanzelf’? Good for you! Maar ook als het allemaal nog één grote rollercoaster is, is dat natuurlijk helemaal oké. Dit speelt er allemaal als je baby 3 weken oud is!
Je baby heeft rond deze periode zijn tweede regeldag(en). Huilt ie onverklaarbaar veel, is ie onverzadigbaar, enorm aanhankelijk en gooit ie jullie schema (waarvan je dacht dat je ‘m eindelijk onder de knie had) helemaal overhoop? Dan is de kans groot dat ie een regeldag heeft en in een groeispurtje zit. Denk eraan: het is volkomen normaal, het hoort erbij én het gaat na één of twee dagen weer over.
(Het kan ook dat je baby iets eerder of later met deze tweede regeldag te maken heeft, maar het zal in ieder geval rond deze week gebeuren.)
Je baby van 3 weken oud heeft zijn handjes gevonden en sabbelt daar waarschijnlijk veel op. Dat ziet er super schattig uit! Wanneer je je baby de afgelopen tijd weleens een fopspeen hebt gegeven, zul je merken dat die rond deze periode erg geliefd is vanwege de grote zuigbehoefte die je kindje heeft. Een speentje kan ook troost geven bij eventuele regeldagen.
Let op: als je borstvoeding geeft, is het verstandig om niet al te vaak een speentje te geven. Dit kan namelijk zuigverwarring veroorzaken. Lees er alles over in ons artikel over zuigverwarring!
Als je baby 3 weken oud is, slaapt hij nog heel veel. Meestal doet hij dit waarschijnlijk op zijn ruggetje. Het is wel verstandig om hem regelmatig op zijn buikje te leggen wanneer hij wakker is. Op die manier traint hij alvast zijn nek-, arm- en rugspieren, wat later weer goed van pas komt. Deze tummy time is dus een goede workout voor je baby en belangrijk voor zijn motorische ontwikkeling!
Wanneer je baby op zijn ruggetje slaapt, ligt hij meestal met zijn hoofdje opzij. Als dit vaak dezelfde kant is, heeft ie waarschijnlijk een voorkeurshouding. Dat is niet gevaarlijk, maar het kan er wel voor zorgen dat zijn hoofdje aan één kant platter wordt. De schedel is namelijk nog erg dun en zacht. Draai het hoofdje dus regelmatig verschillende kanten op als je hem op bed legt. Draait ie ‘m steevast toch weer terug, is het misschien een optie om zijn bedje regelmatig om te draaien. Veel baby’s draaien hun hoofdje namelijk automatisch naar het licht toe.
LEES OOK: Baby veilig laten slapen - waar let je op?
Veel baby’s hebben in de eerste weken en maanden last van darmklachten. Dit komt omdat hun darmen op gang moeten komen en bij veel baby’s gaat dit gepaard met darmkrampjes. De symptomen van darmkrampjes zijn:
Het is lastig om ze echt te laten verdwijnen, maar je kunt wel wat dingen proberen om de krampjes te verminderen. Lees er alles over in ons artikel over wat je kunt doen bij darmkrampjes.
Komen de muren op je af? Dan is het slim om regelmatig naar buiten te gaan. Probeer elke dag even een (korte) wandeling te maken. Frisse lucht is goed voor je, zeker als je baby humeurig is of niet zo goed slaapt. In een draagzak of kinderwagen worden de meeste baby’s snel rustig. Bovendien wordt jouw eigen wereld daardoor ook weer wat groter!
Durf hulp in te schakelen. Vraag de buurvrouw, je moeder of een goede vriendin of ze een uurtje op je kleintje komt passen, zodat jij even wat tijd voor jezelf hebt. Bijslapen, een koffietje buiten de deur, een tijdschrift lezen of je nagels laten doen: je zult zien dat je ervan opknapt.
Je bent de hele dag druk in de weer met het je baby naar de zin maken. Voeden, verschonen, knuffelen, spelen, slapen... Heel goed, maar je bent er zelf ook nog! Zeker nu de kraamzorg weg is, moet je het weer zelf doen. Vergeet niet regelmatig te eten en te drinken, want zonder die energie hou je het allemaal niet vol.
Als je nog last hebt van urineverlies wanneer je moet lachen of niezen, is dat niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Het duurt nu eenmaal even voordat alles weer is hersteld ‘daaronder’. Het is wel slim om een paar keer per dag oefeningen te doen om je bekkenbodemspieren aan te sterken. In ons artikel hierover geven we tips om je bekkenbodemspieren te trainen.
Het is verleidelijk om, als de baby slaapt, lekker op de bank te ploffen met de tv aan. Die zorgt echter ook voor veel prikkels en de kans is groot dat je er te lang voor blijft hangen (nóg even een afleveringetje van die ene serie...) terwijl je eigenlijk moet slapen. Af en toe een tv-vrije avond inlassen is dus wel zo slim. Lekker op tijd naar bed!
Wil jij weten wat je volgende week te wachten staat? Lees dan alvast ons artikel over een baby van 4 weken oud.
Foto's: Sabrina Nieuwstraten
Bronnen: 24Baby, Prenatal, Mamaplaats
Andere artikelen in deze categorie