Fotocredits: Megan Welker
Zodra je baby brood eet, kun je lekker gaan variëren met broodbeleg. Wat is gezond broodbeleg voor baby’s? Wij hebben tips!
Hoera, je baby eet brood! Dan ga je vast op zoek naar gezond broodbeleg voor baby’s. Het is goed om daarin te variëren, zodat je baby verschillende smaken en structuren leert eten, maar wat mag een baby allemaal wel en niet? Wij hebben een lijstje met opties voor gezond broodbeleg voor baby’s voor je!
Vanaf een maand of zes mag je kindje granen eten zoals tarwe en kun je dus rustig aan eens beginnen met het geven van brood. Om de darmen van je baby te laten wennen aan vezels, is het verstandig om te starten met lichtbruin brood. Als dit goed gaat, kun je het langzaam opbouwen naar tarwebrood en volkorenbrood.
LEES OOK: De eerste babyhapjes - zo begin je
Wanneer je baby eraan toe is om brood te gaan eten, begin je met kleine stukjes brood zonder korst. Het is slim om deze eerst in wat melk (opvolgmelk of moedermelk) te dopen, zodat de smaak herkenbaar is en het brood wat zachter en natter wordt. Dat maakt het eten makkelijker!
Als dit goed gaat, kun je je baby stukjes brood met wat margarine geven. De stap daarna is lekker beleg! Tussendoor kun je je kindje af en toe een broodkorst aanbieden, waar ie zelf op kan sabbelen. Zo kan hij wennen aan een grovere structuur.
Mijn eigen baby (nu 10 maanden) moest in eerste instantie niks van brood hebben. Ze vond de structuur maar niks en verzamelde het brood als een hamster in haar wangen. Doorslikken, ho maar! We hadden alles geprobeerd, maar madame vond het gewoon echt niet lekker.
Pas toen we het brood na een tijdje gingen beleggen met allerlei lekkers, werd het interessant. Met margarine, kipfilet en avocado ging die boterham ineens ra-zend-snel naar binnen! Het is nog steeds één van haar favoriete soorten broodbeleg (ook van mij trouwens!), dus die lekkere combi schotelen we haar regelmatig voor.
LEES OOK: Dagschema baby 9 maanden - eten & slapen
Wil je de boterham voor je baby graag beleggen met iets gezonds, maar weet je niet zo goed wat? Wij maakten een lijstje met lekker én gezond broodbeleg voor baby’s!
Noten zijn heel gezond, ze bevatten goede vetten en andere voedingsstoffen. Wanneer je pindakaas op je baby’s boterham smeert, let er dan wel op dat het voor 100% uit pinda’s bestaat en geen andere toevoegingen zoals zout en suiker bevat. Of je maakt het natuurlijk gewoon zelf! Naast pindakaas kun je ook spreads maken van andere noten, zoals walnoten of amandelen.
Er zijn veel soorten jam die weinig fruit bevatten en veel toegevoegde suikers. Maar er zijn ook varianten die een stuk gezonder zijn! Kies een jam met een zo hoog mogelijk percentage fruit en geen toegevoegde suikers. Merken als De Kleine Keuken en ook Becel hebben ook speciale fruit- en groentespreads zonder toevoegingen in hun assortiment.
In appelstroop of een andere vruchtenstroop zit weliswaar veel suiker, maar het bevat ook goede voedingsstoffen zoals vitamine C en ijzer. Gelukkig zijn ook hiervan varianten met minder suiker verkrijgbaar.
Een geprakte avocado of schijfjes komkommer en tomaat doen het altijd goed op brood. En wat dacht je van lekkere groentespreads? Je vindt ze vers in de koeling van je supermarkt, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken. Hiervoor doe je (restjes) groenten in de blender (of mix je ze met een staafmixer) met wat olie, hüttenkäse, light zuivelspread en/of kruiden.
Wanneer je zoet beleg wilt geven, is fruit een lekker alternatief voor bijvoorbeeld chocopasta of (vruchten)hagelslag. Snij het fruit, zoals aardbei of banaan, in schijfjes of prak het.
Je kunt ook heel makkelijk fruitspreads maken. Appelmoes op brood is bijvoorbeeld heerlijk voor die kleintjes. Schil wat appels en snij ze in stukjes, kook ze tot ze zacht zijn, giet ze af en pureer ze met een staafmixer. Laat de moes afkoelen en je hebt een heerlijke spread (of toetje!).
Magere vleeswaren bevatten relatief weinig vet en veel eiwitten en vitamines. Dat zijn bijvoorbeeld: kipfilet, kalkoenfilet, ham, rookvlees, fricandeau of casselerrib.
Voor iets oudere baby’s kun je ook voor een hardgekookt eitje of roerei kiezen. Het is wel belangrijk dat je kindje dan al goed (kleine) stukjes kan eten.
Dit vinden de meeste baby's lekker, omdat ze heerlijk romig zijn en een redelijke neutrale smaak hebben. Je kunt brood besmeren met alleen Hüttenkäse of zuivelspread, maar het ook combineren met ander beleg.
(Smeer)kaas en smeerleverworst worden tegenwoordig vaak afgeraden in het eerste jaar, vanwege de hoeveelheid zout en vooral de vitamine A in smeerworst. Er zijn wel speciale varianten voor kinderen verkrijgbaar (bijvoorbeeld ERU smeerkaas voor kids) of je kiest voor vegetarische smeerleverworst!
Magere kaassoorten zoals 20+ en 30+, Hüttenkäse, mozzarella, zachte geitenkaas en (light) zuivelspread bevatten minder verzadigd vet en vaak ook minder zout. Deze kun je dus wel kiezen!
LEES OOK: Alles over babyvoeding
Een vrolijk eigen bordje maakt het eten van brood natuurlijk een stuk leuker! Er is geweldig kinderservies te koop. Hieronder vijf van onze favorieten:
Bronnen: voedingscentrum.nl, consumentenbond.nl, nutriciavoorjou.nl
Andere artikelen in deze categorie