Een kraampakket staat bovenaan elke baby-uitzetlijst. Waarom moet je die in huis halen en wat zit er allemaal in? Wij zetten het op een rij.
Een kraampakket staat op elke baby-uitzetlijst. Ook door je verloskundige zal benadrukt worden dat je die écht in huis moet halen. Maar waarom heb je een kraampakket nodig? En wat zit er allemaal in? Lees snel verder!
Een kraampakket is een doos vol medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling en de verzorging na de bevalling. Er wordt aangeraden om deze uiterlijk zes weken voor je uitgerekende datum in huis hebben.
Als je thuis bevalt, is een kraampakket noodzakelijk. Het pakket bevat namelijk spullen die je verloskundige nodig heeft tijdens de bevalling.
Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, moet je een kraampakket in huis hebben. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je toch onverwachts thuis bevalt! Daarnaast zitten er producten in die nodig zijn na je bevalling, wanneer je thuis herstelt. Een kraampakket is heel handig, want zo heb je alles in één keer bij de hand en hoef je al die spulletjes niet los te kopen.
Misschien ben jij zo’n type dat bij de eerste aanblik van de spullen in het kraampakket van schrik de doos weer dicht doet en ‘m heel snel diep achterin de kast wegstopt. Je laat het maar gewoon allemaal over je heen komen. Dat kan natuurlijk!
Maar als je je liever wat beter voorbereidt op de bevalling, in praktische en mentale zin, kan het geen kwaad om de inhoud van het kraampakket eens onder de loep te nemen. Wat zit er allemaal in en waar is het voor?
Een matrasbeschermer gebruik je al een paar weken voor je uitgerekende datum. Deze leg je overdwars in je bed en beschermt je matras tegen vocht. Mochten ineens je vliezen breken, is je matras in ieder geval beschermd!
De absorberende onderlegger beschermt je matras tijdens de bevalling. Deze wordt meestal in een ruitvorm onder je billen gelegd en moet regelmatig vervangen worden.
Een kraammatras is een extra dikke en grote matrasbeschermer. Deze wordt tijdens de bevalling gebruikt, meestal vóór de onderlegger. Hiermee kun je je hele matras beschermen.
Inlegverband is bedoeld voor de eerste momenten direct na de bevalling. Deze heeft dus een zeer sterk absorberend vermogen! ;) Uiteraard moet ook deze regelmatig worden verwisseld, dus er zitten er meerdere in het kraampakket.
Ook hiervan zitten er meer in het pakket, want kraamverband gebruik je ná het inlegverband. Je moet deze uiteraard vaak verwisselen, want de meeste vrouwen bloeden na de bevalling nog wel even na. (Ja sorry, zo is het nu eenmaal, haha.)
Damesverband beschermt bij wat lichter bloedverlies, zoals bij een normale menstruatie. Die kun je dus weer ná het inlegverband gebruiken.
De steriele wondkompressen (of gaaskompressen) worden gebruikt bij eventuele medische ingrepen. De kleine varianten zijn bedoeld voor het steriel afdekken van het naveltje. De oogjes en oortjes van je baby worden er eventueel ook mee schoongemaakt.
De cordring wordt gebruikt om de navelstreng van je baby af te klemmen nadat ie is doorgeknipt. Hierdoor valt ie er na een paar dagen vanzelf af. De verpakking moet gesloten blijven tot de bevalling. Een cordring is beter voor de baby en moeder, omdat het bijna gewichtsloos is en het materiaal is minder schadelijk voor het babyhuidje.
Dit broekje is bedoeld voor jou als moeder om te dragen na je bevalling. Deze houdt het inleg- en kraamverband op z’n plaats.
De alcohol (70%) is bedoeld als ontsmettingsmiddel. Hiermee wordt bijvoorbeeld de thermometer waarmee de temperatuur van je baby wordt gemeten gereinigd en ontsmet.
Deze worden gebruikt voor het schoondeppen en desinfecteren.
Met een (digitale) thermometer wordt de temperatuur van je baby in de gaten gehouden. Dit zit vaak niet in een standaard kraampakket, maar wel in een aanvullend kraampakket.
Deze handschoenen kunnen door de verloskundige of de kraamverzorgende worden gebruikt. Er zitten meerdere setjes in het kraampakket.
Of je nu van plan bent om borstvoeding te geven of niet, dit zal wel op gang komen na de bevalling. Dit zal het lekkende melk absorberen.
Tape of hechtpleisters worden door de verloskundige gebruikt voor de verzorging van moeder en kind. Ook kan er luiertape in het kraampakket zitten voor het vastmaken van katoenen luiers. Deze is super stevig en plakt goed.
De zeep kan gebruikt worden door de verloskundige en kraamverzorgster, maar ook door jezelf, andere gezinsleden en kraambezoek. Het is een goed idee om de handen te desinfecteren van iedereen die vlak na de bevalling de buurt van de baby is. Met de handgel reinig je je handen zonder gebruik van water. Over het algemeen zit dit in een uitgebreider kraampakket.
Het kraampakket wordt niet door je basisverzekering gedekt. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je er vaak wel eentje van je zorgverzekeraar wanneer je bij hen meldt dat je zwanger bent.
Als je kraampakket niet wordt gedekt door je zorgverzekering, kun je deze vaak wel tegen betaling (soms met korting) bij je zorgverzekeraar bestellen. Als ze er geen aanbieden, kun je ook een kraampakket kopen bij de apotheek, drogist of er online eentje bestellen, bijvoorbeeld bij bol.com.
Geen zin in ritjes naar de drogisterij tijdens de kraamweek? Zorg dan dat je écht alles in huis hebt! Met het kraampakket van HeltiQ hoeft niemand tijdens de kraamweek de deur uit, want dit pakket is zeer compleet en bevat allerlei praktische verzorgingsproducten die je voor, tijdens en na de bevalling kunt gebruiken. En om je elk extra ritje naar de drogist te besparen, heeft HeltiQ ook het aanvullend kraampakket. Dit pakket is een aanvulling op het standaard HeltiQ kraampakket en bevat extra gaaskompressen, zoogkompressen, kraamverband en onderleggers, zodat jullie gegarandeerd lekker kunnen cocoonen met jullie newborn zonder spullen tekort te komen.
Als je in het ziekenhuis bevalt, zijn er een hoop spullen uit je kraampakket die niet worden gebruikt. Het is zonde om dit weg te gooien! De stichting Baby Hope is er blij mee; zij zamelen dit soort producten in voor kraamprojecten over de hele wereld. Op hun website kun je lezen hoe je de restanten van jouw kraampakket kunt doneren.
Bronnen: natalis.nl, promovendum.nl, kraamzorghetgroenekruis.nl
Andere artikelen in deze categorie